Шта ће морати да испуне они који желе да раде у Британији?

Мигранти из Европске уније у Велику Британију мораће да говоре енглески језик и имају понуду за посао, према новом плану владе премијера Бориса Џонсона за реформе којима ће се окончати британска зависност од јефтине европске радне снаге.

Свијет 20.02.2020 | 22:03
Шта ће морати да испуне они који желе да раде у Британији?

Ове мере део су највеће промене граничних правила откако је земља ушла у Заједничко тржиште 1973, пише “Дејли мејл”. Нискоквалификовани европски имигранти буквално неће моћи да уђу у Британију према систему миграције заснованим на поенима, већ ће њихове шансе да добију визу бити исте као и за азиланте из других земаља.

Требаће им најмање 70 поена да раде у Британији, укључујући поене за знање енглеског језика, уколико плата прелази 25.600 фунти годишње, а мигрант поседује одређене квалификације. Висококвалификовани радници, попут научника, моћи ће да долазе без пословне понуде, али више неће бити општих виза за нискоквалификоване мигранте из ЕУ.

Синоћ је британска министарка унутрашњих послова Прити Пател рекла да је послушала “јасну поруку” која је стигла са референдум о Брегзиту 2016. и општих избора 2019, а то је да јавност жели “смањење нискоквалификоване миграције”.

- Данас постављамо историјски план за поновно преузимање контроле над нашим границама. Ово је највећа промена нашег миграционог система у генерацији и то је оно што јавност с правом захтева – навела је Пател.

Њено министарство је упозорило да ће фирме морати да се одвикну од јефтине радне снаге из Европе. Уместо тога, послодавци ће бити подстакнути да приме раднике међу 1,3 милиона незапослених, или исплате веће плате како би задржали постојеће особље. Међутим, одмах су “пале” критике из редова индустријских лидера, који су упозорили да је план владе “апсолутна катастрофа” за здравствени систем, фармере, грађевинаре и угоститеље.

Најава владе такође је отворила могућност наглог прилива миграната у Британију до краја године, кад истиче транзициони период након што је острвска држава 1. фебруара званично изашла из ЕУ, указује “Дејли мејл”. Грађани ЕУ који живе у Британији моћи ће по истеку транзиције да остану у земљи према тренутним правилима.

ШТА УКЉУЧУЈУ РЕФОРМЕ?

Реформе, које ће на снагу ступити у јануару, укључиће: ограничење боравка европских држављана у Британији без визе на максималних шест месеци, забрану свим новим мигрантима, укључујући Европљане, да траже олакшице повезане с приходима, дозволу путницима из ЕУ да и даље користе електронске царинске излазе (иако ће се ово још размотрити), обавезу свих миграната, па и оних из ЕУ, који долазе да раде у Британију да уплаћују здравственом систему 400 фунти годишње (тренутна цена), искључење Европљана који имају криминални досије, те постепено укидање “небезбедних” европских личних докумената који се користе као путни. 

“Дејли мејл” указује да ће реформе захватити права на рад у Британији која датирају из 1973, за становнике из земаља као што су Француска, Немачка и Италија. Сви мигранти ће по истеку транзиције морати да зарађују бар 25.600 фунти годишње и имати понуду за посао као и одговарајуће квалификације.

Минимална плата је, међутим, флексибилна ставка и азилант може да прима свега 20.480 фунти ако испуни друге критеријуме, попут радног места на којима недостаје људи, попут бриге о старима и немоћнима. Сви успешни мигранти моћи ће да доведу чланове своје породице са собом, попут партнера и деце. Постојећа пољопривредна радничка шема ће се удвостручити на 10.000 годишње како би у време жетве довели привремену радну снагу из иностранства.

- Бираћемо ко долази овде на основу вештина које нуде, да допринесу читавој земљи. Они морају да говоре енглески језик како би се интегрисали у наше заједнице. Морају имати понуду за посао, како би истински допринели нашој земљи. Морају имати плату која не оштећује локалне раднике и обезбеђује њихов живот – истакла је Пател.

Власти нису објавиле цену апликације према новом систему, а тренутна виза на пет година кошта око 1.200 фунти.

- Послодавци ће морати да уложе у радну снагу – рекао је извор из Вајтхола за “Дејли мејл”.

– Ако не могу да привуку људе мораће да потраже аутоматизацију или побољшају услове.

(Блиц)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Бирају

21.02.2020 08:48

Ако могу.А ста је са људским правима у 21 вијеку? Да их квалификују мало висе!

ОДГОВОРИТЕ