Синдикат тражи повећање цијене рада од 10 одсто

Повећање цијене рада од десет одсто за раднике у општинским и градским управама минимални је услов који ће Синдикат управе РС предочити сутра Влади РС пред почетак преговора о продужењу Посебног колективног уговора, који истиче крајем фебруара, поручено је са синдикалног скупа у Добоју.

Република Српска 17.02.2020 | 19:41
Синдикат тражи повећање цијене рада од 10 одсто

"Нећемо пристати на мање од 10 одсто уваћања цијене рада, што значи са садашњих 100 КМ на 110 КМ, с тим да ће се и горња граница помјерати у складу с могућностима локалних заједница. То значи да ће чистачице у градским и општинским управама добити повећање отприлике 100 до 120 марака и тим повећањем услиједиће повећање и за средњу, вишу и високу стручну спрему", рекао је данас у Добоју Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС.

Поједине локалне управе, попут Фоче, већ су са синдикатима договориле повећање цијене рада.

"Ми смо у Фочи потписали, имамо добру сарадњу, потписали смо цијену рада већ на 115 КМ. Е, сада очекујемо да то урадимо и с Владом РС. Има 95 запослених у Општинској управи", каже Милија Радовић, предсједница Синдикалне организације у општини Фоча.

Плате запослених у општинским и градским управама нису се мијењале 10 година, наводе у Синдикату управе РС, који већа примања траже и за запослене на радним мјестима с повећаним ризиком и отежаним условима рада.

"Тим радницима припада према колективном уговору увећање плате од 15 одсто, а то се не поштује у појединим јединицама локалне самоуправе. Најизраженији су ту инспектори који дјелују на нивоу локалне заједнице и ватрогасци, те тражимо повећење плата и за њих", казао је Милорад Митровић, секретар Синдиката управе РС.

Синдикалци поручују да само они могу с Владом РС да договоре и потпишу продужење Посебног колективног уговора, који важи до 29. фебруара, а на основу којег плате прима више од 5.500 радника.

Марић је најавио да већ данас слиједи први разговор о Посебном колективном уговору.

(БН/Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Док Холидеј

17.02.2020 19:59

Каже човјек плате нису повећане 10 г. П бар пола их ништа и неради 10 г. Њхх требају преузети страначки лидери који су их и запослили да гласају за њих и дају им отпремнину а онда овим преосталим повећати плату . у општини Нови Град задњих 10 г су удуплали службенике нема каквих радни мјеста нема измишљени . Овјера докумената има службеник који то испуњава и печети а до њега сједи дебил који му додаје таксе . То вам је као у минобацачком одјељењу доносиоц ,пуниоц и нишанџија. Ово ми је запело за око пошто често овјеравам документе а по канцеларијама је вјероватно и горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.02.2020 21:27

У свим опстинама исто.

Name

бозо

17.02.2020 20:22

Коме Бозо да подигне плату кад је изгубио скоро цијело цланство, и губи га из дана у дан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједлог

17.02.2020 21:28

Мозе ли повецање 3,11% као пензионерима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

@@ЉУБИЦА@@

18.02.2020 12:00

Мислим, да би најреалније било повецање, од 2,2%,као сто су нама инвалиднине повецали. Јад и цемер да наси најмилији труну у земљи, а ми гладни да будемо данима. Бог драги, да им врати насе патње зивота материјалне, а нек зиве у патњи. Па, драге породице погинулих бораца, и ово мало сто нас остало, па састо цутимо, хајмо сви у ту Б. Л.,и једни, по једни да умиремо. Дали се боје Бога??? ОГОРЦЕНИ