U RS pod nadzorom devet osoba zbog virusa korona

U Srpskoj do sada nije bilo sumnjivih niti prijavljenih oboljelih od novog virusa korona (COVID-19), a trenutno je pod zdravstvenim nadzorom devet osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, saopštili su iz Instituta za javno zdravstvo RS.

Republika Srpska 24.02.2020 | 15:48
U RS pod nadzorom devet osoba zbog virusa korona

Naglašavaju da su sve zdravstvene ustanove obaviještene da pojačaju zdravstveni nadzor nad svim respiratornim infekcijama i da primjenjuju sve potrebne mjere za prevenciju i kontrolu infekcije.

– Zdravstvene ustanove su dobile uputstva o svim mjerama i postupcima koje trebaju preduzimati u okviru epidemiološkog nadzora i u slučaju pojave sumnje na infekciju uzrokovanu novim korona virusom kod osoba koje dolaze iz zemalja i područja gdje su potvrđeni oboljeli od ove bolesti, a posebno nakon pojave i širenja povećanog broja oboljelih na sjeveru Italije – ističu u IJZ.

Dodaju da, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS i svim ostalim nadležnim zdravstvenim ustanovama, preduzimaju potrebne mjere i aktivnosti, i svakodnevno prate epidemiološku situaciju o pojavi širenju korona virusne infekcije.

– U skladu sa preporukama SZO u vezi sa infekcijom novim virusom korona, izdate su preporuke da svi zaposleni na graničnom prelazu, koji su u kontaktu sa putnicima i kontrolišu iz kojih područja dolaze, koriste zaštitne jednokratne maske, uz  često pranje ruku toplom vodom i sapunom ili upotrebom dezinfekcionog sredstva na bazi alkohola. Putnicima iz zemalja gdje su registrovani oboljeli daju se obavještenja za dalje postupanje u saradnji sa zdravstvenom službom – kažu za Srpskainfo u Službi za epidemiologiju IJZ i podsjećaju da u UKC RS postoje laboratorijski kapaciteti za dijagnostiku virusa korona.

(Srpskainfo) 

(Foto: Dejan Božić/RAS Srbija)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Tiito

24.02.2020 16:17

Korona virus je paravan za nešto krupno,a šta vidjećemo uskoro.samo se nadam da mi nismo u toj kombinaciji.

ODGOVORITE
Name

Regan

24.02.2020 17:22

Mi smo uvijek u nekoj kombinaciji,takvi smo

Name

trojeručica

24.02.2020 18:26

u RS su mnogi odavno pod nadzorom,tj u karantinu zbog "crveng snsd " virusa tako da nam ni razne ove pandemije ništa ne mjenjaju položaj.

ODGOVORITE
Name

Sterilni

25.02.2020 11:33

Ste pa tako da nestrahujemo od vaseg virus poturcizma

Name

DR

24.02.2020 18:46

Ja stvarno ne shvatam sta im znaci zdravstveni nadzor i navodno neki papir sa uputama, kao da ce time nesto da postignu, smijesno. Dok se kod nekog ko je doputovao iz zarazenog podrucja pojave simptomi bolesti ista osoba za to vrijeme (period inkubacije) moze da zarazi pola grada u kojem zivi. Ne mogu da razumijem da ljude koji dolaze iz zarazenih podrucja ne stavljaju u karantin, ocigledno ili ne shvataju ozbiljno situaciju ili ih bas briga za narod. Jedina preporuka: Ljudi cuvajte sami sebe

ODGOVORITE