Sindikat traži povećanje cijene rada od 10 odsto

Povećanje cijene rada od deset odsto za radnike u opštinskim i gradskim upravama minimalni je uslov koji će Sindikat uprave RS predočiti sutra Vladi RS pred početak pregovora o produženju Posebnog kolektivnog ugovora, koji ističe krajem februara, poručeno je sa sindikalnog skupa u Doboju.

Republika Srpska 17.02.2020 | 19:41
Sindikat traži povećanje cijene rada od 10 odsto

"Nećemo pristati na manje od 10 odsto uvaćanja cijene rada, što znači sa sadašnjih 100 KM na 110 KM, s tim da će se i gornja granica pomjerati u skladu s mogućnostima lokalnih zajednica. To znači da će čistačice u gradskim i opštinskim upravama dobiti povećanje otprilike 100 do 120 maraka i tim povećanjem uslijediće povećanje i za srednju, višu i visoku stručnu spremu", rekao je danas u Doboju Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS.

Pojedine lokalne uprave, poput Foče, već su sa sindikatima dogovorile povećanje cijene rada.

"Mi smo u Foči potpisali, imamo dobru saradnju, potpisali smo cijenu rada već na 115 KM. E, sada očekujemo da to uradimo i s Vladom RS. Ima 95 zaposlenih u Opštinskoj upravi", kaže Milija Radović, predsjednica Sindikalne organizacije u opštini Foča.

Plate zaposlenih u opštinskim i gradskim upravama nisu se mijenjale 10 godina, navode u Sindikatu uprave RS, koji veća primanja traže i za zaposlene na radnim mjestima s povećanim rizikom i otežanim uslovima rada.

"Tim radnicima pripada prema kolektivnom ugovoru uvećanje plate od 15 odsto, a to se ne poštuje u pojedinim jedinicama lokalne samouprave. Najizraženiji su tu inspektori koji djeluju na nivou lokalne zajednice i vatrogasci, te tražimo povećenje plata i za njih", kazao je Milorad Mitrović, sekretar Sindikata uprave RS.

Sindikalci poručuju da samo oni mogu s Vladom RS da dogovore i potpišu produženje Posebnog kolektivnog ugovora, koji važi do 29. februara, a na osnovu kojeg plate prima više od 5.500 radnika.

Marić je najavio da već danas slijedi prvi razgovor o Posebnom kolektivnom ugovoru.

(BN/Nezavisne)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Dok Holidej

17.02.2020 20:59

Kaže čovjek plate nisu povećane 10 g. P bar pola ih ništa i neradi 10 g. Njhh trebaju preuzeti stranački lideri koji su ih i zaposlili da glasaju za njih i daju im otpremninu a onda ovim preostalim povećati platu . u opštini Novi Grad zadnjih 10 g su uduplali službenike nema kakvih radni mjesta nema izmišljeni . Ovjera dokumenata ima službenik koji to ispunjava i pečeti a do njega sjedi debil koji mu dodaje takse . To vam je kao u minobacačkom odjeljenju donosioc ,punioc i nišandžija. Ovo mi je zapelo za oko pošto često ovjeravam dokumente a po kancelarijama je vjerovatno i gore.

ODGOVORITE
Name

Re

17.02.2020 22:27

U svim opstinama isto.

Name

bozo

17.02.2020 21:22

Kome Bozo da podigne platu kad je izgubio skoro cijelo clanstvo, i gubi ga iz dana u dan?

ODGOVORITE
Name

Prijedlog

17.02.2020 22:28

Moze li povecanje 3,11% kao penzionerima?

ODGOVORITE
Name

@@LJUBICA@@

18.02.2020 13:00

Mislim, da bi najrealnije bilo povecanje, od 2,2%,kao sto su nama invalidnine povecali. Jad i cemer da nasi najmiliji trunu u zemlji, a mi gladni da budemo danima. Bog dragi, da im vrati nase patnje zivota materijalne, a nek zive u patnji. Pa, drage porodice poginulih boraca, i ovo malo sto nas ostalo, pa sasto cutimo, hajmo svi u tu B. L.,i jedni, po jedni da umiremo. Dali se boje Boga??? OGORCENI