Na Bajaginoj ploči iz 1985.godine nalazi se računarski zapis!

Ukoliko ste vlasnik promotivnog singla za drugi album grupe "Bajaga i instruktori" iz 1985. godine, verovatno ste primetili nešto neobično na njemu...

Zanimljivosti 16.02.2020 | 20:11
Na Bajaginoj ploči iz 1985.godine nalazi se računarski zapis!

Naime, na B strani promotivnog singla za album "Sa druge strane jastuka" se nalazi "Kompjuterska informacija za Sinclair Spectrum", a ukoliko tada niste imali kompjuter, niste mogli da znate šta ovaj zapis sadrži.

Sada su, međutim, programeri rešili da razotkriju ovu misteriju Bajagine ploče i podele je sa svima.

"Malo digitalne arheologije iz analognog doba... Bajagin poklon singl iz 1985. Godine je na B strani imao "Kompjutersku informaciju za Sinclair Spectrum". Kako nigde nismo našli šta je ustvari to, prijatelj je digitalizovao taj zapis i poslao mi ga na dekodiranje " napisao je na Tviteru Marko Šolajić, koji je u nizu tvitova opisao kako je to izgledalo.

"Program je prebačen sa dva različita primerka ploče, ali ni jedan bez obrade nije mogao da se učita od početka do kraja, greška se uvek javljala na oko 70% što je verovatno uzrokovano greškom u samoj proizvodnji ploče, a i matrica nije bila centrirana pa je signal "lelujao".

Ove greške u proizvodnji ploče su se manifestovale kao greške na nivou bitova, jedan bit viška i dekodiranje ne uspe. Raznim audio filterima i obradom uspeo sam da program dekodiram namenskim softverom tako da prvi deo ne valja, ali zato drugi deo valja.

Kombinovanjem ovih delova u hex editoru, a znajući tačnu dužinu programa (iz njegovog zaglavlja) konačno sam dobio program koji se bez greške mogao učitati - napisao je on i podelio snimak sa "Jutjuba" na kojem se vidi šta se dešava kada se pokrene progam.

Izvor: Zanimljivostidana.com

Komentari / 0

Ostavite komentar