Почела посебна сједница Народне скупштине РС

Посебна сједница Народне скупштине Републике Српске на чијем дневном реду је информација у вези са антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ почела је у Бањалуци.

Република Српска 17.02.2020 | 15:14
Почела посебна сједница Народне скупштине РС

У овој информацији се, између осталог, наводи да Уставни суд БиХ, оспоравајући члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, оспорава свој кредибилитет и нарушава дејтонску структуру и расподјелу територије међу ентитетима у омјеру, 49 према 51 одсто.

На почетку сједнице заклетву је положио Момчило Антонић из СНСД-а који ће на тој позицији замијенити страначког колегу Зорана Тегелтију који је преузео функцију предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтије.

Сједници присуствује предсједник Српске Жељка Цвијановић на чији захтјев је сједница и заказана.

Присуствују и лидери парламентарних странака у Српској, СНСД-а Милорад Додик, СДС-а Мирко Шаровић, Уједињене Српске Ненад Стевандић, СП-а Петар Ђокић, ПДП-а Бранислав Бореновић, Демоса Недељко Чубриловић, који је и предсједник Народне скупштине, ДНС-а Ненад Нешић и НДП-а Драган Чавић.

На сједници је и премијер Српске Радован Вишковић, те бројни министри у Влади Српске, као и представници Српске у заједничким институцијама БиХ и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Посебна сједница је сазвана након што је Уставни суд БиХ раније донио одлуку којом се књижење или уписивање својине над пољопривредним земљиштем на Републику Српску забрањује и проглашава неуставним, те којом се поменуто земљиште Српске проглашава државном имовином.

Јединствен став Републике Српске је да њени политички представници у заједничким институцијама БиХ обустављају рад на одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија.

Уставни суд БиХ прогласио је неуставним члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске, те је утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине.

Народна скупштина је лани усвојила Закон о пољопривредном земљишту, којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Дзоо

17.02.2020 14:25

Могу замисли ти насе будале са осам разреда сколе како буље у тв цајевац!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

17.02.2020 14:38

ЦАЈАВЕЦ!

Name

Болес

17.02.2020 14:35

Ма није сопорн пољопривредно земљисте него сто је то земљисте преузо И присвоио Бурлин син јебе се њему за рс гледа он свој интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хумор

17.02.2020 14:41

БиХ прогласио је неуставним члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске, те је утврдио да је ријеч о искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине. Па неце доци Пољска у БиХ и одредивати коме ста припада или? Хоце Француска отици у Турску и реци ова земља припада Французима? Логика Ста раде ови људи? Заста их плаца Дрзавни будзет да се расправљају о којој дрзави се ради? Засто се ово десава у данасњици?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.02.2020 14:54

Зато добијају плате .Да паламудају .

Name

Ради манипулисања јавносцу

17.02.2020 16:50

Избофи су близу, бацање прасине у оци.... Нуконе од њих није стало ни до НАТО ни до ЕУ.

Name

Вјецити опозиционар

17.02.2020 14:49

Хоће ли ова бисерка успјети прочитати уводну ријеч на сједници НСРС, а што је добила наређење од додика, јер она нити, шта зна, нити смије без њега, а за своје мишљење као и други чланови секте, иде код додика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИКОВА реклама

17.02.2020 14:52

Додик МОЛИМ те од-штампај ових 8 ТАЧАКА на толетни папир. Како све остале до Сада . НСРС промовише РЕКЛАМУ за ТОЛЕТ папир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вруће...

17.02.2020 15:02

Кокице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

17.02.2020 15:52

антидејтонским дјеловањем Уставног суда БиХ. хахахахах

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТегелтијЕ цуте

17.02.2020 16:47

Јел знају и каквој манипулацији је ријец.

ОДГОВОРИТЕ