Kačarevo preplavljeno kućicama od slanine i pečenice

U Kačarevu kod Pančeva počela je 33. „Slaninijada“ na kojoj od proizvođača domaće i industrijske hrane na 250 štandova posetioci mogu da kupe i probaju sve vrste slanine, kobasice, pečenice i mnogih drugih suvomesnatih proizvoda. Prodavci su obećali i cene niže nego u prodavnicama.

Zanimljivosti 21.02.2020 | 17:22
Kačarevo preplavljeno kućicama od slanine i pečenice

Za gurmane Kačarevo će do nedelje biti najlepše selo, jer je ukrašeno sa više od 100 tona raznovrsne suvomesnate hrane koju su domaćini prethodnih meseci brižljivo pripremali u svojim pušnicama. Ovde su štandovi pretvoreni u kućice od slanine i pečenice.

Iako u Banatu vole da kažu da je slanina najbolji antibiotik, za one osetljivije koji imaju problema sa holesterolom u ponudi su proizvodi od mangulice.

„Ima dobar holesterol koji nadjačava loš holesterol, zdrava je i zato preporučujem slaninu i čvarke od mangulice“ nudi Milan Zlatković, proizvođač mesa iz Kačareva.

Kupci na „Slaninijadi“ mogu da uporede kvalitet vojvođanskih specijaliteta sa domaćom hranom sa Zlatibora i Lovćena.

„Mi imamo tradiciju i kvalitet, a Sremci se hvale da imaju najbolju slaninu. Trudimo se da pariramo i da budemo bolji“, kaže Mileta Todorić sa Zlatibora.

Nekada se za doručak ili užinu jela hleb i mast i niko nije bio gladan.

„Sad je drugačije, zaboravilo se na nešto zdravo. Deca nisu bila bolesna. Na ulici su ovo jela i bilo je sve u redu“, navodi Dejan Martinov, pekar iz Sakula.

Stručni žiri će birati i najbolju slaninu u tri kategorije u konkurenciji od tri stotine iz Srbije i inostranstva.

„Sedamdesetak porodica iz Kačareva se ozbiljno sprema za 'Slaninijadu' na koju iznose sve što proizvedu, a to se kasnije produži i na drugu 'Slaninijadu', jer kupci se upoznaju sa proizvođačima i ponovo se tokom godine javljaju da kupe nove proizvode“, napominje Vladimir Stoicov, iz Turističke organizacije Kačareva.

Posetioci će moći da vide i kako se prave čvarci i domaća kobasica, biće organizovano i takmičenje u pravljenju slaninarskog gulaša, a oni najhrabriji oprobaće se i u brzom jedenju slanine koja je začinjena ljutim sosovima.

A kako izgleda ovogodišnja "Slaninijada" u Kačarevu pogledajte:

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar