У РС под надзором девет особа због вируса корона

У Српској до сада није било сумњивих нити пријављених обољелих од новог вируса корона (ЦОВИД-19), а тренутно је под здравственим надзором девет особа које су допутовале из подручја захваћених вирусом САРС-ЦоВ-2, саопштили су из Института за јавно здравство РС.

Република Српска 24.02.2020 | 15:48
У РС под надзором девет особа због вируса корона

Наглашавају да су све здравствене установе обавијештене да појачају здравствени надзор над свим респираторним инфекцијама и да примјењују све потребне мјере за превенцију и контролу инфекције.

– Здравствене установе су добиле упутства о свим мјерама и поступцима које требају предузимати у оквиру епидемиолошког надзора и у случају појаве сумње на инфекцију узроковану новим корона вирусом код особа које долазе из земаља и подручја гдје су потврђени обољели од ове болести, а посебно након појаве и ширења повећаног броја обољелих на сјеверу Италије – истичу у ИЈЗ.

Додају да, у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите РС и свим осталим надлежним здравственим установама, предузимају потребне мјере и активности, и свакодневно прате епидемиолошку ситуацију о појави ширењу корона вирусне инфекције.

– У складу са препорукама СЗО у вези са инфекцијом новим вирусом корона, издате су препоруке да сви запослени на граничном прелазу, који су у контакту са путницима и контролишу из којих подручја долазе, користе заштитне једнократне маске, уз  често прање руку топлом водом и сапуном или употребом дезинфекционог средства на бази алкохола. Путницима из земаља гдје су регистровани обољели дају се обавјештења за даље поступање у сарадњи са здравственом службом – кажу за Српскаинфо у Служби за епидемиологију ИЈЗ и подсјећају да у УКЦ РС постоје лабораторијски капацитети за дијагностику вируса корона.

(Српскаинфо) 

(Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Тиито

24.02.2020 16:17

Корона вирус је параван за нешто крупно,а шта видјећемо ускоро.само се надам да ми нисмо у тој комбинацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реган

24.02.2020 17:22

Ми смо увијек у некој комбинацији,такви смо

Name

тројеручица

24.02.2020 18:26

у РС су многи одавно под надзором,тј у карантину због "црвенг снсд " вируса тако да нам ни разне ове пандемије ништа не мјењају положај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стерилни

25.02.2020 11:33

Сте па тако да нестрахујемо од васег вирус потурцизма

Name

ДР

24.02.2020 18:46

Ја стварно не схватам ста им знаци здравствени надзор и наводно неки папир са упутама, као да це тиме несто да постигну, смијесно. Док се код неког ко је допутовао из заразеног подруцја појаве симптоми болести иста особа за то вријеме (период инкубације) мозе да зарази пола града у којем зиви. Не могу да разумијем да људе који долазе из заразених подруцја не стављају у карантин, оцигледно или не схватају озбиљно ситуацију или их бас брига за народ. Једина препорука: Људи цувајте сами себе

ОДГОВОРИТЕ