Њемачка жели још више радника са Балкана

Њемачкој је потребна радна снага и влада убрзава процес досељавања страних стручњака. У Бонну је отворена нова служба која ће координирати признавање стручних квалификација стечених у иностранству.

Свијет 18.02.2020 | 16:38
Њемачка жели још више радника са Балкана

Њемачка економија је зависна о досељавању. Савезна влада је зато покренула програм привлачења иностраних стручњака под мотом „Маке ит ин Германy". То је национални приоритет. „Без иностраних стручњака нећемо моћи одржати наше благостање. Не можемо једноставно чекати на те људе, ми се морамо потрудити око њих", изјавио је савезни министар рада Хубертус Хеил (насловна фотографија, лијево).

Њемачки уред за статистику тврди да ће се број радно способних грађана Савезне Републике смањити до 2035. за четири до шест милиона. У многим браншама влада несташица радне снаге. По наводима Њемачке индустријске и трговинске коморе (ДИХК) чак 56% испитаних фирми мањак радне снаге тренутно сматра највећим пословним ризиком.

Свака трећа њемачка фирма протеклих је година запослила раднике из других чланица ЕУ-а, односно трећих земаља. Многе фирме због недостатка радника не могу преузимати нове наруџбе и трпе огромну финанцијску штету.

Досељеничка земља

Савезна влада је (коначно) схватила вапаје привредника и већ неко вријеме појачано ради на стварању претпоставки за привлачења стручњака из иностранстав. Након дуготрајне дебате усвојен је Закон о досељавању стручне радне снаге, чиме је савезна влада признала да је Њемачка досељеничка земља – и то шест десетљећа након првог великог вала доласка гастарбајтера.

Примарни циљ закона је олакшати страним радницима приступ њемачком тржишту рада – и то практички свим браншама.

„У начелу је потпуно свеједно одакле неко долази, најважније је да докаже да се жели интегрисати у неку земљу, да жели сарађивати и бити дио друштва. И онда није питање одакле је нетко, него како се жели интегрисати", казала је за ДW савезна министрица образовања Ања Карлицзек.

Тражите посао у Њемачкој? Ево што вас тамо чека!

Она је у понедјељак у Бонну заједно с колегом из савезног кабинета Хеилом (задужен за ресор рада) отворила нови Средишњиу канцеларију за признавање стручне квалификације (ЗСБА). По писању домаћег листа, у Њемачкој у овом тренутку постоји око 1.400 разних служби које се баве признавањем страних диплома.

Процес признавања је до сад био превише комплкован и трајао је предуго, пуно дуже него рецимо у скандинавским земљама, САД-у или Канади. А то си Њемачка у глобалној борби за најбоље стручњаке више не може дозволити, чује се из савезне владе. Нова канцеларија за признавање иностраних квалификација, који је с радом почео почетком већ овог мјесеца, то би морао коригирати.

Једноставнија и бржа процедура

Током обиласка радних просторија, Карлицзек и Хеил демонстрирали су како би то требало изгледати у пракси: особе заинтересиране за доласком у Њемачку најприје би требале контактирати ЗСБА, који ће им помоћи у припреми комплетне документације потребне за признавање квалификација, стајати им на располагању за савјетовање (путем цхата, маила или телефонски) и њихове молбе дистрибуирати надлежним институцијама на разини њемачких савезних покрајина.

Али оно што на једној страни помаже Њемачкој (нова правила досељавања), на другој страни отвара велике проблеме – југоисток Европе не напуштају само најбоље квалификовани кадрови са универзитетском дипломом, већ и његоватељи, стројовође, аутомеханичари и радници из других бранши.

Из Хрватске, Србије или БиХ у Њемачку годишње оде више од 100.000 радника.

Је ли њемачка влада свјесна шта то значи за тржишта рада у тим земљама, питали смо министра Хеила:

„Ми смо склопили неколико билатералних споразума, на примјер да не повлачимо његоватеље из медицинске бранше из оних земаља којима су ти радници потребни. Ипак мислим да је нужно да постоји слобода кретања, јер ако то добро организирамо, онда профитирају обје стране, и то онда на концу конца учвршћује и наше односе."

Добро за Њемачку, лоше за Балкан?

1. 3. 2020. у Њемачкој на снагу ступа нови Закон о досељавању стручне радне снаге. Њиме би се требао олакшати долазак у Њемачку и потрага за послом свим квалификованим радницима из земаља које нису чланице ЕУ-а.

Убудуће неће више вриједити правило по којем су у предности за неко радно мјесто аутоматски грађани ЕУ-а. Једна од регија на коју традиционално највише „циљају" њемачки послодавци је западни Балкан – радници из те регије уживају добру репутацију у Њемачкој:

„У прошлости смо добили јако пуно пуитања са западног Балкана, то је једна од регија које су јако важне за нас, зато што тамо проналазимо врло добру, квалификовану стручну радну снагу, а с друге стране има доста људи који знају њемачки језик, што је од огромне помоћи у пословној интеграцији", каже за ДW Тхорстен Ролфсмеиер из Савезног завода за запошљавање.

Мотивација за одлазак притом нису само веће њемачке плате (већи су и трошкови живота), него и корупција, слабе перспективе и често мањкава владавина права. По наводима ОЕСС-а само Србију је између 2000. и 2015. напустило око 650.000 људи – скоро десетина укупног становништва. Слично је и у другим земљама регије.

Међу њима је јако пуно младих, високо-образованих кадрова - иза којих остаје велика рупа на домаћем тржишту рада и појачава демографски проблем. С друге стране, дознаке нових гастарбајтера из иноземства помажу у одржавању социјалног мира у њиховим земљама поријекла.

(ДW)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Миле

18.02.2020 16:06

Засто у Њемацку овде су исте Плате и боље се зиви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.02.2020 16:31

Немачка купи раднике за прљаве и тешке послове које они неће да раде. А више од пола Немаца живи од социјале која је као и плата тих радника.

Name

Ре Ре

18.02.2020 16:51

Бар ће имати пензију 5x већу него да су овде радили.

Name

?

18.02.2020 17:11

Кад им није важно одакле ко долази, што не отворе границе за мигранте, који хоће код њих по сваку цијену? Њих гурају на просторе БиХ, земље ЕУ се опасале зидинама и наоружаним границама.

Name

хр ре

19.02.2020 08:55

Треба пемзију доцекат није нико дуго узиво у њемацкој пемзији њемци све своје дупло наплате

Name

@ре

19.02.2020 10:08

Овакву глупост је ријетко наћи за прочитати!

Name

Борац

18.02.2020 16:10

Овај референдум РС ЕXИТ це убразати и онај ко није био 100% за бјезанији из Привате Републиц сада це бити. Шта нам дезертерчина уради сада се и мртво Борци у грибу преврцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БОРАЦ

18.02.2020 17:42

100% истина.

Name

Ас

18.02.2020 16:13

Ето нас Ангела само да гласамо на референдуму и стиземо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р сеx Еxит

18.02.2020 16:26

Залосно ста урадисе од прелијепе БиХ, да вам Бог плати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

18.02.2020 17:02

А имали тамо пољ. земљишта...

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

18.02.2020 17:32

Велике промјене су у данасње вријеме кад су западне земље у питању а само један примјер.Прије ако је неко умро у иносранству велике паре су даване и сви су сахрањивани тамо одакле потицу али данас висе не народ који умире углавном се сахрањује у мјесту умирања један примјер србски свјестеник је умро у Бецу и наравно тамо и сахрањен

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеxит

18.02.2020 17:32

И младо и старо бјежи из циркуса Колорада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ ре

18.02.2020 17:35

Ти онда остани и ради код Додикови тајкуна или примај социјалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синергија

18.02.2020 17:47

Ја и супруга не одлазимо у Њемачку,али се зато селимо у Словенију,дају људи радне визе паком и капом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микс

18.02.2020 18:01

А ко це да цува границе ентитета? Посатвили камере, имамо сад дједове на неким приступима, ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

18.02.2020 19:26

Долази вецином образована радна снага..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

19.02.2020 07:02

РС це да насели образована радна снага и ради за 125-250еура,а наси неписмени нецивилизовани це на запад,зато сто неце да раде прљаве послове за тај износ.

Name

Вито

18.02.2020 20:42

Зашто Њемачка не треба политичаре да скинемо ово зло са врата, неће нераднике нико, сви траже раднике.

ОДГОВОРИТЕ