Промотивно за Дан државности Србије у Тел-Авиву

На пријему у поводу Дана државности у тел-авивском Карлтону окупио се велики број амбасадора, војних изасланика и еминентних личности из израелског политичког, академског, привредног, духовног те живота у области културе и медија. Својим присуством свечаност је благословио његово блаженство Патријарх јерусалимски Теофил Трећи.  

Србија 22.02.2020 | 12:39
Промотивно за Дан државности Србије у Тел-Авиву

Домаћин, амбасадор Милутин Станојевић, је у свом говору подсјетио на историјске коријене Сретења, а како се истом приликом обиљежава и Дан војске и на Други српски устанак.

Из поуке историјског сапатништва два народа, указао је на борбу против историјског ревизионизма. Поновио је да Србија дубоко цијени принципијелан став Израела по питању Косова и Метохије, додавши да су државно-политички односи и контакти између двије земље у сталном успону.

Поздравио је свеукупан привредни и трговински раст, нагласивши растуће интересовање у Србији за примјену израелских искустава у областима иновација, високих технологија, стартапа, дигитализације и чисте енергије, наставак тренда повећања броја туриста у оба смјера, чему су допринијели укидање визног режима и успостављање честих директних летова између аеродрома Никола Тесла и Бен Гурион, што је резултовало да се израелски туристи позиционирају међу првих десет нација по броју посјета престоници.

Од изузетне важности издвојио је сарадњу међу архивима, између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и Центра Јад вашем, континуирану сарадњу са Свјетским јеврејским конгресом и Центром Визентал, на челу са Ефраимом Зурофом.  

Испред владе Државе Израел, присутнима са обратила министар дијаспоре Ципи Хотовели (Тзипи Хотовелy).

Свеукупне односе међу државама окарактерисала је веома блиским са тенденцијом обогаћивања садржаја, издвојивши напоре које је Србија уложила у оквиру Закона о отклањању посљедица одузимања имовине жртвама Холокауста.

Подсјетила је не учешће организација и привредних фактора из Србије на недавним сајмовима прехрамбених производа и туризма у Тел-Авиву.

Нагласила је присуство израелских инвеститора у све ширем спектру привредних грана те подсјетила на успостављене контакте у области социјалне заштите и помоћи особама са посебним потребама, сарадњу у области сајбер технологија, пољопривреде, те ветро-паркова и еко-система уопште. Издвојила је фестивале националних филмова и модерног плеса.

Хотовели и Станојевић су заједнички истакли дубину геста предсједника Вучића истицањем заставе мотива жуте траке на зграду Генералног секретаријата председника Републике, дан пред учешће на 5. форуму о Холокаусту у Јерусалиму.

Само учешће предсједника Републике, Хотовели је окарактерисала упечатљивим и запаженим.

Заједнички су нагласили и активности Филолошког факултета Универзитета у Београду отварањем Центра за хебрејски језик, те отварање Српско-јеврејског мултидисциплинарног центра на ОНО академском колеџу у Јерусалим и увјерење да ће недавно именовани почасни конзул Србије у Беер Шеви, Александар Николић, додатно допринијети билатералним односима.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар