Promotivno za Dan državnosti Srbije u Tel-Avivu

Na prijemu u povodu Dana državnosti u tel-avivskom Кarltonu okupio se veliki broj ambasadora, vojnih izaslanika i eminentnih ličnosti iz izraelskog političkog, akademskog, privrednog, duhovnog te života u oblasti kulture i medija. Svojim prisustvom svečanost je blagoslovio njegovo blaženstvo Patrijarh jerusalimski Teofil Treći.  

Srbija 22.02.2020 | 12:39
Promotivno za Dan državnosti Srbije u Tel-Avivu

Domaćin, ambasador Milutin Stanojević, je u svom govoru podsjetio na istorijske korijene Sretenja, a kako se istom prilikom obilježava i Dan vojske i na Drugi srpski ustanak.

Iz pouke istorijskog sapatništva dva naroda, ukazao je na borbu protiv istorijskog revizionizma. Ponovio je da Srbija duboko cijeni principijelan stav Izraela po pitanju Кosova i Metohije, dodavši da su državno-politički odnosi i kontakti između dvije zemlje u stalnom usponu.

Pozdravio je sveukupan privredni i trgovinski rast, naglasivši rastuće interesovanje u Srbiji za primjenu izraelskih iskustava u oblastima inovacija, visokih tehnologija, startapa, digitalizacije i čiste energije, nastavak trenda povećanja broja turista u oba smjera, čemu su doprinijeli ukidanje viznog režima i uspostavljanje čestih direktnih letova između aerodroma Nikola Tesla i Ben Gurion, što je rezultovalo da se izraelski turisti pozicioniraju među prvih deset nacija po broju posjeta prestonici.

Od izuzetne važnosti izdvojio je saradnju među arhivima, između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Centra Jad vašem, kontinuiranu saradnju sa Svjetskim jevrejskim kongresom i Centrom Vizental, na čelu sa Efraimom Zurofom.  

Ispred vlade Države Izrael, prisutnima sa obratila ministar dijaspore Cipi Hotoveli (Tzipi Hotovely).

Sveukupne odnose među državama okarakterisala je veoma bliskim sa tendencijom obogaćivanja sadržaja, izdvojivši napore koje je Srbija uložila u okviru Zakona o otklanjanju posljedica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta.

Podsjetila je ne učešće organizacija i privrednih faktora iz Srbije na nedavnim sajmovima prehrambenih proizvoda i turizma u Tel-Avivu.

Naglasila je prisustvo izraelskih investitora u sve širem spektru privrednih grana te podsjetila na uspostavljene kontakte u oblasti socijalne zaštite i pomoći osobama sa posebnim potrebama, saradnju u oblasti sajber tehnologija, poljoprivrede, te vetro-parkova i eko-sistema uopšte. Izdvojila je festivale nacionalnih filmova i modernog plesa.

Hotoveli i Stanojević su zajednički istakli dubinu gesta predsjednika Vučića isticanjem zastave motiva žute trake na zgradu Generalnog sekretarijata predsednika Republike, dan pred učešće na 5. forumu o Holokaustu u Jerusalimu.

Samo učešće predsjednika Republike, Hotoveli je okarakterisala upečatljivim i zapaženim.

Zajednički su naglasili i aktivnosti Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu otvaranjem Centra za hebrejski jezik, te otvaranje Srpsko-jevrejskog multidisciplinarnog centra na ONO akademskom koledžu u Jerusalim i uvjerenje da će nedavno imenovani počasni konzul Srbije u Beer Ševi, Aleksandar Nikolić, dodatno doprinijeti bilateralnim odnosima.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar