На Бајагиној плочи из 1985.године налази се рачунарски запис!

Уколико сте власник промотивног сингла за други албум групе "Бајага и инструктори" из 1985. године, вероватно сте приметили нешто необично на њему...

Занимљивости 16.02.2020 | 20:11
На Бајагиној плочи из 1985.године налази се рачунарски запис!

Наиме, на Б страни промотивног сингла за албум "Са друге стране јастука" се налази "Компјутерска информација за Синцлаир Спецтрум", а уколико тада нисте имали компјутер, нисте могли да знате шта овај запис садржи.

Сада су, међутим, програмери решили да разоткрију ову мистерију Бајагине плоче и поделе је са свима.

"Мало дигиталне археологије из аналогног доба... Бајагин поклон сингл из 1985. Године је на Б страни имао "Компјутерску информацију за Синцлаир Спецтрум". Како нигде нисмо нашли шта је уствари то, пријатељ је дигитализовао тај запис и послао ми га на декодирање " написао је на Твитеру Марко Шолајић, који је у низу твитова описао како је то изгледало.

"Програм је пребачен са два различита примерка плоче, али ни један без обраде није могао да се учита од почетка до краја, грешка се увек јављала на око 70% што је вероватно узроковано грешком у самој производњи плоче, а и матрица није била центрирана па је сигнал "лелујао".

Ове грешке у производњи плоче су се манифестовале као грешке на нивоу битова, један бит вишка и декодирање не успе. Разним аудио филтерима и обрадом успео сам да програм декодирам наменским софтвером тако да први део не ваља, али зато други део ваља.

Комбиновањем ових делова у хеx едитору, а знајући тачну дужину програма (из његовог заглавља) коначно сам добио програм који се без грешке могао учитати - написао је он и поделио снимак са "Јутјуба" на којем се види шта се дешава када се покрене прогам.

Извор: Занимљивостидана.цом

Коментари / 0

Оставите коментар