Cijena softvera za “Puteve RS” skočila za jedan milion KM

– Nakon što je nabavka milionskog softvera za „Puteve Republike Srpske“ propala krajem prošle godine, vršilac dužnosti direktora tog preduzeća Nenad Nešić je raspisao novi tender u kojem je cijena poslovnog softvera skočila za milion maraka.

Republika Srpska 18.02.2020 | 08:56
Cijena softvera za “Puteve RS” skočila za jedan milion KM

Nešić usluge nabavke i implementacije poslovnog softvera planira da plati 3,99 miliona KM bez PDV-a. S porezom cijena softvera dostiže 4,67 miliona KM.

Poslovni softver je samo prije pola godine bio procijenjen na čak milion maraka manje, odnosno na 3,59 miliona KM s PDV-om.

Isto kao i za prethodni, u tenderu se navodi da softver koji kupuju treba da omogući upravljanje finansijama, kupcima, dobavljačima, projektima, investicijama, procesom nabavke, ljudskim resursima i procesom utvrđivanja i razmjene dokumenata.

Predmet isporuke treba da bude hardverska oprema, softverske licence i usluga implementacije informacionog sistema koji se sastoji iz dvije cjeline, ERP i DMS.

Podsjećamo, nakon više od godinu dana žalbenih postupaka u oktobru je poništena nabavka milionskog softvera u „Putevima“ za koji su bili zainteresovani glavni igrači na domaćem IT tržištu.

Tendersku dokumentaciju u ranijem postupku su preuzeli najveći IT igrači u poslovima sa javnim sektorom, između ostalog, „Prointer“, „Lanaco“, „MMSCODE“, „Planetsoft“, „Nites“, „Telegroup“…

U „Putevima“ su i ranije, a i sada planiraju da sprovedu ograničen postupak javne nabavke, gdje postoji faza pretkvalifikacije. To znači da kandidati podnose zahtjeve za učešće, a „Putevi RS“ potvrđuju da li su kandidati pouzdani i sposobni za izvršenje ugovora.

Nakon ocjenjivanja zahtjeva, „Putevi“ donose odluku o rezultatima pretkvalifikacije, te samo oni koji po ocjeni ovog preduzeća budu kvalifikovani biće pozvani da dostave ponude.

Nije prvi put da cijene vrtoglavo rastu
Rast cijene poslovnog softvera za preduzeće “Putevi RS” nije jedini ovakav slučaj u posljednje  vrijeme.

Podsjećamo, informacioni sistem za “Šume RS” prvobitno je bio procijenjen na 5,5 miliona maraka, da bi zatim cijena porasla na čak 17 miliona KM.

(Capital)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Penzioner

18.02.2020 09:08

E kad bi nam ovako penzije rasle

ODGOVORITE
Name

Skeptik

18.02.2020 09:29

Samo za milion!? Nije tako strašno...

ODGOVORITE
Name

re

18.02.2020 09:45

Sa raznim izmišljenim nepotrebnim softverima je mnogo lakše pljačkati, nego sa afaltiranjem puteve, to je nevidljiva pljačka, prvo to su nepotrebni softveri, drugo, niko ne može znati koliko oni stvarno koštaju i koliko se na njima opljačka.

ODGOVORITE
Name

dott

18.02.2020 09:55

Ne uzimajte dok ne nagura na 15 miliona, što ste vi lošiji od šuma Srpske.

ODGOVORITE
Name

softverska mafija

18.02.2020 10:09

U RUGIPP kum Stanković čim skupi na računu 200 000 KM, odmah kupuje aplikaciju/kuburaciju od Prointera i sve pare namjenske uputi u tu namjenu, čak je odustao od kupovine poslovnih prostora za katastre, jer je softver unosnija dobit.

ODGOVORITE
Name

drina

18.02.2020 10:49

ovi politicar svaki put kad im se ukaze na nelegalne radnje i kaze ne moze se tako.. oni samo odgovre, challenge accepted.. i urade jos gore..

ODGOVORITE
Name

МДБ

18.02.2020 11:42

А добра ли бизниса, мајко мила! Ја папак; аутопутеви, зградурине, банке, хидроцентрале, болнице па ми мере дебљину асфалта, цену пепељаре. Шта ћете овде мерити? Маглу! Док не буде 1 Србин = 1 милион КМ софтвера, нема стајања. Бићемо први дигитални народ у свету.

ODGOVORITE
Name

Xl

18.02.2020 11:43

Samo uzimajte. Sada ce izbori. Moraju se kupiti reprezantivci

ODGOVORITE
Name

Nezavisni kritičar

18.02.2020 13:36

Šta mislite da li će Prointer dobiti ovaj posao?

ODGOVORITE
Name

Niđe veze...

18.02.2020 18:21

Pa šta je sad tu sporno? Zafalilo čovjeku da završi zgradu. Pa neće je na pola ostaviti. E svašta i ovih novinara....

ODGOVORITE