Откриће: Научници открили слабу тачку вируса

Истраживачи Масачусетске опште болнице (МГХ) открили су “Ахилову пету” већине вируса који нападају људе, а ускоро би могли да развију и универзалну вакцину, пише РТ.

Свијет 16.02.2020 | 12:00
Откриће: Научници открили слабу тачку вируса

Истраживање вакцине, њен развој и тестирање захтевају доста времена, што најбоље показује текућа епидемија новог коронавируса Ковид-19, али разлог томе је што научници посвете своје вријеме и средства на специфичне вирусе. Сада су истраживачи МГХ открили нешто што може довести до револуционарне промене за човјечанство, ојачати наша тијела и направити их неприступачнима за већину вируса.

– Циљ је да разумијемо како наш имуни систем функционише како би направили третмане који раде против низа вируса, не само вакцине против једног одређеног – истакла је Кејт Џефри, шеф студије.

Такозвана “Ахилова пета”, односно слаба тачка, за већину вируса је једноставни протеин назван АГО4 (протеин фамилије Аргонаут), за којег је показано да има јединствен антивирусни ефекат у ћелијама сисара.

Проучавајући мишеве, научници су открили да су једино ћелије са мањком АГО4 биле хиперсензитивне на инфекције попут вируса грипа. Једном кад установе како да ојачају наша тијела природном одбраном са АГО4, вируси неће имати шансу да нас заразе, бар теоретски.

– Сљедећи корак је да установимо колико је широк спектар дејства овог протеина на било који тип вируса. А онда треба да схватимо како да повећамо активност АГО4 како би појачали заштиту против вирусне инфекције – додала је Џефри.

Иако још доста тога треба да се уради, указује РТ, ово је узбудљив корак ка универзаној вакцини и потенцијалном третману против неких од најсмртоноснијих вируса у свијету.

Прва вакцина за кинески коронавирус могла би бити доступна за 18 мјесеци, изјавио је ове недеље у Женеви генерални директор Свјетске здравствене организације Тедрос Адханон Гебрејесус и указао да до тада зато “морамо учинити све користећи доступно оружје”.

Он је рекао је да је вирус добио име КОВИД-19, објашњавајући да је важно избегавати стигму и да је коришћење других имена нетачно, пренио је Ројтерс.

Број умрлих од вируса корона у Кини порастао је на 1.383, саопштила је кинеска здравствена комисија.

У Кини је потврђено да има 63.859 заражених особа, што је мање него претходног дана.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мрква

16.02.2020 12:18

Све рекла-казала. Трља баба лан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

да додам

16.02.2020 14:48

А ови наси никако да открију Додикову слабу тацку..?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда

17.02.2020 07:49

Па нормално масацусец. Ето одакле је изасао тај сада вец именовани ковид 19. Тек за 18 мјесеци це бити вакцина док помре довољан број кинеза и док продје вријеме да се економија кине сломи. Амери лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wухан400

17.02.2020 12:37

Диктиран догађај, више на Енглеска гематрија фб

ОДГОВОРИТЕ