За утврђена дјела корупције нико није одговарао у РС

Центар за хуману политику анализирао је око 70 ревизорских извјештаја које је урадила Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске. Према подацима истраживања, које је спровео овај центар, утврђено је да за уочена коруптивна обиљежја нико није одговарао. 

Република Српска 24.02.2020 | 20:16
За утврђена дјела корупције нико није одговарао у РС

Анализирајући ревизорске извјештаје за период од 2012. до 2018.године Центар за хуману политику утврдио је постојање бројних коруптивних радњи попут незаконитих јавних набавки, запошљавања без јавног огласа и додјеле грантова без оглашавања.

Најтежи коруптивни налаз у извјештајима о ревизији учинка из 2012.године су ненаплаћена дуговања у Електропривреди РС.

"Ревизија је утврдила да само по основу ових губитака преко 16% Електропривреда изгуби око 60 милиона марака. Ту су, такође, велика потраживања од купаца електричне енергије која су у то вријеме износила 340 милиона марака. То је био разлог да Тужилаштво провјери има ли у овом налазу коруптивних обиљежја, међутим Тужилаштво нажалост то није урадило,“ појашњава предсједник Центра за хуману политику Момир Дејановић. 

Он наводи да Републичко и окружна јавна тужилаштва у Републици Српској нису провела истраге у 84%, а да су обустављене истраге у 16% достављених извјештаја.

Забрињавајући је податак да у извјештајима са негативним мишљенима, гдје има јасних показатеља да постоје коруптивна обиљежја, није подигнута ниједна оптужница. 

"Неспровођење истраге ствара амбијент и атмосферу да се чине ти пропусти и да се понављају ревизорски налази са коруптивним обиљежјима, а само вођење истраге врши одређени притисак на ревидиране субјекте и по нама би и без подизања оптужнице, ако би се озбиљно спроводила истрага, постигао утицај да се број коруптивних налаза смањи у ревизорским извјештајима“, наводи Дејановић.

Ефикасније тужилачко поступање по ревизорским извјештајима могуће је и уз постојећа законска овлашћења. Да би се ријешио проблем постојања корупције у извјештајима, Дејановић наводи да је неопходна и системска промјена ,односно другачији начин избора тужилаца, те јачи цивилни активизам који би требало да буде фокусиран на тужилачко поступање. 

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

хопа

24.02.2020 19:27

Обрни, окрени ето нас опет код правосуђа. Заиста су канцер овог друштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

а ђе кожља,цазабјанка

24.02.2020 19:45

ОД КАД НЕМА ЧЕКЕ А ДЈЕЛОМИЧНО И ШЊЕГОТЕ НЕМА НИ Р ОД ЕВИЗИЈЕ!!!!!ДОДУШЕ И ЧЕМУ ТО КАД ТО НЕМА КО ПРЕУЗЕТИ.ДОДУШЕ ТУЖИЛАШТВО И ПОЛИЦИЈА ЈЕ ВРЛО РЕВНОСНА КАД ОД НАРОДА ТРЕБА ШТО ОТЕТИ ПО НАЛОГУ, ЈЕЛТЕ !!!!!

Name

Позатварати!

24.02.2020 20:30

Са оваквом власти нема потребе да расправљамо о икаквом бољитку!

Name

Ре Хопа

24.02.2020 20:59

Па похапсили моје колеге уз кпд€а Фоча,све их пустили!!А Синису Гољанина директора кпд_а Фоца цак нису ни обрадили!!Ухапсени замјеници и све његови људи а он ниста!!Њемацка брале мој

Name

Док Холидеј

24.02.2020 19:40

Па они су корупцију радили само да буде боље народу и у интересу народа да то није због народа неби они то како не разумијете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тројеручица

24.02.2020 19:50

Да ,Жељко Ковачевић се борио за народ тј за развој електропривреде и привреде РС.Ал акобогда почело се дешавати и неће бити лако зауставити

Name

Робин Хоод

24.02.2020 19:51

"Закон о борби против корупције и прању новца!" На ЕУ нивоу,не говорећи о свјетском, обавезао је све подписнице,чланице и банкарски сектор на праћење и достављање информација које указују на овакве радње и поступке појединаца или организација,држава! Овакав закон ,у колико се примјењује правилно,а банке имају ту обавезу, ....као и да пореским институцијама о сваком појединачно доставе информације које морају и могу ријешити и дати одговоре на многе не логичне поступке и ствари.....е то је оно што фали нама у БиХ! Јер су наши лопови ,желећи да ово избјегну...одлучили да само кеш на руке,у четири ока примају......али ,,зидови имају уши и очи,,,,, грдној се варају да се нешто може сакрити.....можда привремено,док не затражи податке "поштена и званична демократска власт" ...од оних који их имају,а то су банке ту.Пореска управа.....размислимо о" правим потезима"......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

24.02.2020 20:10

Лако је донијети закон против Других а нипосто из истије партије ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

25.02.2020 00:32

кад целави казе да не види проблем сто слуса додика.. све је јасно..

ОДГОВОРИТЕ
Name

25.02.2020 05:08

А,ста казе мато? Сефе средио сам ти за ону полугу злата и вилу. Неце бити истреге.

ОДГОВОРИТЕ