Европа на ногама: Италија ново жариште вируса корона

Корона вирус се у последњих неколико дана драматично брзо раширио Европом, а највише у Италији где су због заразе изоловани неки градови северних региона земље.

Свијет 24.02.2020 | 07:20
Европа на ногама: Италија ново жариште вируса корона

Најмање 134 људи је заражено корона вирусом у Италији, од чега је само у Ломбардији око 90, пише "Коријере дела Сера", наводећи да има 26 теже оболелих.

Италија је тако постала највеће жариште корона вируса након Кине и крузера "Дајмонд принцес".

До сада су три особе, 78-годишњи мушкарац из Венета, и две старије жене из Ломбардије преминули највероватније услед заразе корона вирусом.

Гувернер Ломбардије Атилијо Фонатана наредио је суспензију свих догађаја у региону, па су тако отказани и фудбалски мечеви, а затворене школе, позоришта, биоскопи и музеји у Милану, Падови, Торину,...

Уведене су и посебне мере у региону Венето, па су отказана и последња два дана карневала у Венецији.

Регион Фрули Венеција Ђулија, који се граничи са Словенијом, прогласио је ванредно стање због близине Венета где је број заражених коронавирусом порастао на 25.

Страх у Словенији због путника са крузера

Страх од ширења заразе све је јачи и у региону, нарочито услед вести о зарази у Италији, али и због тога што стижу неки од путника крузера "Дајмонд принцес", на којем је пријављен велики број зараза.

Двоје Словенаца с крузера за које су тестови показали да су инфицирани вирусом корона и даље се налазе у болничком карантину у Јапану, тренутно се добро осећају и у свакодневном су контакту са инфектолозима из Словеније.

Словеначко Министарство спољних послова саветовало је грађане Словеније који путују у Италију да због ширења коронавируса у тој земљи буду опрезни приликом повратка у земљу и да прате ситуацију у италијанском региону у који иду.

Сумња на вирус у Хрватској

У клиници за инфективне болести КБЦ-а Ријека биле су хоспитализоване због респираторних проблема.

На Клиници за инфективне болести КБЦ-а Ријека у суботу послеподне хоспитализован је италијански држављанин због респираторних сметњи, а у недељу жена из Ровиња која је боравила у Падови.

Међутим, тестирањем је утврђено да они нису заражени корона вирусом.

Четири држављанина Словеније, који су стигли са крузера "Дајмонд принцес", одређено време провешће у карантину у својим кућама.

Одмах након доласка, у четвртак, 20. фебруара, али и јуче, они су тестирани на вирус корона, а анализа је показала негативан резултат, преноси Срна писање словеначких медија.

Епидемиолози сматрају да је карантин код куће у њиховом случају довољна мера, али да током његовог трајања неће смети ни са ким да контактирају, док ће им потрепштине бити остављане испред врата.

Међутим, и даље постоји страх од јављања заразе у Хрватској.

Педесетак ученика средње школе из Омиша због мера предострожности враћа са тродневног излета у Италији у којој су посетили Падову, Верону и Венецију.

Директор школе "Јуре Каштелан" Тереза Срделић рекла је да нема разлога за панику и да деца неће бити смештена у карантин, јер нису били на зараженом подручју, али је рекла да ће деци поделити летке с информацијама како да поступају ако се појаве било какви симптоми, преносе хрватски медији.

Могућ карантин у Улцињу

Црногорска влада разматра више локација које би могле да буду карантин за случај масовног обољевања или појаве случајева новог корона вируса, а једна од њих је и бивша војна касарна у улцињском насељу Зогањ, потврђено је „Вијестима“ из Министарства здравља.

- Тренутно се сагледава више локација које по основним карактеристикама треба да испуњавају минимум грађевинских и логистичких услова да би могле бити коришћене за потребе карантина. Планови поступања који се разрађују за случај масовног обољевања или прилива потенцијално инфицираних подразумевају више локација на територији државе - кажу из Министарства здравља.

Према последњим подацима под здравствено санитарним надзором у Црној Гори је 46 особа, које су боравиле у подручјима погођеним корона вирусом.

Из Министарства су навели да је здравствено стање свих особа стављених под надзор добро, односно да немају симптоме који би одговарали инфекцији новим корона вирусом и да ће јавност бити обавештена у случају било каквих промена, пишу "Вијести".

Могући нови случајеви у Европи

У међувремену су објављени и последњи подаци о броју заражених у другим државама Европе. У Немачкој има 16 заражених, у Француској 12, (и један смртни случај), у Великој Британији девет, у Русији петоро, Шпанији двоје, Белгији, Финској и Шведској по један пријављен случај.

Француски министар здравља Оливије Веран рекао је да су нови случајеви коронавируса „врло вероватни“ у Француској и да су здравствене власти спремне у случају епидемије.

- Данас је у Француској само један заражени пацијент, који је хоспитализован у Лиону. Његово здравствено стање није забрињавајуће. Сви остали, осим човека од 80 година, који је преминуо, пуштени су кућама, излечени су и нису заразни. Нови случајеви су веома могући. Епидемија? Ми се припремамо на то - рекао је Веран у интервјуу листу "Ле Паризијен".

Из Немачке, где има 16 потврђених случајева, јављено је да је 20 Немаца, који су по боравку у Вухану били смештени у двонедељни карантин, на тестирању показало негативне резултате.

Што се тиче Велике Британије, око 30 путника који су евакуисани са "Дајмон принцес" крузера стигло је кући, па су смештени у двонедељни карантин. Поједини медији попут "Дејли мејла" пишу да неки стручњаци сматрају да две недеље карантина можда није довољно, након што је утврђено да је један Кинез тек 27 дана након заразе показао прве симптоме.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Скептик

24.02.2020 07:38

Смртност у Кини од коронавируса се креће од 0.4-2.9% обољелих. Рачуна се да у вријеме сезонског грипа у свијету умире од 2-10% људи више него у периоду ван сезоне грипе. Сматрам да је ова цијела фрка и паника око коронавируса претјерана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

24.02.2020 07:41

Мишљења сам да се овај вирус вештачки шири, да он сам од себе није толико агресиван. Личи ми на оне средњевјековне приче остала су свједочанства за људе у црним одијелима капуљачама и да су носили косе у рукама те куд они продају остајала је смрт, мање је остало познато да је било свједочанстава преживелих да је из коса које су носили људи у црном шиштало и да је излазила нека пара или магла.

ОДГОВОРИТЕ