Makron pisao Vučiću i Tačiju da nastave dijalog

Francuski predsednik pozvao je Beograd i Prištinu, u odvojenim pismima Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, da nastave dijalog o normalizaciji odnosa.

Svijet 15.02.2020 | 20:58
Makron pisao Vučiću i Tačiju da nastave dijalog

Makronov poziv dolazi dve nedelje nakon što je na Kosovu formirana vlada koju predvodi Aljbin Kurti, nekada lider opozicije. Ta vlada je zadužena da vodi dijalog sa Beogradom.

Makron je predložio da u Parizu organizuje u saradnji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, "samit sa rukovodiocima Kosova i Srbije" u cilju oživljavanja dijaloga.

"Zbog toga se od dve strane očekuju gestovi - za Kosovo ukidanje takse od 100 odsto na robu iz Srbije, a za Srbiju prekid kampanje nepriznavanja (nezavisnosti) Kosova", naveo je Makron u pismu Tačiju i dodao da je cilj "postizanje sveobuhvatnog, trajnog i pravno obavezajućeg sporazuma".

Francuski predsednik je u pismu upućenom Vučiću izrazio nadu da će dijalog uskoro biti nastavljen uskoro, naveo je Frans pres.

Vučićev kabinet saopštilo je danas da je Makron u pismu predsedniku Srbije čestitao Dan državnosti i izrazio želju da što pre dodje do sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Dijalog je pokrenut 2011. godine pod pokroviteljstvom Evropske unije, tri godine nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost, u zastoju je od novembra 2018. godine, dok su se odnosi Beograda i Prištine pogoršali.

(Beta)

Komentari / 0

Ostavite komentar