Качарево преплављено кућицама од сланине и печенице

У Качареву код Панчева почела је 33. „Сланинијада“ на којој од произвођача домаће и индустријске хране на 250 штандова посетиоци могу да купе и пробају све врсте сланине, кобасице, печенице и многих других сувомеснатих производа. Продавци су обећали и цене ниже него у продавницама.

Занимљивости 21.02.2020 | 17:22
Качарево преплављено кућицама од сланине и печенице

За гурмане Качарево ће до недеље бити најлепше село, јер је украшено са више од 100 тона разноврсне сувомеснате хране коју су домаћини претходних месеци брижљиво припремали у својим пушницама. Овде су штандови претворени у кућице од сланине и печенице.

Иако у Банату воле да кажу да је сланина најбољи антибиотик, за оне осетљивије који имају проблема са холестеролом у понуди су производи од мангулице.

„Има добар холестерол који надјачава лош холестерол, здрава је и зато препоручујем сланину и чварке од мангулице“ нуди Милан Златковић, произвођач меса из Качарева.

Купци на „Сланинијади“ могу да упореде квалитет војвођанских специјалитета са домаћом храном са Златибора и Ловћена.

„Ми имамо традицију и квалитет, а Сремци се хвале да имају најбољу сланину. Трудимо се да парирамо и да будемо бољи“, каже Милета Тодорић са Златибора.

Некада се за доручак или ужину јела хлеб и маст и нико није био гладан.

„Сад је другачије, заборавило се на нешто здраво. Деца нису била болесна. На улици су ово јела и било је све у реду“, наводи Дејан Мартинов, пекар из Сакула.

Стручни жири ће бирати и најбољу сланину у три категорије у конкуренцији од три стотине из Србије и иностранства.

„Седамдесетак породица из Качарева се озбиљно спрема за 'Сланинијаду' на коју износе све што произведу, а то се касније продужи и на другу 'Сланинијаду', јер купци се упознају са произвођачима и поново се током године јављају да купе нове производе“, напомиње Владимир Стоицов, из Туристичке организације Качарева.

Посетиоци ће моћи да виде и како се праве чварци и домаћа кобасица, биће организовано и такмичење у прављењу сланинарског гулаша, а они најхрабрији опробаће се и у брзом једењу сланине која је зачињена љутим сосовима.

А како изгледа овогодишња "Сланинијада" у Качареву погледајте:

Извор: РТС

Коментари / 0

Оставите коментар