Za godinu nije usvojen nijedan zakon u Parlamentu

Aktuelni saziv Parlamenta BiH najneefikasniji je u istoriji ove zemlje. Za godinu i četiri mjeseca otkako je konstituisan, poslanici i delegati nisu usvojili nijedan zakon, a prilično je neizvjesno kada će se to dogoditi.

Bosna i Hercegovina 25.02.2020 | 07:51
Za godinu nije usvojen nijedan zakon u Parlamentu

Osim konstitutivnih, poslanici i delegati su održali tek nekoliko redovnih i hitnih sjednica na kojima su se uglavnom bavili izvještajima koji su stari i po nekoliko godina.

U prošlom mandatu Predstavnički dom održao je za prvih 14 mjeseci 25 sjednica, dok je Dom naroda u tom istom periodu imao 14 sjednica. Oba doma su u tom periodu održala po jednu zajedničku i jednu posebnu sjednicu.

Bivši član Centralne izborne komisije i analitičar Vehid Šehić rekao je za “Glas Srpske” da je BiH u parlamentarnoj krizi od 2018. godine i da zakonodavna vlast, iako je formirana, u suštini ne donosi zakone niti radi kapacitetom i tempom koji se od nje očekuje.

- Dosta vremena je potrošeno na političke razmirice u vezi sa formiranjem Savjeta ministara, a sporenja i blokade sasvim izvjesno trajaće još neko vrijeme s obzirom na stavove iz Republike Srpske da će njihovi zvaničnici u institucijama BiH učestvovati u radu, ali da neće donositi nikakve odluke. Imaćemo parlamentarna zasjedanja, ali bez konačnih proizvoda, a to su zakoni.

To nikoga ne treba da iznenađuje jer u BiH nema političke odgovornosti prema građanima. Poslanici i delegati i pored toga primaju plate i naknade kao da rade punim kapacitetom, kao da donose važna zakonska rješenja. Te plate i naknade ne samo da su enormno visoke u odnosu na građane BiH nego su enormno visoke i u odnosu na njihove kolege u parlamentima susjednih zemalja - rekao je Šehić.

Dodao je da je takav odnos poslanika i delegata prema građanima BiH koji moraju da rade da bi zaradili platu i da je to diskriminacija koja je realnost BiH.

(Glas Srpske)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Skeptik

25.02.2020 08:36

A plata liježe redovno...Sramota.

ODGOVORITE
Name

senberac

25.02.2020 08:58

nisu ludi da rade i usvajaju kakav zakon kada samo dojdu i sjede a plata bogovska ide ili uopste nedolaze a plate dizu ogromne

ODGOVORITE
Name

Рв

25.02.2020 09:27

Шта ће нам закони? И ово што имамо нико не поштује осим голе бједе и сиротиње

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

25.02.2020 09:34

DOBRO DOŠLI U BiH U OBEĆANU ZEMLJU! GDJE SE NERADI I NKOM NE ODGOVARA A ZATO SI PLAĆEN.

ODGOVORITE
Name

cv

25.02.2020 09:48

PARAZITI!

ODGOVORITE