I večeras molitvene litije širom Crne Gore

Episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije i raško-prizrenski Teodosije predvodili su večeras litiju ulicama Bijelog Polja nakon što je u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla služen moleban.

Region 23.02.2020 | 21:30
I večeras molitvene litije širom Crne Gore

Vladika Joanikije rekao je u obraćanju vjernicima na gradskom trgu da je narod, boreći se protiv diskriminacije, sabrao u narodnu skupštinu.

"Ovdje se pravi presedan u Crnoj Gori da se ovaj nesrećni zakon, koji je zapravo bezakonje i udar na pravni poredak u Crnoj Gori, po istom modelu primijeni da bi Hašim Tači i Ramuš Haradinaj oteli srpske crkve na Kosovu i Metohiji, Visoke Dečane, Pećku parijaršiju, LJevišku. To je dogovor", rekao je vladika Joanikije.

Episkop raško-prizrenski Teodosije istakao je da su srpski sveti vladari, arhiepiskopi i patrijarsi, znali da jedino svetinje mogu sačuvati biće naroda i da su zato podignuti Studenica, Hilandar, Pećka patrijaršija, Dečani, Ostrog, Cetinjski manastir i mnoge svetinje po srpskim zemljama.

"Oni su znali da jedino svetinje mogu sačuvati dušu našega naroda i to u najtežim vremenima, u ropstvu, stradanju, a evo i ovo naše vreme, kako u našim Krajinama, Slavoniji, BiH, na Kosovu i Metohiji. Svetinje su nas sačuvale i mi zato, gdje god danas da živimo, naše svetinje ne damo drugima", poručio je episkop Teodosije.

Sa molebana u porti manastira Đurđevi stupovi u Beranama poručeno je da će Crna Gora i pravoslavlje biti vječni.

"Kada bi temelji ovog manastira mogli da progovore, preci bi rekli da su ponosni na svoju djecu. Napadaju nas, kažu da na litijama ima djece, da zloupotrebljavamo djecu. A ja ima kažem da smo svi mi nečija djeca", rekao je protojerej-stavrofor Dragan Ristić.

Na molebanu je još jednom ponovljeno da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti diskriminatorski i da narod neće dati svoje svetinje.

U današnjoj velikoj litiji bila je i grupa planinara koja je noć ranije izašla na vrh Ćafa prijedolska, na visini od 1.800 metara, da bi se odatle spustili u selo Šekular i sa tamošnjim litijom prepješačili još oko dvadeset kilometara do grada. U Berane su prije molebana stigle litije iz Andrijevice, Murina i Konjuha.

U jednu litiju u centru Berana slile su se mnoge seoske litije, pa se glavna litija protezala od manastira do Ulice 29. novembra.

Litija i moleban u Beranama protekli su mirno i dostojanstveno, bez incidenata, o čemu su se starali crkveni redari i redovna policija.

U gradovima širom Crne Gore večeras se održavaju molebani i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Litije se od Božića organizuju dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom, po blagoslovu Eparhijskog savjeta SPC u Crnoj Gori.

Ovo je osma nedjelja od kada se održavaju molebani Bogorodici i molitvene litije i sve su protekle bez incidenata, a organizovale su ih crkvene opštine u gradovima Crne Gore.

Hiljade vjernika večeras su u litiji prošle ulicama Nikšića noseći ikone i svijeće u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se prijeti oduzimanjem crkvene imovine, a poršku im je pružio i sveštenik poljske pravoslavne crkve.

Prethodno je u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog služen moleban, a kasnije se na gradskom Trgu slobode obratio protojerej Mihailo Čikvin iz poljske pravoslavne crkve, koji je istakao da ovo što se dešava u Crnoj Gori podržavaju tamo odakle dolazi.

"Mi vas gledamo i podržavamo i osjećamo jedinstvo", rekao je Čikvin i dodao da u očima onih koji prisustvuju litiji nije vidio strah, već odvažnost, ponos i mudrost.

On je okupljenima poručio da je pred njima Sveti Vasilije, iza istina, a da imaju i odličnog mitropolita, episkope i sveštenstvo, koji ih predvode.

"S druge strane, imate cijeli pravoslavni i hrišćanski svijet iza sebe koji vas podržava, a iznad vas su Bog i njegovi anđeli i zato nemate čega da se bojite", naglasio je poljski sveštenik.

On je dodao da cijeli svijet gleda narod u Crnoj Gori, te ih je zamolio da tako i nastave, jer se ovih dana ne rješava samo sudbina srpskog naroda i njegove crkve, već može biti i sudbina cijelog svijeta.

"Uz vas je istina i koračajte dalje", poručio je Čikvin.

Protojerej stavrofor Miodrag Todorović istakao da će uz Božiju pomoć pobijediti.

"Da se i oni, koji pozivaju na nejedinstvo, opamete, da ih Bog blagoslovi i da vide da je ljepše biti u jedinstvu nego u nejedinstvu, s narodom, a ne mimo narod", poručio je Todorović.

Kolašinci su večeras poslije molebana u crkvi Svetog Dimitrija još jednom u litiji gradskim ulicama pokazali neslaganje sa usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

(SRNA)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

neznam

24.02.2020 05:44

Psto crnogorci nista ne rade bice to vremenski dugi protesti imase vremena i polako.

ODGOVORITE
Name

mjcko

24.02.2020 06:36

ponosan sam sto pripadam crnogorcima SPARTANCIMA SRPSKIM nek svi znaju da nismo zaboravili ko smo i da nam je dato u amanet 1776 da sacuvamo srpsku crkvu da ostane klica koja ce se razmnozit kao i sada .SVJEROM U BOGA !

ODGOVORITE