Лајчак предложен за изасланика ЕУ

Жозеф Борел, високи представник ЕУ за спољну политику, предложио је Мирослава Лајчака, бившег високог представника у БиХ, да буде специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине, сазнају "Независне".

Србија 23.02.2020 | 19:20
Лајчак предложен за изасланика ЕУ

Како нам је речено, Борел је приједлог у петак упутио министрима спољних послова ЕУ, који треба да донесу коначну одлуку о његовом именовању. Иако се сматра да сам чин предлагања готово сигурно значи да ће Лајчак добити посао, постоји могућност и да не буде постигнут консензус с обзиром на то да, како нам је наглашено, неколико чланица ЕУ још има одређене резерве.

Борел је, како сазнајемо, министрима спољних послова ЕУ нагласио да је потребно одлуку донијети у што краћем року, како би Лајчак одмах могао ступити на дужност.

Извор "Независних" појашњава да постоји притисак из Вашингтона да се споразум између Београда и Приштине потпише на љето, те да би он требало да одблокира завршетак међународног признања Косова, али и могућност заштите права Срба на сјеверу Косова, с тим да се не искључује ни могућност давања широке аутономије сјеверу.

Наглашено нам је да се ЕУ жури да што прије именује свог изасланика за дијалог, како би се укључила у процес који је покренуо Доналд Трамп, предсједник САД, преко свог специјалног изасланика, амбасадора у Берлину Ричарда Гренела.

Иако још нису јасни сви детаљи, очекује се и усаглашавање америчке спољне политике на цијелом Балкану у свјетлу рјешавања спора између Београда и Приштине.

Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, изјавио је да је Лајчак професионалац, човјек задатка који добије у ЕУ, који познаје ситуацију.

Он је такође истакао да Мирослав Лајчак није "његов човјек", како се то приказује.

"Да је био мој човјек, онда би он овдје као високи представник помогао нама, не би одмагао", рекао је Додик.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Аууу

23.02.2020 20:15

Ти Словаци су као ми.Тату би продали за паре!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

23.02.2020 20:31

Лајање се ЛАЈЧАКОМ избија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само игра

23.02.2020 21:00

Мислим да је господин само пијун у игри .Назалост велике звијери гледају како да покупе сто се покупити мозе. Њемацка Америка Британија Француска и неке земље исламског свијета. Мирослав је политицар који мозе да поцне преговоре али иза себе има много они који би да му буду газде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

23.02.2020 21:27

Он је био изасланик за Југославију,када се Црна Гора осамосталила. Ако га поставе и Косово се и званично признаје .

ОДГОВОРИТЕ
Name

анте

23.02.2020 21:34

Ми се никад нецемо ријести ових лесинара докле сезе ова похлепа и лоповлука док не рикну увијек су прикљуцени на вену и цуцлају

ОДГОВОРИТЕ
Name

цупс

25.02.2020 23:12

Цова познаје материју

ОДГОВОРИТЕ