Kurti ukida takse za proizvode iz Srbije?

Premijer tzv. Kosova Kurti izjavio je da će već danas analizirati preporuke, a potom doneti odluku o ukidanju sto odsto uvećanih taksa na proizvode iz Srbije.

Srbija 19.02.2020 | 20:59
Kurti ukida takse za proizvode iz Srbije?

Kako je rekao, to će učiniti uz mere reciprociteta koje će imati za cilj zaštitu lokalnih proizvođača, prenela je prištinska Koha.

Portal Kosovo onlajn preneo je, međutim, precizniju najavu da je Kurti rekao da će takse uskoro biti zamenjene recipročnim merama radi zaštite lokalnih proizvođača. Medij takođe prenosi da je taksa na srpsku robu odluka koju je donela prethodna vlada.

Kurti je, kako Tanjug prenosi izveštavanje Kohe, na drugoj konvenciji kosovskih proizvođača govorio o važnosti lokalnih proizvođača i istakao da su oni stub kosovskog društva i ekonomije.

"Nismo za takse kao kaznenu meru prema potrošačima, već za reciprocitet kao zaštitu proizvođača. Proizvodi proizvedeni na Kosovu koji podležu nelojalnoj praksi i konkurenciji biće zaštićeni", rekao je Kurti i dodao da će već danas analizirati preporuke i doneti odluku o ukidanju taksa i uspostavljanju recipročnih mera.

Kurti je, kako se navodi, rekao da je "Kosovo nezavisna i suverena država i da će se tako i ponašati".

Govoreći o projektu "mini-Šengen", Kurti je rekao da, kada je o trgovini reč, Priština ima samo jedan interes i da je to potpuna saradnja sa Albanijom.

Dodao je da se "mini-Šengenu" protive i šefovi kluba kosovskih proizvođača.

Izvršni direktor Kluba kosovskih proizvođača Astrit Pandža govorio je o brendu i kampanji ovog kluba za "Made in Kosovo".

"Veoma smo zainteresovani da nastavimo ovu kampanju, jer su proizvodi napravljeni na Kosovu kvalitetni", rekao je.

Rekao je kako se proizvođači protive "mini-Šengenu", a što se tarife tiče, dodao je da su stavovi tog udruženja već poznati.

(Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Tiito

19.02.2020 22:13

Problem tzv. Takse . je vještački proizvod stvoren za trgovinu u pregovorima sa Srbijom .Pošto su šiptari tokom pregovora sa Beogradom bili stjerani u ćošak i jedina opcija je bila trgovina teritorijama.tada su britanske službe prišle staroj metodi stvaranja novonastalog problema.tj uvođenju (takse od 100%) kao novog argumenta ,sa kojim će se trgovati u budućim pregovorima sa srbima.taj potez se zove trgovina maglom.pa ako neko misli da se za maglu kupuju srpski rudnici i elektrane mislim da se zajebao.

ODGOVORITE
Name

mnogo lesinara

20.02.2020 06:59

Iza taksi stoje Nijemci . Svi su navalili na tu juznu Srpsku pokrajinu. Dali su mislili da ima nafte ili nesto drugo. Rekao bi da su se zajebali . Bar se tako sada ponasaju.