Za utvrđena djela korupcije niko nije odgovarao u RS

Centar za humanu politiku analizirao je oko 70 revizorskih izvještaja koje je uradila Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske. Prema podacima istraživanja, koje je sproveo ovaj centar, utvrđeno je da za uočena koruptivna obilježja niko nije odgovarao. 

Republika Srpska 24.02.2020 | 20:16
Za utvrđena djela korupcije niko nije odgovarao u RS

Analizirajući revizorske izvještaje za period od 2012. do 2018.godine Centar za humanu politiku utvrdio je postojanje brojnih koruptivnih radnji poput nezakonitih javnih nabavki, zapošljavanja bez javnog oglasa i dodjele grantova bez oglašavanja.

Najteži koruptivni nalaz u izvještajima o reviziji učinka iz 2012.godine su nenaplaćena dugovanja u Elektroprivredi RS.

"Revizija je utvrdila da samo po osnovu ovih gubitaka preko 16% Elektroprivreda izgubi oko 60 miliona maraka. Tu su, takođe, velika potraživanja od kupaca električne energije koja su u to vrijeme iznosila 340 miliona maraka. To je bio razlog da Tužilaštvo provjeri ima li u ovom nalazu koruptivnih obilježja, međutim Tužilaštvo nažalost to nije uradilo,“ pojašnjava predsjednik Centra za humanu politiku Momir Dejanović. 

On navodi da Republičko i okružna javna tužilaštva u Republici Srpskoj nisu provela istrage u 84%, a da su obustavljene istrage u 16% dostavljenih izvještaja.

Zabrinjavajući je podatak da u izvještajima sa negativnim mišljenima, gdje ima jasnih pokazatelja da postoje koruptivna obilježja, nije podignuta nijedna optužnica. 

"Nesprovođenje istrage stvara ambijent i atmosferu da se čine ti propusti i da se ponavljaju revizorski nalazi sa koruptivnim obilježjima, a samo vođenje istrage vrši određeni pritisak na revidirane subjekte i po nama bi i bez podizanja optužnice, ako bi se ozbiljno sprovodila istraga, postigao uticaj da se broj koruptivnih nalaza smanji u revizorskim izvještajima“, navodi Dejanović.

Efikasnije tužilačko postupanje po revizorskim izvještajima moguće je i uz postojeća zakonska ovlašćenja. Da bi se riješio problem postojanja korupcije u izvještajima, Dejanović navodi da je neophodna i sistemska promjena ,odnosno drugačiji način izbora tužilaca, te jači civilni aktivizam koji bi trebalo da bude fokusiran na tužilačko postupanje. 

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

hopa

24.02.2020 19:27

Obrni, okreni eto nas opet kod pravosuđa. Zaista su kancer ovog društva.

ODGOVORITE
Name

a đe kožlja,cazabjanka

24.02.2020 19:45

OD KAD NEMA ČEKE A DJELOMIČNO I ŠNJEGOTE NEMA NI R OD EVIZIJE!!!!!DODUŠE I ČEMU TO KAD TO NEMA KO PREUZETI.DODUŠE TUŽILAŠTVO I POLICIJA JE VRLO REVNOSNA KAD OD NARODA TREBA ŠTO OTETI PO NALOGU, JELTE !!!!!

Name

Pozatvarati!

24.02.2020 20:30

Sa ovakvom vlasti nema potrebe da raspravljamo o ikakvom boljitku!

Name

Re Hopa

24.02.2020 20:59

Pa pohapsili moje kolege uz kpd€a Foča,sve ih pustili!!A Sinisu Goljanina direktora kpd_a Foca cak nisu ni obradili!!Uhapseni zamjenici i sve njegovi ljudi a on nista!!Njemacka brale moj

Name

Dok Holidej

24.02.2020 19:40

Pa oni su korupciju radili samo da bude bolje narodu i u interesu naroda da to nije zbog naroda nebi oni to kako ne razumijete.

ODGOVORITE
Name

trojeručica

24.02.2020 19:50

Da ,Željko Kovačević se borio za narod tj za razvoj elektroprivrede i privrede RS.Al akobogda počelo se dešavati i neće biti lako zaustaviti

Name

Robin Hood

24.02.2020 19:51

"Zakon o borbi protiv korupcije i pranju novca!" Na EU nivou,ne govoreći o svjetskom, obavezao je sve podpisnice,članice i bankarski sektor na praćenje i dostavljanje informacija koje ukazuju na ovakve radnje i postupke pojedinaca ili organizacija,država! Ovakav zakon ,u koliko se primjenjuje pravilno,a banke imaju tu obavezu, ....kao i da poreskim institucijama o svakom pojedinačno dostave informacije koje moraju i mogu riješiti i dati odgovore na mnoge ne logične postupke i stvari.....e to je ono što fali nama u BiH! Jer su naši lopovi ,želeći da ovo izbjegnu...odlučili da samo keš na ruke,u četiri oka primaju......ali ,,zidovi imaju uši i oči,,,,, grdnoj se varaju da se nešto može sakriti.....možda privremeno,dok ne zatraži podatke "poštena i zvanična demokratska vlast" ...od onih koji ih imaju,a to su banke tu.Poreska uprava.....razmislimo o" pravim potezima"......

ODGOVORITE
Name

Kum

24.02.2020 20:10

Lako je donijeti zakon protiv Drugih a niposto iz istije partije ?

ODGOVORITE
Name

drina

25.02.2020 00:32

kad celavi kaze da ne vidi problem sto slusa dodika.. sve je jasno..

ODGOVORITE
Name

Xl

25.02.2020 05:08

A,sta kaze mato? Sefe sredio sam ti za onu polugu zlata i vilu. Nece biti istrege.

ODGOVORITE