Перић: Најављује ли Милан Тегелтија распад ВСТВ?

У прошлој колумни у „Независним“, поиграх се са иронијом око питања интегритета предсједника Високог судског и тужилачког вијећа (ВСТВ) Милана Тегелтије, који крајем мјесеца путује у Доху (Катар) на међународну конференцију посвећену питању интегритета правосуђа.

Босна и Херцеговина 17.02.2020 | 15:18
Перић: Најављује ли Милан Тегелтија распад ВСТВ?

Учиних то у увјерењу да више нема много смисла говорити о озбиљним стварима на озбиљан начин. Нема, јер се нема с ким разговарати! Не постоји више у овом друштву нико кога интересује интегритет и морал било кога, па ни првог човјека правосуђа. Писцу је још остало да се поиграва са књижевним врстама које понеки љубитељ књижевности може пожељети у новинама након што се умори од фејсбука и «секса у свињцу» на телевизијама са националним фреквенцијама.

Нисам очекивао да ће Тегелтија моју иронију да подупре још једним бисером од интегритета! Комедијант случај се увијек побрине да и апсурд доведе до апсурда.

Елем, Милан Тегелтија није ни часа часио да јавно пошаље поруку Милораду Додику да су чланови ВСТВ из Републике Српске представници Републике Српске у државној институцији и да ће поштовати одлуку о повлачењу из институције ако то од њих затражи Народна скупштина РС. Тако то раде људи од правосудног интегритета: за њих је закон политичка воља лидера на власти! Нико није успио да буде бржи од Милана Тегелтије. Вишак ревности је наишао на очекивани одјек: Додик је истог дана похвалио принципијелан став предсједника ВСТВ.

Зна Милан Тегелтија да први човјек правосуђа никада не би смио ни да помисли да се изјашњава о политичким ставовима било ког представника власти. Не би требало никоме  објашњавати да то није посао људи који обликују независно правосуђе. Такав је професионални кодекс и такав је стандард судијске независности.

Посао институције на чијем је челу Тегелтија јесте да ствара највише етичке стандарде за судије и тужиоце, а не да слиједи политике. Како може управљати независном правосудном институцијом човјек (судија!) који јавно исказује политичку лојалност најутицајнијем политичком лидеру? Може због тога што међу члановима ВСТВ не постоје људи од интегритета који имају способност да зауставе деструктивна дјеловања својих колега.

Изјава Тегелтије није несмотрена и није нимало безазлена. Било би наивно питати се зашто Тегелтија има потребу да се додворава Додику и зашто су Додику потребне његове изјаве када је сваком јасно да један другом само наносе штету. Имајући у виду политички контекст и историјат политичких дотицаја Тегелтије и политичара, таква врста «активне коегзистенције» многима ће личити на остваривање стратегија онога што се на политичком нивоу представља као «повратак пренесених надлежности».

Ни сам не могу да се отргнем слутњи да би управљање правосуђем могла бити прва пренесена надлежност која се муњевито враћа. За такав исход Додику неће требати никаква одлука. Биће довољно да Милан Тегелтија поведе са собом чланове ВСТВ из РС у Бањалуку и ВСТВ БиХ више нема! А он се тамо одавно преселио, само се сви праве да то не виде!

Знају и судије и тужиоци шта Милан Тегелтија добија подршком Милораду Додику, али не знају шта они губе. Или, можда, знају, али им је свеједно. Ако нема ко уразумити Тегелтију и позвати га на одговорност, неће ни они да се петљају у интегритет вође. Јесте да је такво правосуђе у стању „мождане смрти“, што би рекао Макрон, али треба све покушати да се оживи.  

Оно што Милан Тегелтија не жели да зна, јесте да државне институције постоје због грађана, а не због дневних политика. Државне институције треба да штите правни поредак и права грађана, а не да пружају подршку политичарима. Снага државе лежи у снази институција. Државне институције су стубови власти и не би смјеле да буду средство за остваривање политичких циљева. Зна се како се артикулишу и спроводе у дјело политички циљеви у демократским државама.

Политика која позива запослене у џавном апарату да напусте институције улази у зону подривања државне моћи. То се у кривичној науци третира као противправно антидржавно дјеловање. Све државе штите свој уставни поредак драстичним кажњавањем такве врсте криминала. За политичка неслагања постоје политичка средства и политички механизми, под које се, изузетно, могу подвести и народне побуне и насилне промјене власти.

Ако се Тегелтијина евентуална одлука о повлачењу из државних институција односи и на нас судије и тужиоце у Суду и Тужилаштву БиХ, ко ће нам објаснити шта долази послије повлачења!? Политика која не зна како ће се нешто окончати, није политика за којом треба ићи. Када је професор Милорад Екмеџић анализирао особине Карађорђа, записао је да «свака величина почиње од разумијевања како ће се догађање завршити».

Не бих да подучавам, али топло препоручујем политичарима у овој земљи Јакоба Буркарда, који у размишљању о историји наводи неколико предуслова неопходних да у политици изникне велико име. Каже тамо да је на првом мјесту жеља да се буде први и да се буде велик, али да би се то постигло неопходно је познавање људи и њихових карактера, интуиција и предвиђање онога што је невидљиво, препознавање циљева којима тежи историја да би је водио и способност говорења. Ако неко мисли да све то има, тешко њему!

Иако се преиграо и претјерао у политичкој ревности, Милан Тегелтија не треба да се брине за свој интегритет, јер ће Додик од пријетњи одустати. Нема на овом простору политичара који препознају велике циљеве којима тежи историја, а камоли способних да их реализују. Све ће се завршити на изражавању забринутости међународног фактора. Можда и неком куртоазном писму Тегелтији да објасни оно што је свима јасно.

Кад све сабереш, све интегритет до интегритета. И све већ виђено!

Аутор: Бранко Перић

(Бука)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

17.02.2020 14:33

Сада је јасно сто нема ни једна пресуда о криминалу и корупцији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.02.2020 14:56

Тек сад па то је вец одавно....

Name

Питање

17.02.2020 16:13

Зашто се дотични не огласи кад Бакир повеза СДА и Уставни суд?

Name

нико никановиц

17.02.2020 14:55

Господин наравно сједи у Сарајеву и призељкује умањење вазности Републике Српске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрина

17.02.2020 16:52

програм реформи обухвата и правосудје.. тако да це бит и ту великих промијена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Залуд

17.02.2020 17:19

Оно само постоји на папиру то је чињеница...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

18.02.2020 13:37

Перић је током рата прогањао Србе који нису били за то да се ратује.Човјек сумњивог карактера и морала, упитно је коју школу је завршио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.02.2020 06:25

Бањалука, овај цовјек је изузетно струцан и писмен за разлику од оних које ти подрзавас. Ти подрзавас највеци сљам српског рода. Ниси достојан да коментарисес овог судију који брани мрвице кредибилитета и интегритета овог правосудја.