Lajčak predložen za izaslanika EU

Žozef Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, predložio je Miroslava Lajčaka, bivšeg visokog predstavnika u BiH, da bude specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, saznaju "Nezavisne".

Srbija 23.02.2020 | 19:20
Lajčak predložen za izaslanika EU

Kako nam je rečeno, Borel je prijedlog u petak uputio ministrima spoljnih poslova EU, koji treba da donesu konačnu odluku o njegovom imenovanju. Iako se smatra da sam čin predlaganja gotovo sigurno znači da će Lajčak dobiti posao, postoji mogućnost i da ne bude postignut konsenzus s obzirom na to da, kako nam je naglašeno, nekoliko članica EU još ima određene rezerve.

Borel je, kako saznajemo, ministrima spoljnih poslova EU naglasio da je potrebno odluku donijeti u što kraćem roku, kako bi Lajčak odmah mogao stupiti na dužnost.

Izvor "Nezavisnih" pojašnjava da postoji pritisak iz Vašingtona da se sporazum između Beograda i Prištine potpiše na ljeto, te da bi on trebalo da odblokira završetak međunarodnog priznanja Kosova, ali i mogućnost zaštite prava Srba na sjeveru Kosova, s tim da se ne isključuje ni mogućnost davanja široke autonomije sjeveru.

Naglašeno nam je da se EU žuri da što prije imenuje svog izaslanika za dijalog, kako bi se uključila u proces koji je pokrenuo Donald Tramp, predsjednik SAD, preko svog specijalnog izaslanika, ambasadora u Berlinu Ričarda Grenela.

Iako još nisu jasni svi detalji, očekuje se i usaglašavanje američke spoljne politike na cijelom Balkanu u svjetlu rješavanja spora između Beograda i Prištine.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, izjavio je da je Lajčak profesionalac, čovjek zadatka koji dobije u EU, koji poznaje situaciju.

On je takođe istakao da Miroslav Lajčak nije "njegov čovjek", kako se to prikazuje.

"Da je bio moj čovjek, onda bi on ovdje kao visoki predstavnik pomogao nama, ne bi odmagao", rekao je Dodik.

(Nezavisne)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Auuu

23.02.2020 20:15

Ti Slovaci su kao mi.Tatu bi prodali za pare!!!

ODGOVORITE
Name

disident

23.02.2020 20:31

Lajanje se LAJČAKOM izbija!

ODGOVORITE
Name

Samo igra

23.02.2020 21:00

Mislim da je gospodin samo pijun u igri .Nazalost velike zvijeri gledaju kako da pokupe sto se pokupiti moze. Njemacka Amerika Britanija Francuska i neke zemlje islamskog svijeta. Miroslav je politicar koji moze da pocne pregovore ali iza sebe ima mnogo oni koji bi da mu budu gazde

ODGOVORITE
Name

Milo

23.02.2020 21:27

On je bio izaslanik za Jugoslaviju,kada se Crna Gora osamostalila. Ako ga postave i Kosovo se i zvanično priznaje .

ODGOVORITE
Name

ante

23.02.2020 21:34

Mi se nikad necemo rijesti ovih lesinara dokle seze ova pohlepa i lopovluka dok ne riknu uvijek su prikljuceni na venu i cuclaju

ODGOVORITE
Name

cups

25.02.2020 23:12

Cova poznaje materiju

ODGOVORITE