Курти укида таксе за производе из Србије?

Премијер тзв. Косова Курти изјавио је да ће већ данас анализирати препоруке, а потом донети одлуку о укидању сто одсто увећаних такса на производе из Србије.

Србија 19.02.2020 | 20:59
Курти укида таксе за производе из Србије?

Како је рекао, то ће учинити уз мере реципроцитета које ће имати за циљ заштиту локалних произвођача, пренела је приштинска Коха.

Портал Косово онлајн пренео је, међутим, прецизнију најаву да је Курти рекао да ће таксе ускоро бити замењене реципрочним мерама ради заштите локалних произвођача. Медиј такође преноси да је такса на српску робу одлука коју је донела претходна влада.

Курти је, како Тањуг преноси извештавање Кохе, на другој конвенцији косовских произвођача говорио о важности локалних произвођача и истакао да су они стуб косовског друштва и економије.

"Нисмо за таксе као казнену меру према потрошачима, већ за реципроцитет као заштиту произвођача. Производи произведени на Косову који подлежу нелојалној пракси и конкуренцији биће заштићени", рекао је Курти и додао да ће већ данас анализирати препоруке и донети одлуку о укидању такса и успостављању реципрочних мера.

Курти је, како се наводи, рекао да је "Косово независна и суверена држава и да ће се тако и понашати".

Говорећи о пројекту "мини-Шенген", Курти је рекао да, када је о трговини реч, Приштина има само један интерес и да је то потпуна сарадња са Албанијом.

Додао је да се "мини-Шенгену" противе и шефови клуба косовских произвођача.

Извршни директор Клуба косовских произвођача Астрит Панџа говорио је о бренду и кампањи овог клуба за "Маде ин Косово".

"Веома смо заинтересовани да наставимо ову кампању, јер су производи направљени на Косову квалитетни", рекао је.

Рекао је како се произвођачи противе "мини-Шенгену", а што се тарифе тиче, додао је да су ставови тог удружења већ познати.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Тиито

19.02.2020 23:13

Проблем тзв. Таксе . је вјештачки производ створен за трговину у преговорима са Србијом .Пошто су шиптари током преговора са Београдом били стјерани у ћошак и једина опција је била трговина територијама.тада су британске службе пришле старој методи стварања новонасталог проблема.тј увођењу (таксе од 100%) као новог аргумента ,са којим ће се трговати у будућим преговорима са србима.тај потез се зове трговина маглом.па ако неко мисли да се за маглу купују српски рудници и електране мислим да се зајебао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

много лесинара

20.02.2020 07:59

Иза такси стоје Нијемци . Сви су навалили на ту јузну Српску покрајину. Дали су мислили да има нафте или несто друго. Рекао би да су се зајебали . Бар се тако сада понасају.