Ivanić: Dodik i Đukanović će riješiti ove razmirice, oni su dokazani prijatelji

- Dodik i Đukanović će riješiti ove razmirice, jer su dokazani prijatelji, smatra Ivanić i podsjeća da je Dodik svojevremeno bio veliki zagovarač nezavisnosti Crne Gore.

Republika Srpska 24.02.2020 | 19:38
Ivanić: Dodik i Đukanović će riješiti ove razmirice, oni su dokazani prijatelji

Još uvijek nema zvanične potvrde hoće li Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore doći u posjetu Bosni i Hercegovini.

U kabinetu predsjednika Crne Gore za Radio Slobodna Evropa (RSE) nisu mogli potvrditi niti demantovati da li je Đukanović odustao od posjete Bosni i Hercegovini, jer se nalazi na službenom putu u Ženevi.

Protiv njegove posjete je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, iako je upravo on još u februaru 2019. godine bivšem ambasadoru Crne Gore u Bosni i Hercegovini Milanu Lakiću uručio zvaničan poziv za Đukanovića da dođe u posjetu Bosni i Hercegovini, što se trebalo dogoditi 2. i 3. marta ove godine.

Međutim, dok su na sjednici Predsjedništva BiH 19.februara, druga dvojica članova Željko Komšić i Šefik Džaferović usvojili zaključak kojim se 2. i 3. mart 2020. godine utvrđuju kao termin zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića,

Iskoristivši ustavom predviđeno pravo, zaključak ostale dvojice proglasio je destruktivnom po vitalni entitetski interes (Republike Srpske) i zatražio da se Đukanovićev dolazak odgodi, imajući u vidu, kako je kazao, "probleme i poziciju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, a samim tim i srpskog naroda, koji je u BiH konstitutivan".

Nakon toga, Dodik je od predsjednika Skupštine Republike Srpske 20. februara zatražio sazivanje sjednice na kojoj bi se raspravljalo o Đukanovićevoj posjeti. Ako Skupština Republike Srpske u roku od deset dana potvrdi njegov stav, odluka Predsjedništva BiH neće stupiti na snagu.

Ovo je drugi put da se Predsjedništvo BiH izjašnjava o dolasku Đukanovića, a Dodik je oba puta bio protiv, dok su druga dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić i Šefik Džaferović, bila za dolazak crnogorskog predsjednika.

RSE nije mogao doći do informacije u kabinetu člana Predsjedništva Republike Srpske Milorada Dodika o tome šta je štetno po vitalne interese Republike Srpske u dolasku Mila Đukanovića, jer je Dragoljub Reljić, Dodikov savjetnik za ustavno-pravna pitanja, na putu, a niko drugi izjave o tome ne može dati.

Ni od članova Predsjedništva Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) stranke na čijem je Milorad Dodik čelu, takođe nije bilo moguće dobiti stav.

Dodikovi mogući razlozi

"Nije dobro bilo kom predstavniku, predsjedniku druge države zabranjivati ulazak ili zabranjivati posjetu. To se radi gotovo pred ratne okolnosti, a za to niti ima potrebe niti nekog posebnog razloga", kaže za RSE bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, komentarišući pokretanje vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa zvaničnom posjetom predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini.

Ivanić kaže da Dodik nema izgovora da zloupotrebljava državne instrumente, poput pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog pitanja na stvarima poput ove.

"Za mene je to pokazatelj nemoći gospodina Dodika, a ja sam uvjeren da je ovo kontraproduktivno, jer ako se ovo bude zloupotrebljavalo, a moglo bi izgleda, onda bi moglo da obesmisli jedan od najvažnijih mehanizama zaštite Republike Srpske, a to je upravo entitetski interes, i smatram da se s ovim ne treba poigravati", kaže Ivanić.

On smatra da će Dodik i Đukanović riješiti ove razmirice, jer su dokazani prijatelji i podsjeća da je Dodik svojevremeno bio veliki zagovarač nezavisnosti Crne Gore.

Narodna Skupština Republike Srpske (NSRS) nije usvojila Deklaraciju o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, na sjednici 20. februara, koju je predložio poslanik u Klubu Srpske demokratske stranke (SDS) Nebojša Vukanović. Povod za podnošenje ove deklaracije je bilo usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) osuđuje i označava kao akt donesen sa ciljem oduzimanja imovine, što vlast odbacuje.

Odbili su je i poslanici vladajućeg SNSD-a, zajedno s partijama s kojima sudjeluju u vlasti s obrazloženjem da "po pitanju dešavanja u Crnoj Gori prate šta radi Srbija, koja još uvijek nije donijela nikakvu deklaraciju", te da Narodna skupština Republike Srpske nema nadležnost da donosi deklaraciju o položaju Srba u drugim državama, prenosi RSE.

(BN)

 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Milojko

24.02.2020 20:11

"te da Narodna skupština Republike Srpske nema nadležnost da donosi deklaraciju o položaju Srba u drugim državama". Ali zato ima nadleznost za tudje mostove u drugim drzavama. Koliko moras biti jadan da imas ovakvu vlast?

ODGOVORITE
Name

Igipop

24.02.2020 22:26

Joj Ivanica kao baba Vanga

Name

Zanzibar

25.02.2020 07:08

Milo i Milokrad su dva potpuno jednaka prospivjetra.

Name

Xl

24.02.2020 20:13

Lako ce se ronhil drugovi dogovoriti

ODGOVORITE
Name

Boki

24.02.2020 20:13

Lopov ne dira lopova. Isti su zanat izučili-šverc cigareta.

ODGOVORITE
Name

Ilija

24.02.2020 20:46

Isti su oni.

ODGOVORITE
Name

Re za re

24.02.2020 21:01

Ako ne moze Dodik rijesiti sto vi Ivanicu ne ulozite svoje iskustvo i to rijesite.

ODGOVORITE
Name

Bilmez

24.02.2020 22:28

Kad u Banja Luci domaće sudije presude da se zemljiste od grada Banja Luke dodjeli privatnim licima, onda SNSD nije ljut na sudije, a sada kad su oteli od njih( ocito ispravno) onda im ne valjaju..o boze pa dokle KRIMINAL I OTIMAČINA...

ODGOVORITE
Name

Čisto sumnjam

24.02.2020 22:33

Iz razloga sto su sad kreni u suprotnom pravcu , kad je Dukanovic bio uz Miloševiča Dodik je bio protiv te politike sad Dodik naginje na radikalizam dok Đukanović ide protiv . Politika je čudan virus .

ODGOVORITE
Name

Navigator

24.02.2020 22:43

Lopov lopovu.. Svaku tajnu zna..hahah

ODGOVORITE