Rekord: Vjenčali se u subotu, pa razveli u srijedu

Veliki broj brakova u modernom vremenu završi se nakon nekoliko godina, a ima i onih koji bračni staž mjere i kraće – u mjesecima ili danima.

Republika Srpska 16.02.2020 | 13:36
Rekord: Vjenčali se u subotu, pa razveli u srijedu

Tako je u Bijeljini prije nekoliko godina zabilježen slučaj gdje je par pod istim krovom uspio da “sastavi” tek 12 dana. Sličan slučaj dogodio se u Trebinju, gdje su se mladenci vjenčali u subotu, a zahtjev za razvod braka podnijeli su već naredne srijede, što znači da su samo tri dana bili u braku.

Ali, dok nekima brakovi pucaju za manje od godine dana, drugi ljubav pronalaze i u poznim godinama. Tako je najduži brak u Republici Srpskoj trajao je 70 godina, a najkraći samo 13 dana.

Prema analizi Zavoda za statistiku Republike Srpske najstariji mladoženja imao je 90 godina, dok je najstarija nevjesta imala 86 godina.

Statistika pokazuje da su, od razvedenih brakova u Republici Srpskoj tokom 2018. godine, tri najduža trajala 50, 54 i 70 godina. Najkraći brak koji je razveden u ovoj godini trajao je dva mjeseca.

Na pitanje zašto neki brakovi traju kratko, a neki dugo, psiholog Anela Hasanagić kaže da odgovor treba tražiti u uključenim stranama, dakle supružnicima. Prema njenim riječima brak nerijetko ne opstaje zbog nezrelosti jednog od supružnika.

– Zrelost je spremnost pojedinca da se suočava sa određenim životnim izazovom i neko je za brak zreo sa 20 godina, a neko nije ni sa 40, iako mi kulturološki imamo jasne starosne granice i odrednice kada je nešto vrijeme činiti, udavati se i ženiti se.

Usljed tih kulturoloških i socijalnih pritisaka često mladi parovi ulaze u brak potpuno nespremni da se suočavaju sa svim onim što zajednički život donosi.

On zahtijeva od svake strane kompromis, spremnost na razumijevanje i jasno artikulisanje sopstvenih potreba, opet vodeći računa i o potrebama drugih.

Ovu vještinu stičemo kroz život, a naše osobine ličnosti, temperament i karakter određuju jedan specifični sklop svakog od nas i način na koji plovimo kroz život i brak – objašnjava ona.

Razvod braka je postao učestala pojava, ali to nije drugačija situacija u odnosu na druge evropske zemlje.

(Klix)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Droga

16.02.2020 15:04

Ovima danas vazan je samo kokain, heroin, amfetamin, spid........ Kakav crni brak. Pretesko je to za njih.

ODGOVORITE
Name

ha ha

16.02.2020 15:23

Brže od Baje mjenjaju mišljenje

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

17.02.2020 13:32

Čestitam na rastanku. Biznis vjenčanje je donijelo prihod.

ODGOVORITE
Name

On

18.02.2020 06:57

Otrijeznio sam se.

ODGOVORITE