ШОКАНТНО: Жени расту длаке у устима!

Пре пар дана на "светлост" дана је изашао у јавност редак феномен - медицински случај италијанке којој су у више наврата из уста то јест , десни расле длаке налик на длаке очних трепавица.

Занимљивости 24.02.2020 | 18:23
ШОКАНТНО: Жени расту длаке у устима!

Неименована жена је, како се извештава у овом медицинском случају, почела да посећује лекаре пре више година када је имала само 19 година.

Приликом тих посета лекару италијанка се жалила да јој расту длаке унутар уста то јест да јој расту длаке из десни, што је у медицинској литератури било документовано у само неколико случајева у целом свету!

Тестирање је показало да је млада жена имала и цисте на јајницима, а њој је касније дијагностикован синдром полицистичних јајника (ПЦОС), релативно чест хормонални поремец́ај.

Жене које пате од ПЦОС имају тенденцију да производе више тестостерона него нормално, од којих је стање које се назива хируитизам - повец́ани раст длака на телу као нуспојава.

Италијански доктори који су првобитно лечили жену објавили су чланак о њеном необичном случају хируитизма у 2009. године. О ненормалном расту косе код жена раније је било медицински пријављивано у многим стручним часописима и студијама, обично на лицу, грудима.


Али длаке које расту са унутрашњег дела нечијих уста су биле изузетно ретко медицинско стање пацијената односно случаја те готово и да не постоји у свету.

У свом раду, лекари су пријавили да лече ПЦОС пацијенткињу оралним контрацептивима те уједно уклањају длачице из њених уста. Након четири месеца, длачице нису нарасле, а пацијент се осец́ао нормално.

Међутим, пре шест година од своје прве посете лекару, сада 25-годишња неменована италијанка вратила се пре пар месеци поново истим лекарима и пријавила још горе симптоме него од пре. Сада је имала длаке дуж врата и браде, као и "смеђе длаке сличне трепавицама које расту из њених уста тј. десни!

Неменована италијанка је рекла лекарима да је престала да узима лекове ПЦОС, из разлога који нису прецизирани ( у овом случају), због чега су медицински стручњаци закључили да је синдром полицистичних јајника узрок ненормалног раста длаке.


"Будуц́и да се налаз појавио шест година након првог посматрања, ово је довело до нашег разумевања да то није повремени налаз, вец́ да је вероватно структурни недостатак те је тако настала хормонална неравнотежа, што је довело до овог феномена", каже ауторка студије Кристина Журакивска, клинички стоматолошки истраживач са Универзитета Фоггиа

Длаке из уста су уклоњене по други пут и жена је упуц́ена ендокринологу. Требала се вратити код мене после три месеца ради прац́ења, што наводно никада није учинила. Вратила се годину дана касније, овај пут са још више фоликула длака, које расту дуж њених горњих и доњих десни.

Аутори сугеришу да је поново престала да узима лекове ПЦОС, због чега је раст косе убрзао. Иако ПЦОС лекови вероватно могу помоц́и пацијенту да ублажи симптоме њеног стања, јер је ово доживотно стање, постоји озбиљна шанса да се длачице из уста у неком тренутку врате.

У студији објављеној у фебруарском броју Орална хирургија, орална медицина, орална патологија и орална радиологија, Кристина Зхуракивска и њене колеге пишу да су успели да нађу само пет медицинских случајева где су длачице расле у устима, од којих је вец́ина била само једна или две "залутале" длаке.

Према Журакивској, биолошки је могуц́е да коса расте у нашим устима. Ткива уста настају у материци из исте врсте ц́елија из које се развија наша кожа, тако да исте структуре које се развијају на нашој кожи, попут лојних жлезда и длака, теоретски могу да расту и у нашим устима.

Извор: Занимљивостидана.цом

 

Коментари / 0

Оставите коментар