Косовска влада формирала тим за укидање такси

Косовско Министарство економије формирало је тим за идентификацију трговинских баријера и он ће Влади Косова препоручити даље кораке по питању такси.

Регион 25.02.2020 | 07:05
Косовска влада формирала тим за укидање такси

Препоручиће или уклањање или задржавање стопостотне таксе на увоз српске робе, јавља Газета Експрес.

Тачно је недељу дана од како је почео да ради овај тим, који се састоји од девет чланова из различитих институција. Тим би требало да изнесе препоруке како избећи препреке, сходно томе и да да препоруку да ли треба укинути таксу на српске производе, преноси КосовоОнлине.

Овај тим основан је одлуком министарке економије Розете Хајдари.

На основу документа до којег је дошла приштинска телевизија Т7, тим чине представници Министарства трговине из различитих одељења овог министарства а који такође учествују у косовској Агенцији за царину, храну и ветеринарство.

Такође су у ову групу укључени и представници предузец́а. ПКК, Клуб произвођача и Пословна комора су три тела која преносе и заступају глас косовских предузец́а.

Али оно што је изостављено из ове групе је Америчка привредна комора Косова. Из ове коморе су рекли за телевизију Т7 да ц́е њихови ставови морати да се чују.

"Упркос нашем различитом ставу о питању таксе, Америчка привредна комора верује у важност разноликости мишљења и идеја о којима би требало да се расправља у оквиру тих тела. Међутим, током протекле недеље имали смо састанак и са премијером и са министром економије, на којем смо саопштили оно што је вец́ јавни став Америчке коморе о важности неометане трговине између земаља Западног Балкана, а самим тим и пуна економска интеграција целог региона", изјавио је Ариан Зека из Америчке привредне коморе на Косову.

Међутим из министарства којим руководи Розета Хајдари кажу да су у сталним разговорима са Америчком привредном комором.

"Министар се такође састао са представницима америчких, британских, словеначких, италијанских и аустријских комора и удружења који штите интересе предузец́а. Америчка комора је, дакле, део консултација са министром", рекао је Гетоар Мјеку, саветник министрке економије.

Није познато када ц́е овај тим завршити свој посао који подразумева испитивање трговинских баријера. “Нисам обавештен о роковима, али министар и радна група посвец́ени су пажљивом разматрању и давању добре препоруке Влади Косова”, рекао је он.

Самоопредељење и Демократски савез Косова су у споразуму о коалиционој влади предвидели да ц́е такса од сто одсто на српске производе бити замењена мером реципроцитета.

(Косово онлине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дусица

25.02.2020 07:46

Надам се да ћемо у миру завршити све моје Косово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

25.02.2020 09:06

Да ли би било ових проблема у региону да су градјани запослени и имају плате неколико хиљада еура?

ОДГОВОРИТЕ
Name

питај се

25.02.2020 09:57

Мислим да ниси у праву, стандард губи битке са политичким амбицијама. Сконтај се, ко је покретач проблема у региону.