Šta će morati da ispune oni koji žele da rade u Britaniji?

Migranti iz Evropske unije u Veliku Britaniju moraće da govore engleski jezik i imaju ponudu za posao, prema novom planu vlade premijera Borisa Džonsona za reforme kojima će se okončati britanska zavisnost od jeftine evropske radne snage.

Svijet 20.02.2020 | 22:03
Šta će morati da ispune oni koji žele da rade u Britaniji?

Ove mere deo su najveće promene graničnih pravila otkako je zemlja ušla u Zajedničko tržište 1973, piše “Dejli mejl”. Niskokvalifikovani evropski imigranti bukvalno neće moći da uđu u Britaniju prema sistemu migracije zasnovanim na poenima, već će njihove šanse da dobiju vizu biti iste kao i za azilante iz drugih zemalja.

Trebaće im najmanje 70 poena da rade u Britaniji, uključujući poene za znanje engleskog jezika, ukoliko plata prelazi 25.600 funti godišnje, a migrant poseduje određene kvalifikacije. Visokokvalifikovani radnici, poput naučnika, moći će da dolaze bez poslovne ponude, ali više neće biti opštih viza za niskokvalifikovane migrante iz EU.

Sinoć je britanska ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel rekla da je poslušala “jasnu poruku” koja je stigla sa referendum o Bregzitu 2016. i opštih izbora 2019, a to je da javnost želi “smanjenje niskokvalifikovane migracije”.

- Danas postavljamo istorijski plan za ponovno preuzimanje kontrole nad našim granicama. Ovo je najveća promena našeg migracionog sistema u generaciji i to je ono što javnost s pravom zahteva – navela je Patel.

Njeno ministarstvo je upozorilo da će firme morati da se odviknu od jeftine radne snage iz Evrope. Umesto toga, poslodavci će biti podstaknuti da prime radnike među 1,3 miliona nezaposlenih, ili isplate veće plate kako bi zadržali postojeće osoblje. Međutim, odmah su “pale” kritike iz redova industrijskih lidera, koji su upozorili da je plan vlade “apsolutna katastrofa” za zdravstveni sistem, farmere, građevinare i ugostitelje.

Najava vlade takođe je otvorila mogućnost naglog priliva migranata u Britaniju do kraja godine, kad ističe tranzicioni period nakon što je ostrvska država 1. februara zvanično izašla iz EU, ukazuje “Dejli mejl”. Građani EU koji žive u Britaniji moći će po isteku tranzicije da ostanu u zemlji prema trenutnim pravilima.

ŠTA UKLJUČUJU REFORME?

Reforme, koje će na snagu stupiti u januaru, uključiće: ograničenje boravka evropskih državljana u Britaniji bez vize na maksimalnih šest meseci, zabranu svim novim migrantima, uključujući Evropljane, da traže olakšice povezane s prihodima, dozvolu putnicima iz EU da i dalje koriste elektronske carinske izlaze (iako će se ovo još razmotriti), obavezu svih migranata, pa i onih iz EU, koji dolaze da rade u Britaniju da uplaćuju zdravstvenom sistemu 400 funti godišnje (trenutna cena), isključenje Evropljana koji imaju kriminalni dosije, te postepeno ukidanje “nebezbednih” evropskih ličnih dokumenata koji se koriste kao putni. 

“Dejli mejl” ukazuje da će reforme zahvatiti prava na rad u Britaniji koja datiraju iz 1973, za stanovnike iz zemalja kao što su Francuska, Nemačka i Italija. Svi migranti će po isteku tranzicije morati da zarađuju bar 25.600 funti godišnje i imati ponudu za posao kao i odgovarajuće kvalifikacije.

Minimalna plata je, međutim, fleksibilna stavka i azilant može da prima svega 20.480 funti ako ispuni druge kriterijume, poput radnog mesta na kojima nedostaje ljudi, poput brige o starima i nemoćnima. Svi uspešni migranti moći će da dovedu članove svoje porodice sa sobom, poput partnera i dece. Postojeća poljoprivredna radnička šema će se udvostručiti na 10.000 godišnje kako bi u vreme žetve doveli privremenu radnu snagu iz inostranstva.

- Biraćemo ko dolazi ovde na osnovu veština koje nude, da doprinesu čitavoj zemlji. Oni moraju da govore engleski jezik kako bi se integrisali u naše zajednice. Moraju imati ponudu za posao, kako bi istinski doprineli našoj zemlji. Moraju imati platu koja ne oštećuje lokalne radnike i obezbeđuje njihov život – istakla je Patel.

Vlasti nisu objavile cenu aplikacije prema novom sistemu, a trenutna viza na pet godina košta oko 1.200 funti.

- Poslodavci će morati da ulože u radnu snagu – rekao je izvor iz Vajthola za “Dejli mejl”.

– Ako ne mogu da privuku ljude moraće da potraže automatizaciju ili poboljšaju uslove.

(Blic)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Biraju

21.02.2020 08:48

Ako mogu.A sta je sa ljudskim pravima u 21 vijeku? Da ih kvalifikuju malo vise!

ODGOVORITE