Исповијест из карантина због вируса корона

Немања Маринковић (26), држављанин Србије који је био део посаде брода „Дајмонд принцес“ налази се већ два дана у карантину у Риму, а уколико све буде добро, у две недеље најкасније требало би да стигне у Србију.

Србија 23.02.2020 | 17:28
Исповијест из карантина због вируса корона

Маринковић је на крузеру радио као кувар и у тренутку када је проглашен карантин био је на смени. На крузеру је после тога остао месец и по.

- Све је било изненада, мање-више онако како сте писали. Нисмо очекивали. Обавестили су нас да се на брод укрцао Кинез који је био заражен – почиње своју исповест за „Блиц“ Маринковић.

- Психички је било јако тешко, нисмо знали какав је вирус у питању, нисмо могли да претпоставимо шта нас чека. Само страх и паника – каже он. Гледао је људе око себе који су очајни, тражили су одговор од посаде, али одговора није било. Најстрашнија је била та неизвесност.

Маринковић каже да ни њему није било свеједно, тим пре што је морао да ради и да не паничи пред гостима. То га је тиштило, али се трудио да остане професионалан. Почео је да се информише на интернету и то му је донекле помогло.

- У почетку само тишина и незнање. Онда сам на интернету видео о чему се ради. Девојка која је из Перуа ме је смиривала, а иако је требало да дође на крузер, то смо морали да откажемо – каже Маринковић.

Он истиче да је имао подршку породице и да је јако важно било што су сви имали бесплатни Интернет и могућност да комуницирају са спољним светом.

- Отац ме је звао, подржавао ме и бодрио када бих клонуо духом, то ми је било јако важно – истиче младић, родом из Азање код Смедеревске Паланке.

Заражени Црногорац ми је рекао: Дачић ће нас све спасити

На броду са њим радио је и Стефан, младић из Црне Горе с којим се у међувремену спријатељио.

- Једног дана Стефан је дошао и рекао како је слушао министра Ивицу Дачића који је рекао да ће нас све спасити уз помоћ авиона из Италије. Ускоро нам се обратио и капетан и рекао је да сви из ЕУ који хоће кући, могу да иду и да се упишу на списак. Иако нисмо из ЕУ, Стефан и ја смо се уписали. Међутим, убрзо су стигли резултати бриса и Стефан је био позитиван на вирус. Морао је да остане на броду, а ја сам кренуо даље – каже Маринковић.

Он објашњава да је група која је кренула ка Европи све време била изолована без контакта са другим људима, а превезени су италијанксим војним авионом.

У карантину у Риму је два дана, каже да има добре услове, да у бази где се налази има доста војника и да очекује да за најкасније 14 дана буде код куће.

- Једва чекам да дођем кући – завршава Немања Маринковић своју исповест за „Блиц“.

Немања каже да је захвалан министру Дачићу и нашем амбасадору у Риму, Горану Алексићу, на помоћи.

Младић позитиван на коронавирус је добро

Немања је у контакту са својим пријатељем који је остао у карантину на крузеру „Дајмонд принцес“.

- Стефан је добро, он нема никакве симптоме, чак нема ни температуру. На основу бриса из грла и носа, изоловали су му вирус – каже он.

(Блиц)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

сенберац

23.02.2020 16:57

стефану зелим пуно среце и да и он додје својој куци и даму господ подари пуно здравља и среце а немањи зелим дасе брзо састане са својим родитељима и породицом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

23.02.2020 18:25

Како се шири вирус. Јел овај народ једе неке животиње које ми не једемо. Град нам је пун кинеза. Више имају трговина него наши људи. Питање је кад ће се десити да неко буде заражен. Тад ће бити почетак краја.

ОДГОВОРИТЕ