ŠOKANTNO: Ženi rastu dlake u ustima!

Pre par dana na "svetlost" dana je izašao u javnost redak fenomen - medicinski slučaj italijanke kojoj su u više navrata iz usta to jest , desni rasle dlake nalik na dlake očnih trepavica.

Zanimljivosti 24.02.2020 | 18:23
ŠOKANTNO: Ženi rastu dlake u ustima!

Neimenovana žena je, kako se izveštava u ovom medicinskom slučaju, počela da posećuje lekare pre više godina kada je imala samo 19 godina.

Prilikom tih poseta lekaru italijanka se žalila da joj rastu dlake unutar usta to jest da joj rastu dlake iz desni, što je u medicinskoj literaturi bilo dokumentovano u samo nekoliko slučajeva u celom svetu!

Testiranje je pokazalo da je mlada žena imala i ciste na jajnicima, a njoj je kasnije dijagnostikovan sindrom policističnih jajnika (PCOS), relativno čest hormonalni poremećaj.

Žene koje pate od PCOS imaju tendenciju da proizvode više testosterona nego normalno, od kojih je stanje koje se naziva hiruitizam - povećani rast dlaka na telu kao nuspojava.

Italijanski doktori koji su prvobitno lečili ženu objavili su članak o njenom neobičnom slučaju hiruitizma u 2009. godine. O nenormalnom rastu kose kod žena ranije je bilo medicinski prijavljivano u mnogim stručnim časopisima i studijama, obično na licu, grudima.


Ali dlake koje rastu sa unutrašnjeg dela nečijih usta su bile izuzetno retko medicinsko stanje pacijenata odnosno slučaja te gotovo i da ne postoji u svetu.

U svom radu, lekari su prijavili da leče PCOS pacijentkinju oralnim kontraceptivima te ujedno uklanjaju dlačice iz njenih usta. Nakon četiri meseca, dlačice nisu narasle, a pacijent se osećao normalno.

Međutim, pre šest godina od svoje prve posete lekaru, sada 25-godišnja nemenovana italijanka vratila se pre par meseci ponovo istim lekarima i prijavila još gore simptome nego od pre. Sada je imala dlake duž vrata i brade, kao i "smeđe dlake slične trepavicama koje rastu iz njenih usta tj. desni!

Nemenovana italijanka je rekla lekarima da je prestala da uzima lekove PCOS, iz razloga koji nisu precizirani ( u ovom slučaju), zbog čega su medicinski stručnjaci zaključili da je sindrom policističnih jajnika uzrok nenormalnog rasta dlake.


"Budući da se nalaz pojavio šest godina nakon prvog posmatranja, ovo je dovelo do našeg razumevanja da to nije povremeni nalaz, već da je verovatno strukturni nedostatak te je tako nastala hormonalna neravnoteža, što je dovelo do ovog fenomena", kaže autorka studije Kristina Žurakivska, klinički stomatološki istraživač sa Univerziteta Foggia

Dlake iz usta su uklonjene po drugi put i žena je upućena endokrinologu. Trebala se vratiti kod mene posle tri meseca radi praćenja, što navodno nikada nije učinila. Vratila se godinu dana kasnije, ovaj put sa još više folikula dlaka, koje rastu duž njenih gornjih i donjih desni.

Autori sugerišu da je ponovo prestala da uzima lekove PCOS, zbog čega je rast kose ubrzao. Iako PCOS lekovi verovatno mogu pomoći pacijentu da ublaži simptome njenog stanja, jer je ovo doživotno stanje, postoji ozbiljna šansa da se dlačice iz usta u nekom trenutku vrate.

U studiji objavljenoj u februarskom broju Oralna hirurgija, oralna medicina, oralna patologija i oralna radiologija, Kristina Zhurakivska i njene kolege pišu da su uspeli da nađu samo pet medicinskih slučajeva gde su dlačice rasle u ustima, od kojih je većina bila samo jedna ili dve "zalutale" dlake.

Prema Žurakivskoj, biološki je moguće da kosa raste u našim ustima. Tkiva usta nastaju u materici iz iste vrste ćelija iz koje se razvija naša koža, tako da iste strukture koje se razvijaju na našoj koži, poput lojnih žlezda i dlaka, teoretski mogu da rastu i u našim ustima.

Izvor: Zanimljivostidana.com

 

Komentari / 0

Ostavite komentar