Počela posebna sjednica Narodne skupštine RS

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu je informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH počela je u Banjaluci.

Republika Srpska 17.02.2020 | 15:14
Počela posebna sjednica Narodne skupštine RS

U ovoj informaciji se, između ostalog, navodi da Ustavni sud BiH, osporavajući član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru, 49 prema 51 odsto.

Na početku sjednice zakletvu je položio Momčilo Antonić iz SNSD-a koji će na toj poziciji zamijeniti stranačkog kolegu Zorana Tegeltiju koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije.

Sjednici prisustvuje predsjednik Srpske Željka Cvijanović na čiji zahtjev je sjednica i zakazana.

Prisustvuju i lideri parlamentarnih stranaka u Srpskoj, SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mirko Šarović, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, SP-a Petar Đokić, PDP-a Branislav Borenović, Demosa Nedeljko Čubrilović, koji je i predsjednik Narodne skupštine, DNS-a Nenad Nešić i NDP-a Dragan Čavić.

Na sjednici je i premijer Srpske Radovan Višković, te brojni ministri u Vladi Srpske, kao i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH i udruženja proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Posebna sjednica je sazvana nakon što je Ustavni sud BiH ranije donio odluku kojom se knjiženje ili upisivanje svojine nad poljoprivrednim zemljištem na Republiku Srpsku zabranjuje i proglašava neustavnim, te kojom se pomenuto zemljište Srpske proglašava državnom imovinom.

Jedinstven stav Republike Srpske je da njeni politički predstavnici u zajedničkim institucijama BiH obustavljaju rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske, te je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.

Narodna skupština je lani usvojila Zakon o poljoprivrednom zemljištu, kojim je definisano da je državno poljoprivredno zemljište svojina Srpske.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Dzoo

17.02.2020 14:25

Mogu zamisli ti nase budale sa osam razreda skole kako bulje u tv cajevac!

ODGOVORITE
Name

Decko

17.02.2020 14:38

CAJAVEC!

Name

Boles

17.02.2020 14:35

Ma nije soporn poljoprivredno zemljiste nego sto je to zemljiste preuzo I prisvoio Burlin sin jebe se njemu za rs gleda on svoj interes.

ODGOVORITE
Name

Humor

17.02.2020 14:41

BiH proglasio je neustavnim član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Srpske kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske, te je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine. Pa nece doci Poljska u BiH i odredivati kome sta pripada ili? Hoce Francuska otici u Tursku i reci ova zemlja pripada Francuzima? Logika Sta rade ovi ljudi? Zasta ih placa Drzavni budzet da se raspravljaju o kojoj drzavi se radi? Zasto se ovo desava u danasnjici?

ODGOVORITE
Name

Re

17.02.2020 14:54

Zato dobijaju plate .Da palamudaju .

Name

Radi manipulisanja javnoscu

17.02.2020 16:50

Izbofi su blizu, bacanje prasine u oci.... Nukone od njih nije stalo ni do NATO ni do EU.

Name

Vjeciti opozicionar

17.02.2020 14:49

Hoće li ova biserka uspjeti pročitati uvodnu riječ na sjednici NSRS, a što je dobila naređenje od dodika, jer ona niti, šta zna, niti smije bez njega, a za svoje mišljenje kao i drugi članovi sekte, ide kod dodika?

ODGOVORITE
Name

DODIKOVA reklama

17.02.2020 14:52

Dodik MOLIM te od-štampaj ovih 8 TAČAKA na toletni papir. Kako sve ostale do Sada . NSRS promoviše REKLAMU za TOLET papir.

ODGOVORITE
Name

Vruće...

17.02.2020 15:02

Kokice...

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

17.02.2020 15:52

antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH. hahahahah

ODGOVORITE
Name

TegeltijE cute

17.02.2020 16:47

Jel znaju i kakvoj manipulaciji je rijec.

ODGOVORITE