"Dodikova politika je prošlost, godinama priča o referendumu"

“Vrijeme politike Dodika je prošlo, njegova lična energija je islužena. Dodik o referendumu [odcjepljenje entiteta RS od BiH] govori još od 2011, ili koje već godine, ali ne pomjera stvari nigdje", kaže Janjić.

Republika Srpska 22.02.2020 | 09:37
"Dodikova politika je prošlost, godinama priča o referendumu"

- Milorad Dodik trenutno opstaje na činjenici da nema alternativu u Republici Srpskoj. On čim vikne - srpstvo je ugroženo, svi se postroje [opozicija]. Kritikuju oni Dodika, ali glasaju za sve što on kaže, rekao je član Foruma za etničke odnose iz Srbije Dušan Janjić u intervjuu za Al Džaziru.

“Vrijeme politike Dodika je prošlo, njegova lična energija je islužena. Dodik o referendumu [odcjepljenje entiteta RS od BiH] govori još od 2011, ili koje već godine, ali ne pomjera stvari nigdje", kaže Janjić.

On kaže previše se očekuje od međunarodne zajednice, previše se, kako navodi, zloupotrebljava i prebacuje odgovornost na strance.

Kada će Dodik otići sa političke scene?

"Očigledno da Mirko Šarović i opozicija nisu na nivou da mogu promijeniti stanje u Republici Srpskoj. Ako neko očekuje da će se Dodik sam skloniti, ili da neko s polja to uradi, to se neće desiti”, kaže Janjić, sociolog i hroničar socio-političkih lomova na Zapadnom Balkanu u novijoj istoriji.

Govoreći o odnosima Srbije sa susjednim zemljama, koju mnogi vide kao ključnog igrača u regiji, pa i odgovornom za većinu problema u Bosni i Hercegovini, zadnjih desetak godina su zaista loši, kaže Janjić i dodaje da ne vidi direktnu povezanost najnovije kriza u Bosni i Hercegovini sa predsjednikom Vučićem. 

“Prije bih rekao da je on tu uvučen", rekao je Janjić, dodajući da ekonomiju Srbije i svet kriminala drže lobiji iz Republike Srpske, Kosova i takozvani veliko-srpski lobi iz Crne Gore.

"Regija (zapadni Balkan) može se reformisati samo korak po korak", zaključio je Janjić u intervjuu Aldžaziri.

(BN)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

REE

22.02.2020 09:27

A , KO MU TO KAZE ?

ODGOVORITE
Name

Sale slovenac

22.02.2020 11:56

SAMO LITIJAMA I MOLEBANIMA MOŽEMO SAČUVATI SRBSKU I NAŠEG PASTIRA MILORADA DODIGA

Name

ВРС

22.02.2020 12:17

Неби се сложио са господином Јањићем да опзиција није на нивоу да промијени стање у РС!!! Овдије је главни проблем што је МЗ дозволила приватизацију РС и њени институција, овдије један човијек одлучује о свему ( мислим и РС и у СА) то ми сви знамо који живимо овдије!!! Друго , Изборни закон је главни кривац што ова кабадахија влада толико година , а ми борци ВРС нај боље знамо ко је и како дошао на власт са два посланика!!! Само ми борци ВРС смо “кукавице” који ово трпимо, да нас један дезертер завађа, дијели и понижава!!! Ови прошли избори нису воља грађана РС , Вукота је побиједио пејину унуку у то сам убијеђен , а то се сад види куповином папака и цијели општински одбора, ево ударио је и на Бијељину, да је он “јак” толико и да има подршку толику као што лаже ,то њему неби било потребно, он сад хоће да добије веће повијерење на локалу али није свијестан да нико не гласа за појединца ,већ за политику странке ,и требало би за “програм који странка нуди” али овдије то није битно апсолутно!!! програм нико и не спомиње док се избори заврше!!! Само поштени избори и он оде на политичко сметљиште гдије и заслужује већ одавно!!! Само подржати Драшка, Јелену , Вукана и све младе из сви странака којима остаје ова земља посље ови истрошени стари комуниста који само себе гледају!!!

Name

Putin

22.02.2020 09:36

Ovaj čovjek već 20 godina priča istu priču!!!

ODGOVORITE
Name

re

22.02.2020 10:19

Da je samo on lako bi bilo vec sve i jedan

Name

Ja

22.02.2020 10:36

Tacno vazda isto prica, ali jednom ce pogoditi, a to je cini se na vidiku.. Konkretna opozicija kao Nebojsa V. Je potrebna, i to je to. Kraj

Name

Pero

22.02.2020 12:08

A ti si jedna nevidjena mrcina

Name

bobi

22.02.2020 10:33

I ti 100 godina pricas praznu pricu.

ODGOVORITE
Name

Advokat

22.02.2020 10:50

Cijela srpska politika je prošlost. Samo tako možeš dobiti glasove Srba.

ODGOVORITE
Name

izraelac

22.02.2020 11:07

Dodikova politika je kao svinjska gripa - svi po svijetu umiru od najnovijeg korona virusa, a mi još po starom od svinjske gripe...

ODGOVORITE
Name

gradjansko drustvo

22.02.2020 12:08

Srpska politika je politika zatucivanje naroda nebitnim stvarima. Ovdje je ugrozen covjek a ne nacija.Problem u RS je sto niko ne smije da preuzme odgovornost da kaze narodu nije nacija ugrozena nego je covjek kao osoba ugrozen.Onaj ko stalno govori da je nacija ugrozena samo pliva u ovom ludilu zbog svoje koristi.Tkz opozicija se boji da preuzme da upravlja i donosi odluke drugacije od MD jer im nije stalo do naroda nego do fotelja.Boje se odgovornosti. To nisu politicari to su karijeristi..Sta ce im ostati u biografijia,Da nisu nista uradili. Pa cak iako to narodu na prvi pogled neodgovaralo. MD je uradio mnogo vise za Srpski narod sa podpisivanjem ANP (bar je nesto podpisao) nego sto ce Srbi sami sebi priznati. Jer se ojacava drzava. A vidjeli smo kako je kad drzava funkcionise oko nelegalnog upisivanja zemljista na vlastito ime i dodjeljivanjem te iste. Ako to gradjanu nije vazno da vladaju zakoni a ne tajkuni,familijarne veze...onda sa tom osobom ponaosob nije nesto uredu. Ovi torovi se moraju razgradit .A to ce moci samo narod uradit.Kad nema torova onda prestaje potreba za cobanima,Ne budite ovce..Ovdje se sve svodi da oni predlazu da od 5 losih i podobnih biras jednog od njih.Koga god da izabers svejedno je..Gradjanska opcija ti nudi da biras od 1000 jednoga .Pa ne moze svih od njih 1000 biti losi. Zato se opozicija svrstava na stranu MD koji je protiv gradjanske opcije jer i oni nisu za promjene..Mozemo mi naglabat ovdje do sledece godine ali bez gradjanske BIH nema ovdje pomaka. Ostat ce torovi, ovce i izabrani cobani..

ODGOVORITE
Name

Boki

22.02.2020 12:17

Tako je. Duduk je lopov, lažov i kukavica i njegovo je davno prošlo.

ODGOVORITE
Name

opa

23.02.2020 09:59

Tom hajvanu netreba davati puno paznje, toje obicni lazov kojega se niko ne boji, on misli kao da prepada, a niko ga se neboj, posto nista nije pokusao samo laze. On da ista pokusa bio bi za 24 sata u zatvoru, ali on nije bas toliko blesav, pa samo laje. Staje Katalonija napravila a jaca i veca pet puta od RS a.

Name

proljece

22.02.2020 12:18

Je.......s proslost Janjicu ... Ruzicasta buducnost je pred Burlom sa punim bisagana.

ODGOVORITE
Name

Cvrc

22.02.2020 14:20

I Gadafi je imao pune bisage......

Name

Brzi

22.02.2020 15:52

Nemojte samo njega. Slabo mi je.

Name

Semberija

22.02.2020 18:32

Semberija mora da ustane sva protiv SNSD-a ,jel Coric treba da odlucuje o sudbini djece koja su zavrsili redovno fakultete i da uzima reket za posao.On je kupio diplomu u Badovincima a mi smo odvajali od usta da bi nasu djecu skolovali po Beogradu Novom Sadu itd.Narode ako treba i revoluciju dici protiv ovih balvana koji ne znaju gdje su suplji.