Аустријанац је лобирао за отимање земљишта у БЛ

Донедавни аустријски амбасадор у БиХ Мартин Памер вршио је притисак на градске власти како би их приволио да се одрекну неколико десетина милиона КМ вриједног земљишта на мјесту Старе аутобуске станице, сазнаје Српскаинфо.

Вијести 24.02.2020 | 22:13
Аустријанац је лобирао за отимање земљишта у БЛ

Након што је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, послије пресуде Уставног суда БиХ, изашао у јавност са тврдњом да су за овај случај лобирале „и неке стране дипломате и да не може да гарантује да сличан притисак нису трпиле и судије“, Српскаинфо сазнаје да се ради о амбасадру Памеру,

Према тврдњама наших извора, Памер је, у друштву са Златком Бендером, предсједником Аустријско-српског пријатељства, прекршио све норме дипломатског понашања кад је, на превару, на састанак с Радојичићем покушао да уведе представнике фирме „Беwо Реал Естате“, који су, заједно с „Аутопревозом“, тужили Град због земљишта старе аутобуске станице.

– Памер је на састанку потенцирао ову тему, правдајући се да он као амбасадор има дужност да штити аустријске интересе. Био је изразито неугодан и готово ултимативно тражио да се Бањалука одрекне тог земљишта. Међутим, прави скандал је избио кад је, на пола састанка, затражио да у салу уђу и представници ове фирме, које је буквално довео пред Радојичићеву канцеларију, а да у припреми састанка није била ни ријеч о томе да доводи неке људе!

Радојичић им је, међутим, забранио да уђу и амбасадора опоменуо да је такво понашање и његово залагање за интересе те фирме потпуно непремјерено за једног дипломату – твде наши саговорници.

– Гдје је гаранција да исто није радио у Сарајеву, он или други странци? Да су нису директно мијешали у судство, у актвне поступке… Да ли су то радили према судијама Уставног суда ако су то покушали урадити према Граду? Мимо свих дипломатских протокола и норми мијешати се у судске поступке земље у којој се налазите. И сада испословати једну овакву пресуду – рекао је Радојичић.

Подсјетимо, Радојичић је у петак, у реакцији на пресуду Уставног суда, открио да је био изложен бројним притисцима због случаја. Он је, не откривајући о коме се ради, прецизирао да му је „прије двије године један високи дипломата покушао на састанак без договора и ненајављено увести управо људе са којима су у спору да лобира за њих у току трајања судског спора града против њих“.

Сспорно земљиште површине преко 22 дунума 1968. године од “Жељезница Југославије” купио је бањалучки “Аутопревоз”, и то за потребе изградње аутобуске станице.

Према уговору између Града Бањалука и “Аутопревоза” из 1979. године, Град је тој фирми, у замјену за стару аутобуску станицу у центру, дао земљиште у Лазареву, на којој се данас налази нова аутобуска станица, а „Аутопревоз“ се, уз додатну новчану накнаду, одрекао парцеле у центру.

На мистериозан начин, међутим, извршен је упис власништва на обје локације у корист „Аутопревоза“, који је касније приватизован. Занимљиво је да у Бањалуци уопште нема оригинала документа, односно уговора, који је нестао из архиве Завода за изградњу.

Спор “Аутопревоза” и Града око атрактивног земљишта траје вше од 16 година.

На земљишту у центру града још 1891. године Аустроугарска је изградила жељезничку станицу, у којој је данас смјештен Музеј савремене уметности РС.

(БН/Српскаинфо)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Игипоп

24.02.2020 21:29

Као прво зна се које био директор геодетске управе Као друго зна се ко је директор ЗИБЛа био у то вријеме кад је уговор нестао Зна се ко је директор те фирме и цији је син под друго... Па јел овдје неко луд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

24.02.2020 23:02

Јесмо, да смо били паметни неби ратовали 90тих.

Name

За Игипопа

25.02.2020 06:25

Требао си написати имена. Један од купаца Аутопревоза је Сладомир Ђурић-Тегелтијин зет. Власник Беwо реал Естате је Ведран Савић син од Чеде Савића. А како рече Тегелтијин зет они су спремни на договор са градом тј. они ће то поклонити граду и испашће фини вјероватно да би добили простор исељене болнице у центру града.

Name

25.02.2020 05:02

А где сте сакрили уговор од Боске? Сада као кукате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пореска

25.02.2020 05:22

Директор Пореске Маричић и екипа ово раде

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗНА

25.02.2020 05:25

ИГОР СВЕ САМО СЕ ПРАВИ ЛУД.КАД БИ СУДИЛИ КИНЕЗИ ВИДЈЕЛИ БИ КАКО БИ ЗАВРСИЛИ ЊЕГОВИ ПРЕДХОДНИЦИ.ДОБИЦЕ ГРАД ОВУ ЗЕМЉУ АЛ ЦЕ ОСТАТИ БЕЗ ХИРУРГИЈЕ.ЗНА ЛОПОВИЈА СТА РАДИ.ДОСЛИ СЕЉАЦИ ИЗ ЛАКТАСА,МРКОЊИЦА.КОТОР ВАРОСИ ПА КРЦМЕ БАЊА ЛУКУ.ИГОР ЈЕ ПОЗОРИСНА ЛУТКА И ДОБРО МУ СТОИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

25.02.2020 06:02

Зна се да су то земљиште украли домаћи лопови. Зашто нико не одговара за ово? Љигоре Радојичић зашто браниш домаће лопове и кога штитиш?

ОДГОВОРИТЕ
Name

хуз

25.02.2020 06:04

Поднеси оставку неспособни Игоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ЦРНОГОРАЦ

25.02.2020 06:46

А чекао си двије године да пријавиш ту нерегуларност због...???? Провидни сте и ти и ти твоји спонзори...народу је свеједно више...можете приватизовати цијелу РС....само не знам ко ће вам радити у овој лоповској РС кад све млади иселише!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ругип

25.02.2020 07:30

Ниједна продаја државног земљишта у Републици Српској није могла проћи мимо Александра Деурића, помоћника директора Геодетске управе РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

25.02.2020 22:30

У Бања Луци нема много папира који су нестали без трага. Није само тај у питању. А друга ствар није цовјек досао дзаба и не трази дзаба несто. Неко је несто обецао и узете су неке паре за несто. Није нико будала да додје и трази несто ето онако. Људи моји мала бара а пуно крокодила. Неце то јос дуго моци тако.

ОДГОВОРИТЕ