Kosovska vlada formirala tim za ukidanje taksi

Kosovsko Ministarstvo ekonomije formiralo je tim za identifikaciju trgovinskih barijera i on će Vladi Kosova preporučiti dalje korake po pitanju taksi.

Region 25.02.2020 | 07:05
Kosovska vlada formirala tim za ukidanje taksi

Preporučiće ili uklanjanje ili zadržavanje stopostotne takse na uvoz srpske robe, javlja Gazeta Ekspres.

Tačno je nedelju dana od kako je počeo da radi ovaj tim, koji se sastoji od devet članova iz različitih institucija. Tim bi trebalo da iznese preporuke kako izbeći prepreke, shodno tome i da da preporuku da li treba ukinuti taksu na srpske proizvode, prenosi KosovoOnline.

Ovaj tim osnovan je odlukom ministarke ekonomije Rozete Hajdari.

Na osnovu dokumenta do kojeg je došla prištinska televizija T7, tim čine predstavnici Ministarstva trgovine iz različitih odeljenja ovog ministarstva a koji takođe učestvuju u kosovskoj Agenciji za carinu, hranu i veterinarstvo.

Takođe su u ovu grupu uključeni i predstavnici preduzeća. PKK, Klub proizvođača i Poslovna komora su tri tela koja prenose i zastupaju glas kosovskih preduzeća.

Ali ono što je izostavljeno iz ove grupe je Američka privredna komora Kosova. Iz ove komore su rekli za televiziju T7 da će njihovi stavovi morati da se čuju.

"Uprkos našem različitom stavu o pitanju takse, Američka privredna komora veruje u važnost raznolikosti mišljenja i ideja o kojima bi trebalo da se raspravlja u okviru tih tela. Međutim, tokom protekle nedelje imali smo sastanak i sa premijerom i sa ministrom ekonomije, na kojem smo saopštili ono što je već javni stav Američke komore o važnosti neometane trgovine između zemalja Zapadnog Balkana, a samim tim i puna ekonomska integracija celog regiona", izjavio je Arian Zeka iz Američke privredne komore na Kosovu.

Međutim iz ministarstva kojim rukovodi Rozeta Hajdari kažu da su u stalnim razgovorima sa Američkom privrednom komorom.

"Ministar se takođe sastao sa predstavnicima američkih, britanskih, slovenačkih, italijanskih i austrijskih komora i udruženja koji štite interese preduzeća. Američka komora je, dakle, deo konsultacija sa ministrom", rekao je Getoar Mjeku, savetnik ministrke ekonomije.

Nije poznato kada će ovaj tim završiti svoj posao koji podrazumeva ispitivanje trgovinskih barijera. “Nisam obavešten o rokovima, ali ministar i radna grupa posvećeni su pažljivom razmatranju i davanju dobre preporuke Vladi Kosova”, rekao je on.

Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova su u sporazumu o koalicionoj vladi predvideli da će taksa od sto odsto na srpske proizvode biti zamenjena merom reciprociteta.

(Kosovo online)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dusica

25.02.2020 08:46

Nadam se da ćemo u miru završiti sve moje Kosovo.

ODGOVORITE
Name

Pitam se

25.02.2020 10:06

Da li bi bilo ovih problema u regionu da su gradjani zaposleni i imaju plate nekoliko hiljada eura?

ODGOVORITE
Name

pitaj se

25.02.2020 10:57

Mislim da nisi u pravu, standard gubi bitke sa političkim ambicijama. Skontaj se, ko je pokretač problema u regionu.