Рекорд: Вјенчали се у суботу, па развели у сриједу

Велики број бракова у модерном времену заврши се након неколико година, а има и оних који брачни стаж мјере и краће – у мјесецима или данима.

Република Српска 16.02.2020 | 13:36
Рекорд: Вјенчали се у суботу, па развели у сриједу

Тако је у Бијељини прије неколико година забиљежен случај гдје је пар под истим кровом успио да “састави” тек 12 дана. Сличан случај догодио се у Требињу, гдје су се младенци вјенчали у суботу, а захтјев за развод брака поднијели су већ наредне сриједе, што значи да су само три дана били у браку.

Али, док некима бракови пуцају за мање од године дана, други љубав проналазе и у позним годинама. Тако је најдужи брак у Републици Српској трајао је 70 година, а најкраћи само 13 дана.

Према анализи Завода за статистику Републике Српске најстарији младожења имао је 90 година, док је најстарија невјеста имала 86 година.

Статистика показује да су, од разведених бракова у Републици Српској током 2018. године, три најдужа трајала 50, 54 и 70 година. Најкраћи брак који је разведен у овој години трајао је два мјесеца.

На питање зашто неки бракови трају кратко, а неки дуго, психолог Анела Хасанагић каже да одговор треба тражити у укљученим странама, дакле супружницима. Према њеним ријечима брак неријетко не опстаје због незрелости једног од супружника.

– Зрелост је спремност појединца да се суочава са одређеним животним изазовом и неко је за брак зрео са 20 година, а неко није ни са 40, иако ми културолошки имамо јасне старосне границе и одреднице када је нешто вријеме чинити, удавати се и женити се.

Усљед тих културолошких и социјалних притисака често млади парови улазе у брак потпуно неспремни да се суочавају са свим оним што заједнички живот доноси.

Он захтијева од сваке стране компромис, спремност на разумијевање и јасно артикулисање сопствених потреба, опет водећи рачуна и о потребама других.

Ову вјештину стичемо кроз живот, а наше особине личности, темперамент и карактер одређују један специфични склоп сваког од нас и начин на који пловимо кроз живот и брак – објашњава она.

Развод брака је постао учестала појава, али то није другачија ситуација у односу на друге европске земље.

(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дрога

16.02.2020 14:04

Овима данас вазан је само кокаин, хероин, амфетамин, спид........ Какав црни брак. Претеско је то за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха

16.02.2020 14:23

Брже од Баје мјењају мишљење

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

17.02.2020 12:32

Честитам на растанку. Бизнис вјенчање је донијело приход.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он

18.02.2020 05:57

Отријезнио сам се.

ОДГОВОРИТЕ