700 дана групе грађана "Правда за Давида"

Неформална група грађана „Правда за Давида“ данас обиљежава тачно 700 дана од првог окупљања породице Драгичевић и грађана на Тргу Крајине у Бања Луци. Нажалост, поручују из групе, и након 700 дана институције ћуте о овом случају.

Република Српска 23.02.2020 | 19:38
700 дана групе грађана "Правда за Давида"

Надамо се да ће бројчаник који данас показује број 700 коначно стати и да ће убице, они који злочин заташкавају и који прогоне и дискриминишу људе, коначно бити приведени лицу правде, поручују из групе Правда за Давида. Истичу да прогон и дискриминација грађана који подржавају породицу Драгичевић није престала. Доказ томе су и казне које које су добили поводом обиљажавања 600 дана окупљања.  

„Ми смо тада сазвали прес пред окружним јавним тужилаштвом БЛ мјесец дана након тог добили смо прекршајни налог од 500 марака због наводног незаконитог одржавања јавног скупа, а то је био само прес. Сад поводом 700 дана прича која је обиљежила претходних 100 дана су судски процеси против људи који су подршка породици Драгичевић“, каже Озрен Пердув, испред групе „Правда за Давида“.

У саопштењу које су послали медијима поводом 700 дана окупљања, дали су и кратак преглед важних дешавања која су се одиграла од 600 до данашњих 700 дана. Међу њима је, између осталог и то да је одржана оснивачка скупштина „Покрета правде“, политичке организације која има за циљ да се политичким путем бори за истину и правду и заштити људе који су, како кажу, на удару репресије и прогона од режима. Направили су и пресјек судских поступака.

Покренут је дисциплински поступак против Далибора Вреће, поступајућег тужиоца у предмету Драгичевић. Још увијек се не зна исход поступка.

Отпочело је неколико судских прекршајних поступака против већег броја људи који су подршка породици Драгичевић. Сваки од тих поступака одгођен је на неодређено будући да МУП окривљенима није доставио видео материјале. Од тада су прошла три мјесеца, а наставка судских процеса нема. 

Тужба за клевету коју је Ђорђе Рађен (власник наводно опљачкане куће у улици „Велибора Јањетовића Јање“) поднио против Давора Драгичевића у потпуности је одбијена пред Основним судом у Бањалуци.

Отпочео је маратон судских процеса због узвика „Правда“ којим је наводно нарушен јавни ред и мир и којим су, по оптужбама полиције, узнемирени грађани. Основни суд у Бањалуци је ослободио све људе којима се до сада судило. Судски процеси се настављају.


Из групе „Правда за Давида“ подсјећају да су поднијели кривичне пријаве против полицијских службеника и поручују да, без обзира на бројне нападе на њих као групу, али и суђења, они неће одустати до борбе за истину и правду.

„Поднијели смо двије прекршајне пријаве против 14 полициијских службеника због сумње да су извршили кривична дјела „Противравно лишење слободе“ и „Повреда равноправности грађана“. Наставићемо борбу докле год убице и они који заташкавају злочин и врше репресију и дискриминацију над људима не буду приведени лицу правде“, каже Пердув. 

Група „Правда за Давида“ настала је с циљем расвјетљавања случаја нестанка и убиства двадесетједногодишњег  бањалучанина Давида Драгичевића који је нестао у ноћи 18. марта, а његово беживотно тијело пронађено је 24. марта 2018. године на ушћу Црквене у Врбас. 

Грађани су прво окупљање имали на Тргу Крајине 26. марта. Иако им је прошле године забрањено окупљање на бањалучком Тргу, грађани и група „Правда за Давида“ од тада се и даље свакодневно окупљају у парку поред Храма Христа Спаситеља. 

(БН ТВ)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

АП

23.02.2020 18:45

ПРАВДА ЗА ДАВИДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.02.2020 19:23

Кад цовјек само погледа фаце одговорних за ово убиство је јасно да они то нити могу нити хоце ријесити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрска

23.02.2020 19:24

Правда за Давида✊

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕНА

23.02.2020 22:12

ПРАВДА ЗА ДАВИДА И СВА ЗАТАСКАНА УБИСТВА

ОДГОВОРИТЕ
Name

синип

24.02.2020 07:04

Правдааааа:-)