Otkriće: Naučnici otkrili slabu tačku virusa

Istraživači Masačusetske opšte bolnice (MGH) otkrili su “Ahilovu petu” većine virusa koji napadaju ljude, a uskoro bi mogli da razviju i univerzalnu vakcinu, piše RT.

Svijet 16.02.2020 | 12:00
Otkriće: Naučnici otkrili slabu tačku virusa

Istraživanje vakcine, njen razvoj i testiranje zahtevaju dosta vremena, što najbolje pokazuje tekuća epidemija novog koronavirusa Kovid-19, ali razlog tome je što naučnici posvete svoje vrijeme i sredstva na specifične viruse. Sada su istraživači MGH otkrili nešto što može dovesti do revolucionarne promene za čovječanstvo, ojačati naša tijela i napraviti ih nepristupačnima za većinu virusa.

– Cilj je da razumijemo kako naš imuni sistem funkcioniše kako bi napravili tretmane koji rade protiv niza virusa, ne samo vakcine protiv jednog određenog – istakla je Kejt Džefri, šef studije.

Takozvana “Ahilova peta”, odnosno slaba tačka, za većinu virusa je jednostavni protein nazvan AGO4 (protein familije Argonaut), za kojeg je pokazano da ima jedinstven antivirusni efekat u ćelijama sisara.

Proučavajući miševe, naučnici su otkrili da su jedino ćelije sa manjkom AGO4 bile hipersenzitivne na infekcije poput virusa gripa. Jednom kad ustanove kako da ojačaju naša tijela prirodnom odbranom sa AGO4, virusi neće imati šansu da nas zaraze, bar teoretski.

– Sljedeći korak je da ustanovimo koliko je širok spektar dejstva ovog proteina na bilo koji tip virusa. A onda treba da shvatimo kako da povećamo aktivnost AGO4 kako bi pojačali zaštitu protiv virusne infekcije – dodala je Džefri.

Iako još dosta toga treba da se uradi, ukazuje RT, ovo je uzbudljiv korak ka univerzanoj vakcini i potencijalnom tretmanu protiv nekih od najsmrtonosnijih virusa u svijetu.

Prva vakcina za kineski koronavirus mogla bi biti dostupna za 18 mjeseci, izjavio je ove nedelje u Ženevi generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanon Gebrejesus i ukazao da do tada zato “moramo učiniti sve koristeći dostupno oružje”.

On je rekao je da je virus dobio ime KOVID-19, objašnjavajući da je važno izbegavati stigmu i da je korišćenje drugih imena netačno, prenio je Rojters.

Broj umrlih od virusa korona u Kini porastao je na 1.383, saopštila je kineska zdravstvena komisija.

U Kini je potvrđeno da ima 63.859 zaraženih osoba, što je manje nego prethodnog dana.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mrkva

16.02.2020 12:18

Sve rekla-kazala. Trlja baba lan...

ODGOVORITE
Name

da dodam

16.02.2020 14:48

A ovi nasi nikako da otkriju Dodikovu slabu tacku..?!

ODGOVORITE
Name

Deda

17.02.2020 07:49

Pa normalno masacusec. Eto odakle je izasao taj sada vec imenovani kovid 19. Tek za 18 mjeseci ce biti vakcina dok pomre dovoljan broj kineza i dok prodje vrijeme da se ekonomija kine slomi. Ameri lopovi

ODGOVORITE
Name

Wuhan400

17.02.2020 12:37

Diktiran događaj, više na Engleska gematrija fb

ODGOVORITE