Ispovijest iz karantina zbog virusa korona

Nemanja Marinković (26), državljanin Srbije koji je bio deo posade broda „Dajmond princes“ nalazi se već dva dana u karantinu u Rimu, a ukoliko sve bude dobro, u dve nedelje najkasnije trebalo bi da stigne u Srbiju.

Srbija 23.02.2020 | 17:28
Ispovijest iz karantina zbog virusa korona

Marinković je na kruzeru radio kao kuvar i u trenutku kada je proglašen karantin bio je na smeni. Na kruzeru je posle toga ostao mesec i po.

- Sve je bilo iznenada, manje-više onako kako ste pisali. Nismo očekivali. Obavestili su nas da se na brod ukrcao Kinez koji je bio zaražen – počinje svoju ispovest za „Blic“ Marinković.

- Psihički je bilo jako teško, nismo znali kakav je virus u pitanju, nismo mogli da pretpostavimo šta nas čeka. Samo strah i panika – kaže on. Gledao je ljude oko sebe koji su očajni, tražili su odgovor od posade, ali odgovora nije bilo. Najstrašnija je bila ta neizvesnost.

Marinković kaže da ni njemu nije bilo svejedno, tim pre što je morao da radi i da ne paniči pred gostima. To ga je tištilo, ali se trudio da ostane profesionalan. Počeo je da se informiše na internetu i to mu je donekle pomoglo.

- U početku samo tišina i neznanje. Onda sam na internetu video o čemu se radi. Devojka koja je iz Perua me je smirivala, a iako je trebalo da dođe na kruzer, to smo morali da otkažemo – kaže Marinković.

On ističe da je imao podršku porodice i da je jako važno bilo što su svi imali besplatni Internet i mogućnost da komuniciraju sa spoljnim svetom.

- Otac me je zvao, podržavao me i bodrio kada bih klonuo duhom, to mi je bilo jako važno – ističe mladić, rodom iz Azanje kod Smederevske Palanke.

Zaraženi Crnogorac mi je rekao: Dačić će nas sve spasiti

Na brodu sa njim radio je i Stefan, mladić iz Crne Gore s kojim se u međuvremenu sprijateljio.

- Jednog dana Stefan je došao i rekao kako je slušao ministra Ivicu Dačića koji je rekao da će nas sve spasiti uz pomoć aviona iz Italije. Uskoro nam se obratio i kapetan i rekao je da svi iz EU koji hoće kući, mogu da idu i da se upišu na spisak. Iako nismo iz EU, Stefan i ja smo se upisali. Međutim, ubrzo su stigli rezultati brisa i Stefan je bio pozitivan na virus. Morao je da ostane na brodu, a ja sam krenuo dalje – kaže Marinković.

On objašnjava da je grupa koja je krenula ka Evropi sve vreme bila izolovana bez kontakta sa drugim ljudima, a prevezeni su italijanksim vojnim avionom.

U karantinu u Rimu je dva dana, kaže da ima dobre uslove, da u bazi gde se nalazi ima dosta vojnika i da očekuje da za najkasnije 14 dana bude kod kuće.

- Jedva čekam da dođem kući – završava Nemanja Marinković svoju ispovest za „Blic“.

Nemanja kaže da je zahvalan ministru Dačiću i našem ambasadoru u Rimu, Goranu Aleksiću, na pomoći.

Mladić pozitivan na koronavirus je dobro

Nemanja je u kontaktu sa svojim prijateljem koji je ostao u karantinu na kruzeru „Dajmond princes“.

- Stefan je dobro, on nema nikakve simptome, čak nema ni temperaturu. Na osnovu brisa iz grla i nosa, izolovali su mu virus – kaže on.

(Blic)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

senberac

23.02.2020 16:57

stefanu zelim puno srece i da i on dodje svojoj kuci i damu gospod podari puno zdravlja i srece a nemanji zelim dase brzo sastane sa svojim roditeljima i porodicom

ODGOVORITE
Name

Pitanje

23.02.2020 18:25

Kako se širi virus. Jel ovaj narod jede neke životinje koje mi ne jedemo. Grad nam je pun kineza. Više imaju trgovina nego naši ljudi. Pitanje je kad će se desiti da neko bude zaražen. Tad će biti početak kraja.

ODGOVORITE