И вечерас молитвене литије широм Црне Горе

Епископи будимљанско-никшићки Јоаникије и рашко-призренски Теодосије предводили су вечерас литију улицама Бијелог Поља након што је у цркви Светих апостола Петра и Павла служен молебан.

Регион 23.02.2020 | 21:30
И вечерас молитвене литије широм Црне Горе

Владика Јоаникије рекао је у обраћању вјерницима на градском тргу да је народ, борећи се против дискриминације, сабрао у народну скупштину.

"Овдје се прави преседан у Црној Гори да се овај несрећни закон, који је заправо безакоње и удар на правни поредак у Црној Гори, по истом моделу примијени да би Хашим Тачи и Рамуш Харадинај отели српске цркве на Косову и Метохији, Високе Дечане, Пећку паријаршију, Љевишку. То је договор", рекао је владика Јоаникије.

Епископ рашко-призренски Теодосије истакао је да су српски свети владари, архиепископи и патријарси, знали да једино светиње могу сачувати биће народа и да су зато подигнути Студеница, Хиландар, Пећка патријаршија, Дечани, Острог, Цетињски манастир и многе светиње по српским земљама.

"Они су знали да једино светиње могу сачувати душу нашега народа и то у најтежим временима, у ропству, страдању, а ево и ово наше време, како у нашим Крајинама, Славонији, БиХ, на Косову и Метохији. Светиње су нас сачувале и ми зато, гдје год данас да живимо, наше светиње не дамо другима", поручио је епископ Теодосије.

Са молебана у порти манастира Ђурђеви ступови у Беранама поручено је да ће Црна Гора и православље бити вјечни.

"Када би темељи овог манастира могли да проговоре, преци би рекли да су поносни на своју дјецу. Нападају нас, кажу да на литијама има дјеце, да злоупотребљавамо дјецу. А ја има кажем да смо сви ми нечија дјеца", рекао је протојереј-ставрофор Драган Ристић.

На молебану је још једном поновљено да је Закон о слободи вјероисповијести дискриминаторски и да народ неће дати своје светиње.

У данашњој великој литији била је и група планинара која је ноћ раније изашла на врх Ћафа приједолска, на висини од 1.800 метара, да би се одатле спустили у село Шекулар и са тамошњим литијом препјешачили још око двадесет километара до града. У Беране су прије молебана стигле литије из Андријевице, Мурина и Коњуха.

У једну литију у центру Берана слиле су се многе сеоске литије, па се главна литија протезала од манастира до Улице 29. новембра.

Литија и молебан у Беранама протекли су мирно и достојанствено, без инцидената, о чему су се старали црквени редари и редовна полиција.

У градовима широм Црне Горе вечерас се одржавају молебани и литије у знак протеста против усвојеног Закона о слободи вјероисповијести.

Литије се од Божића организују два пута седмично, четвртком и недјељом, по благослову Епархијског савјета СПЦ у Црној Гори.

Ово је осма недјеља од када се одржавају молебани Богородици и молитвене литије и све су протекле без инцидената, а организовале су их црквене општине у градовима Црне Горе.

Хиљаде вјерника вечерас су у литији прошле улицама Никшића носећи иконе и свијеће у знак протеста због усвајања Закона о слободи вјероисповијести којим се пријети одузимањем црквене имовине, а поршку им је пружио и свештеник пољске православне цркве.

Претходно је у цркви Светог Василија Острошког служен молебан, а касније се на градском Тргу слободе обратио протојереј Михаило Чиквин из пољске православне цркве, који је истакао да ово што се дешава у Црној Гори подржавају тамо одакле долази.

"Ми вас гледамо и подржавамо и осјећамо јединство", рекао је Чиквин и додао да у очима оних који присуствују литији није видио страх, већ одважност, понос и мудрост.

Он је окупљенима поручио да је пред њима Свети Василије, иза истина, а да имају и одличног митрополита, епископе и свештенство, који их предводе.

"С друге стране, имате цијели православни и хришћански свијет иза себе који вас подржава, а изнад вас су Бог и његови анђели и зато немате чега да се бојите", нагласио је пољски свештеник.

Он је додао да цијели свијет гледа народ у Црној Гори, те их је замолио да тако и наставе, јер се ових дана не рјешава само судбина српског народа и његове цркве, већ може бити и судбина цијелог свијета.

"Уз вас је истина и корачајте даље", поручио је Чиквин.

Протојереј ставрофор Миодраг Тодоровић истакао да ће уз Божију помоћ побиједити.

"Да се и они, који позивају на нејединство, опамете, да их Бог благослови и да виде да је љепше бити у јединству него у нејединству, с народом, а не мимо народ", поручио је Тодоровић.

Колашинци су вечерас послије молебана у цркви Светог Димитрија још једном у литији градским улицама показали неслагање са усвајањем Закона о слободи вјероисповијести.

(СРНА)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

незнам

24.02.2020 04:44

Псто црногорци ниста не раде бице то временски дуги протести имасе времена и полако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мјцко

24.02.2020 05:36

поносан сам сто припадам црногорцима СПАРТАНЦИМА СРПСКИМ нек сви знају да нисмо заборавили ко смо и да нам је дато у аманет 1776 да сацувамо српску цркву да остане клица која це се размнозит као и сада .СВЈЕРОМ У БОГА !

ОДГОВОРИТЕ