"Додикова политика је прошлост, годинама прича о референдуму"

“Вријеме политике Додика је прошло, његова лична енергија је ислужена. Додик о референдуму [одцјепљење ентитета РС од БиХ] говори још од 2011, или које већ године, али не помјера ствари нигдје", каже Јањић.

Република Српска 22.02.2020 | 09:37
"Додикова политика је прошлост, годинама прича о референдуму"

- Милорад Додик тренутно опстаје на чињеници да нема алтернативу у Републици Српској. Он чим викне - српство је угрожено, сви се построје [опозиција]. Критикују они Додика, али гласају за све што он каже, рекао је члан Форума за етничке односе из Србије Душан Јањић у интервјуу за Ал Џазиру.

“Вријеме политике Додика је прошло, његова лична енергија је ислужена. Додик о референдуму [одцјепљење ентитета РС од БиХ] говори још од 2011, или које већ године, али не помјера ствари нигдје", каже Јањић.

Он каже превише се очекује од међународне заједнице, превише се, како наводи, злоупотребљава и пребацује одговорност на странце.

Када ће Додик отићи са политичке сцене?

"Очигледно да Мирко Шаровић и опозиција нису на нивоу да могу промијенити стање у Републици Српској. Ако неко очекује да ће се Додик сам склонити, или да неко с поља то уради, то се неће десити”, каже Јањић, социолог и хроничар социо-политичких ломова на Западном Балкану у новијој историји.

Говорећи о односима Србије са сусједним земљама, коју многи виде као кључног играча у регији, па и одговорном за већину проблема у Босни и Херцеговини, задњих десетак година су заиста лоши, каже Јањић и додаје да не види директну повезаност најновије криза у Босни и Херцеговини са предсједником Вучићем. 

“Прије бих рекао да је он ту увучен", рекао је Јањић, додајући да економију Србије и свет криминала држе лобији из Републике Српске, Косова и такозвани велико-српски лоби из Црне Горе.

"Регија (западни Балкан) може се реформисати само корак по корак", закључио је Јањић у интервјуу Алџазири.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

РЕЕ

22.02.2020 09:27

А , КО МУ ТО КАЗЕ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале словенац

22.02.2020 11:56

САМО ЛИТИЈАМА И МОЛЕБАНИМА МОЖЕМО САЧУВАТИ СРБСКУ И НАШЕГ ПАСТИРА МИЛОРАДА ДОДИГА

Name

ВРС

22.02.2020 12:17

Неби се сложио са господином Јањићем да опзиција није на нивоу да промијени стање у РС!!! Овдије је главни проблем што је МЗ дозволила приватизацију РС и њени институција, овдије један човијек одлучује о свему ( мислим и РС и у СА) то ми сви знамо који живимо овдије!!! Друго , Изборни закон је главни кривац што ова кабадахија влада толико година , а ми борци ВРС нај боље знамо ко је и како дошао на власт са два посланика!!! Само ми борци ВРС смо “кукавице” који ово трпимо, да нас један дезертер завађа, дијели и понижава!!! Ови прошли избори нису воља грађана РС , Вукота је побиједио пејину унуку у то сам убијеђен , а то се сад види куповином папака и цијели општински одбора, ево ударио је и на Бијељину, да је он “јак” толико и да има подршку толику као што лаже ,то њему неби било потребно, он сад хоће да добије веће повијерење на локалу али није свијестан да нико не гласа за појединца ,већ за политику странке ,и требало би за “програм који странка нуди” али овдије то није битно апсолутно!!! програм нико и не спомиње док се избори заврше!!! Само поштени избори и он оде на политичко сметљиште гдије и заслужује већ одавно!!! Само подржати Драшка, Јелену , Вукана и све младе из сви странака којима остаје ова земља посље ови истрошени стари комуниста који само себе гледају!!!

Name

Путин

22.02.2020 09:36

Овај човјек већ 20 година прича исту причу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.02.2020 10:19

Да је само он лако би било вец све и један

Name

Ја

22.02.2020 10:36

Тацно вазда исто прица, али једном це погодити, а то је цини се на видику.. Конкретна опозиција као Небојса В. Је потребна, и то је то. Крај

Name

Перо

22.02.2020 12:08

А ти си једна невидјена мрцина

Name

боби

22.02.2020 10:33

И ти 100 година прицас празну прицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

22.02.2020 10:50

Цијела српска политика је прошлост. Само тако можеш добити гласове Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

22.02.2020 11:07

Додикова политика је као свињска грипа - сви по свијету умиру од најновијег корона вируса, а ми још по старом од свињске грипе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

градјанско друство

22.02.2020 12:08

Српска политика је политика затуцивање народа небитним стварима. Овдје је угрозен цовјек а не нација.Проблем у РС је сто нико не смије да преузме одговорност да казе народу није нација угрозена него је цовјек као особа угрозен.Онај ко стално говори да је нација угрозена само плива у овом лудилу због своје користи.Ткз опозиција се боји да преузме да управља и доноси одлуке другације од МД јер им није стало до народа него до фотеља.Боје се одговорности. То нису политицари то су каријеристи..Ста це им остати у биографијиа,Да нису ниста урадили. Па цак иако то народу на први поглед неодговарало. МД је урадио много висе за Српски народ са подписивањем АНП (бар је несто подписао) него сто це Срби сами себи признати. Јер се ојацава дрзава. А видјели смо како је кад дрзава функционисе око нелегалног уписивања земљиста на властито име и додјељивањем те исте. Ако то градјану није вазно да владају закони а не тајкуни,фамилијарне везе...онда са том особом понаособ није несто уреду. Ови торови се морају разградит .А то це моци само народ урадит.Кад нема торова онда престаје потреба за цобанима,Не будите овце..Овдје се све своди да они предлазу да од 5 лосих и подобних бирас једног од њих.Кога год да изаберс свеједно је..Градјанска опција ти нуди да бирас од 1000 једнога .Па не мозе свих од њих 1000 бити лоси. Зато се опозиција сврстава на страну МД који је против градјанске опције јер и они нису за промјене..Моземо ми наглабат овдје до следеце године али без градјанске БИХ нема овдје помака. Остат це торови, овце и изабрани цобани..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

22.02.2020 12:17

Тако је. Дудук је лопов, лажов и кукавица и његово је давно прошло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

опа

23.02.2020 09:59

Том хајвану нетреба давати пуно пазње, тоје обицни лазов којега се нико не боји, он мисли као да препада, а нико га се небој, посто ниста није покусао само лазе. Он да иста покуса био би за 24 сата у затвору, али он није бас толико блесав, па само лаје. Стаје Каталонија направила а јаца и веца пет пута од РС а.

Name

прољеце

22.02.2020 12:18

Је.......с прослост Јањицу ... Рузицаста будуцност је пред Бурлом са пуним бисагана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цврц

22.02.2020 14:20

И Гадафи је имао пуне бисаге......

Name

Брзи

22.02.2020 15:52

Немојте само њега. Слабо ми је.

Name

Семберија

22.02.2020 18:32

Семберија мора да устане сва против СНСД-а ,јел Цориц треба да одлуцује о судбини дјеце која су заврсили редовно факултете и да узима рекет за посао.Он је купио диплому у Бадовинцима а ми смо одвајали од уста да би насу дјецу сколовали по Београду Новом Саду итд.Народе ако треба и револуцију дици против ових балвана који не знају гдје су супљи.