Иванић: Додик и Ђукановић ће ријешити ове размирице, они су доказани пријатељи

- Додик и Ђукановић ће ријешити ове размирице, јер су доказани пријатељи, сматра Иванић и подсјећа да је Додик својевремено био велики заговарач независности Црне Горе.

Република Српска 24.02.2020 | 19:38
Иванић: Додик и Ђукановић ће ријешити ове размирице, они су доказани пријатељи

Још увијек нема званичне потврде хоће ли Мило Ђукановић, предсједник Црне Горе доћи у посјету Босни и Херцеговини.

У кабинету предсједника Црне Горе за Радио Слободна Европа (РСЕ) нису могли потврдити нити демантовати да ли је Ђукановић одустао од посјете Босни и Херцеговини, јер се налази на службеном путу у Женеви.

Против његове посјете је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске (РС) Милорад Додик, иако је управо он још у фебруару 2019. године бившем амбасадору Црне Горе у Босни и Херцеговини Милану Лакићу уручио званичан позив за Ђукановића да дође у посјету Босни и Херцеговини, што се требало догодити 2. и 3. марта ове године.

Међутим, док су на сједници Предсједништва БиХ 19.фебруара, друга двојица чланова Жељко Комшић и Шефик Џаферовић усвојили закључак којим се 2. и 3. март 2020. године утврђују као термин званичне посјете предсједника Црне Горе Мила Ђукановића,

Искористивши уставом предвиђено право, закључак остале двојице прогласио је деструктивном по витални ентитетски интерес (Републике Српске) и затражио да се Ђукановићев долазак одгоди, имајући у виду, како је казао, "проблеме и позицију Српске православне цркве (СПЦ) у Црној Гори, а самим тим и српског народа, који је у БиХ конститутиван".

Након тога, Додик је од предсједника Скупштине Републике Српске 20. фебруара затражио сазивање сједнице на којој би се расправљало о Ђукановићевој посјети. Ако Скупштина Републике Српске у року од десет дана потврди његов став, одлука Предсједништва БиХ неће ступити на снагу.

Ово је други пут да се Предсједништво БиХ изјашњава о доласку Ђукановића, а Додик је оба пута био против, док су друга два члана Предсједништва Босне и Херцеговине, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, била за долазак црногорског предсједника.

РСЕ није могао доћи до информације у кабинету члана Предсједништва Републике Српске Милорада Додика о томе шта је штетно по виталне интересе Републике Српске у доласку Мила Ђукановића, јер је Драгољуб Рељић, Додиков савјетник за уставно-правна питања, на путу, а нико други изјаве о томе не може дати.

Ни од чланова Предсједништва Савеза независних социјалдемократа (СНСД) странке на чијем је Милорад Додик челу, такође није било могуће добити став.

Додикови могући разлози

"Није добро било ком представнику, предсједнику друге државе забрањивати улазак или забрањивати посјету. То се ради готово пред ратне околности, а за то нити има потребе нити неког посебног разлога", каже за РСЕ бивши члан Предсједништва Босне и Херцеговине Младен Иванић, коментаришући покретање виталног националног интереса у вези са званичном посјетом предсједника Црне Горе Мила Ђукановића Босни и Херцеговини.

Иванић каже да Додик нема изговора да злоупотребљава државне инструменте, попут покретања заштите виталног националног питања на стварима попут ове.

"За мене је то показатељ немоћи господина Додика, а ја сам увјерен да је ово контрапродуктивно, јер ако се ово буде злоупотребљавало, а могло би изгледа, онда би могло да обесмисли један од најважнијих механизама заштите Републике Српске, а то је управо ентитетски интерес, и сматрам да се с овим не треба поигравати", каже Иванић.

Он сматра да ће Додик и Ђукановић ријешити ове размирице, јер су доказани пријатељи и подсјећа да је Додик својевремено био велики заговарач независности Црне Горе.

Народна Скупштина Републике Српске (НСРС) није усвојила Декларацију о положају српског народа у Црној Гори, на сједници 20. фебруара, коју је предложио посланик у Клубу Српске демократске странке (СДС) Небојша Вукановић. Повод за подношење ове декларације је било усвајање Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори који Српска православна црква (СПЦ) осуђује и означава као акт донесен са циљем одузимања имовине, што власт одбацује.

Одбили су је и посланици владајућег СНСД-а, заједно с партијама с којима судјелују у власти с образложењем да "по питању дешавања у Црној Гори прате шта ради Србија, која још увијек није донијела никакву декларацију", те да Народна скупштина Републике Српске нема надлежност да доноси декларацију о положају Срба у другим државама, преноси РСЕ.

(БН)

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Милојко

24.02.2020 19:11

"те да Народна скупштина Републике Српске нема надлежност да доноси декларацију о положају Срба у другим државама". Али зато има надлезност за тудје мостове у другим дрзавама. Колико морас бити јадан да имас овакву власт?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

24.02.2020 21:26

Јој Иваница као баба Ванга

Name

Занзибар

25.02.2020 06:08

Мило и Милокрад су два потпуно једнака проспивјетра.

Name

24.02.2020 19:13

Лако це се ронхил другови договорити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

24.02.2020 19:13

Лопов не дира лопова. Исти су занат изучили-шверц цигарета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

24.02.2020 19:46

Исти су они.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за ре

24.02.2020 20:01

Ако не мозе Додик ријесити сто ви Иваницу не улозите своје искуство и то ријесите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билмез

24.02.2020 21:28

Кад у Бања Луци домаће судије пресуде да се земљисте од града Бања Луке додјели приватним лицима, онда СНСД није љут на судије, а сада кад су отели од њих( оцито исправно) онда им не ваљају..о бозе па докле КРИМИНАЛ И ОТИМАЧИНА...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чисто сумњам

24.02.2020 21:33

Из разлога сто су сад крени у супротном правцу , кад је Дукановиц био уз Милошевича Додик је био против те политике сад Додик нагиње на радикализам док Ђукановић иде против . Политика је чудан вирус .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навигатор

24.02.2020 21:43

Лопов лопову.. Сваку тајну зна..хахах

ОДГОВОРИТЕ