"Шкаљарца" чува њемачка полиција, ко ће то да плати?

"Ко ће да плати то што њемачки полицајци већ недељу дана обезбјеђују клинику у Хановеру на којој се лијечи рањени припадник црногорске мафије?", пита ДојчеВеле.

Свијет 17.02.2020 | 13:05
"Шкаљарца" чува њемачка полиција, ко ће то да плати?

Њемачки порески обвезници се буне.

Наводни припадник црногорске мафије Игор К. већ недељу дана лијечи се на клиници Медицинског факултета у Хановеру. Зграду клинике притом обезбјеђује велики контингент локалне полиције.

Или нека сам плати то обезбјеђење или нека клиника сноси трошкове свог приватног пацијента, поручује њемачко Удружење пореских обвезника.

Како преноси јавни сервис покрајине Доње Саксоније НДР 1, Удружење захтјева да трошкове сноси пацијент. А ако законски није могуц́е трошкове пренијети на тешко повријеђене или на његов "породични клан", онда би одмах требало кренути у измјене закона, изјавио је предсједник покрајинског Удружење пореских обвезника Бернхард Центграф. Алтернативно - требало би провјерити да ли се то може књижити на рачун клинике због повец́аних трошкова безбједности "њеног приватног пацијента".

Полиција обезбјеђује и супругу

Како преносе локални њемачки медији, Игор К. (35) претходно је био у једној црногорској болници - наводно са 27 рана од метака у рукама и ногама. Пребачен је на клинику у Хановеру по сопственој жељи, а трошкове лијечења сноси сам пошто у Њемачкој нема здравствено осигурање.

"Не може бити да у болницу буде примљен приватни пацијент који добро зарађује, а да порески обвезник за то мора додатно да плати", изјавио је Матијас Карш, предсједник Савеза синдиката припадника криминалистичке полиције Доње Саксоније за лист Хановерише алгемајне. Карш захтијева да болница у Хановеру сноси највећи дио трошкова за обезбјеђење Игора К. "Поред тога", додаје Карш, "полицајци који су свакодневно ангажовани на обезбјеђењу болнице недостају на неким другим мјестима".

Иначе, према информацијама тог њемачког листа, полиција обезбјеђује и супругу пацијента из Црне Горе, Сузану К. За сада се не зна колики су трошкови тих додатних мјера обезбјеђења.

Београдски медији раније су пренели да је Игор К. припадник тзв „шкаљарског клана“ који је прије око три недеље рањен у зетском насељу Балијаче. Медији већ мјесецима извјештавају о "рату између шкаљарског и кавачког клана" у Црној Гори који се пренио и на регион, а сада и на Њемачку.

Прање новца?

Лијечење рањеног црногорског мафијаша постало је у међувремену и политичко питање у Немачкој. "Не може се искључити могућност да он лијечење плаћа новцем од криминалних трансакција“, изјавио је Јерг Боде, посланик Либерала (ФДП) у парламенту Доње Саксоније.

Како преноси лист Билд, Боде је влади те њемачке покрајине послао званични упит: "Може ли Медицински факултет у Хановеру да искључи могућност да плаћање рачуна за трошкове лечења (Игора К.) представља прање новца?"

Лист подсјећа да је Игор К. био уплетен у трговину наркотицима и да је због тога био и у затвору. У рацији коју је у децембру 2017. године спровела црногорска полиција, одузети су мобилни телефони, ножеви, једна мачета, два аутомобила и 182.450 евра у готовини.

Стручњак за кривично право Клеменс Ангер за Билд каже: "Ако клиника у Хановеру прихвати новац од пацијента до којег се дошло криминалним активностима, онда она може да буде осумњичена да учествује у прању новца".

Прописи налажу да банка мора да обавијести надлежне у случају да постоји икаква сумња приликом новчаних трансакција. То подразумијева и да та сума може бити заплијењена.

(ДW)

Коментари / 0

Оставите коментар