Макрон писао Вучићу и Тачију да наставе дијалог

Француски председник позвао је Београд и Приштину, у одвојеним писмима Александру Вучићу и Хашиму Тачију, да наставе дијалог о нормализацији односа.

Свијет 15.02.2020 | 20:58
Макрон писао Вучићу и Тачију да наставе дијалог

Макронов позив долази две недеље након што је на Косову формирана влада коју предводи Аљбин Курти, некада лидер опозиције. Та влада је задужена да води дијалог са Београдом.

Макрон је предложио да у Паризу организује у сарадњи са немачком канцеларком Ангелом Меркел, "самит са руководиоцима Косова и Србије" у циљу оживљавања дијалога.

"Због тога се од две стране очекују гестови - за Косово укидање таксе од 100 одсто на робу из Србије, а за Србију прекид кампање непризнавања (независности) Косова", навео је Макрон у писму Тачију и додао да је циљ "постизање свеобухватног, трајног и правно обавезајућег споразума".

Француски председник је у писму упућеном Вучићу изразио наду да ће дијалог ускоро бити настављен ускоро, навео је Франс прес.

Вучићев кабинет саопштило је данас да је Макрон у писму председнику Србије честитао Дан државности и изразио жељу да што пре додје до споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

Дијалог је покренут 2011. године под покровитељством Европске уније, три године након што је Косово прогласило независност, у застоју је од новембра 2018. године, док су се односи Београда и Приштине погоршали.

(Бета)

Коментари / 0

Оставите коментар