Цијена софтвера за “Путеве РС” скочила за један милион КМ

– Након што је набавка милионског софтвера за „Путеве Републике Српске“ пропала крајем прошле године, вршилац дужности директора тог предузећа Ненад Нешић је расписао нови тендер у којем је цијена пословног софтвера скочила за милион марака.

Република Српска 18.02.2020 | 08:56
Цијена софтвера за “Путеве РС” скочила за један милион КМ

Нешић услуге набавке и имплементације пословног софтвера планира да плати 3,99 милиона КМ без ПДВ-а. С порезом цијена софтвера достиже 4,67 милиона КМ.

Пословни софтвер је само прије пола године био процијењен на чак милион марака мање, односно на 3,59 милиона КМ с ПДВ-ом.

Исто као и за претходни, у тендеру се наводи да софтвер који купују треба да омогући управљање финансијама, купцима, добављачима, пројектима, инвестицијама, процесом набавке, људским ресурсима и процесом утврђивања и размјене докумената.

Предмет испоруке треба да буде хардверска опрема, софтверске лиценце и услуга имплементације информационог система који се састоји из двије цјелине, ЕРП и ДМС.

Подсјећамо, након више од годину дана жалбених поступака у октобру је поништена набавка милионског софтвера у „Путевима“ за који су били заинтересовани главни играчи на домаћем ИТ тржишту.

Тендерску документацију у ранијем поступку су преузели највећи ИТ играчи у пословима са јавним сектором, између осталог, „Проинтер“, „Ланацо“, „ММСЦОДЕ“, „Планетсофт“, „Нитес“, „Телегроуп“…

У „Путевима“ су и раније, а и сада планирају да спроведу ограничен поступак јавне набавке, гдје постоји фаза претквалификације. То значи да кандидати подносе захтјеве за учешће, а „Путеви РС“ потврђују да ли су кандидати поуздани и способни за извршење уговора.

Након оцјењивања захтјева, „Путеви“ доносе одлуку о резултатима претквалификације, те само они који по оцјени овог предузећа буду квалификовани биће позвани да доставе понуде.

Није први пут да цијене вртоглаво расту
Раст цијене пословног софтвера за предузеће “Путеви РС” није једини овакав случај у посљедње  вријеме.

Подсјећамо, информациони систем за “Шуме РС” првобитно је био процијењен на 5,5 милиона марака, да би затим цијена порасла на чак 17 милиона КМ.

(Цапитал)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Пензионер

18.02.2020 08:08

Е кад би нам овако пензије расле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

18.02.2020 08:29

Само за милион!? Није тако страшно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.02.2020 08:45

Са разним измишљеним непотребним софтверима је много лакше пљачкати, него са афалтирањем путеве, то је невидљива пљачка, прво то су непотребни софтвери, друго, нико не може знати колико они стварно коштају и колико се на њима опљачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

18.02.2020 08:55

Не узимајте док не нагура на 15 милиона, што сте ви лошији од шума Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

софтверска мафија

18.02.2020 09:09

У РУГИПП кум Станковић чим скупи на рачуну 200 000 КМ, одмах купује апликацију/кубурацију од Проинтера и све паре намјенске упути у ту намјену, чак је одустао од куповине пословних простора за катастре, јер је софтвер уноснија добит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

18.02.2020 09:49

ови политицар сваки пут кад им се указе на нелегалне радње и казе не мозе се тако.. они само одговре, цхалленге аццептед.. и ураде јос горе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

МДБ

18.02.2020 10:42

А добра ли бизниса, мајко мила! Ја папак; аутопутеви, зградурине, банке, хидроцентрале, болнице па ми мере дебљину асфалта, цену пепељаре. Шта ћете овде мерити? Маглу! Док не буде 1 Србин = 1 милион КМ софтвера, нема стајања. Бићемо први дигитални народ у свету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

18.02.2020 10:43

Само узимајте. Сада це избори. Морају се купити репрезантивци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Независни критичар

18.02.2020 12:36

Шта мислите да ли ће Проинтер добити овај посао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниђе везе...

18.02.2020 17:21

Па шта је сад ту спорно? Зафалило човјеку да заврши зграду. Па неће је на пола оставити. Е свашта и ових новинара....

ОДГОВОРИТЕ