Протест Додику због вербалног напада на новинара Ковачевића

Поводом јучерашњег вербалног напада члана Предсједништва БиХ Милорада Додика на новинара БН телевизије Владимира Ковачевића, Управни одбор Удружења БХ новинара и Удружење новинара Републике Српске упућују јавни протест Милораду Додику и осуђују вријеђање новинара .

Република Српска 15.02.2020 | 12:38
Протест Додику због вербалног напада на новинара Ковачевића

Саопштења преносимо у цјелости:

"Управни одбор Удружења/удруге БХ новинари и Линија за помоћ новинарима упућују јавни протест Милораду Додику, члану Предсједништва БиХ и лидеру СНСД –а, због вербалног напада на новинара Владимира Ковачевића, дописника  БН телевизије.  Напад се десио у петак на пресс конференцији у Бања Луци, када је Ковачевић питао Милорада  Додика о „озбиљности“ најаве блокаде институција БиХ и да ли ће остати „досљедан“ у својим намјерама. 

На легитимно новинарско питање Додик није одговорио, већ је Ковачевића и БН ТВ назвао „издајницима“, чиме је поново покренуо политичку хајку и притске на овај медиј и његове новинаре на недозвољен начин, кршећи њихово право на слободу изражавања и безбједан рад.

Посебно забрињава чињеница да се у овом случају ради о вишегодишњем политичком насиљу СНСД –а и његових лидера над новинарима БН ТВ, које је 2018. кулминирало покушајем убиства Владимира Ковачевића. У судском поступку само један од нападача је осуђен, док се други налази у затвору, а налогодавци овог кривичног дјела никада нису откривени.  

УО БХ новинара најоштрије осуђује вербалне пријетње Ковачевићу и БН ТВ,  те захтијева професионалну и закониту реакцију полицијских и правосудних структура Републике Српске у овом случају, без обзира што је ријеч о Милораду Додику, носиоца највише функције у БиХ и политички најмоћнијој особи у РС.

Његова јавна позиција подразумијева потпуно другачији однос према новинарима и медијским слободама, њихово поштовање и заштиту, а кршење права на слободу изражавања мора бити ошто и ефикасно санкционирано, управо због Додикове јавне одговорности. 

Истовремено, УО БХ новинара позива међународне организације за слободу медија и заштиту људских права да подузму потребне мјере заштите новинара БН ТВ као и свих других новинара у БиХ, због бројних и учесталих политичких пријетњи, као и кршења слободе изражавања и безбједности новинара у  овој држави", каже се у саопштењу Управног одбора Удружења БХ новинара.

 

"Удружење новинара Републике Српске осуђује лично обраћање српског члана Предсједништва Босне и Херцеговине Милорада Додика новинару Радио-телевизије БН Владимиру Ковачевићу, изражава забринутост због таквог поступка.

Из Удружења још једном подсјећају да је посао новинара као посленика јавне мисли и ријечи да тражи одговор на питања, за која сматра да су у интересу јавности.

"Постоји могућност да се некоме од особа које обављају јавне функције постави питање на које нема одговор, али не постоји оправдање да се на такво питање одговара вријеђањем и изношењем квалификација на рачун новинара и/или медијске куће за коју новинар ради", наведено је у саопштењу Удружења новинара РС.

Сходно томе, како су даље навели, вршиоци јавних функција немају право да новинаре на било који начин квалификују и/или да се према њима односе на начин који одступа од норми пристојног, уљудног и односа у духу обостраног уважавања.

"Основним правилима међуљудских односа, посебну пажњу треба да посвете носиоци директно изабраних функција, јер су они ти који представљају заједницу у цјелини и који диктирају трендове", рекли су у Удружењу новинара РС", саопштили су из Удружења новинара Републике Српске.

(БН)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

грађанин

15.02.2020 11:53

Додик би био добар вођа народни, само да није опљачкао свој народ као окупатори некад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кипар

17.02.2020 08:43

Онај угравирани полусмијесак на лицу овог лика говори да је дотицни вјецни блефер

Name

Слобода

15.02.2020 11:58

Овај цовјек није нормалан. Он је психицки болесник. Вријеме је да они који су га довели на власт воде одавде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он

15.02.2020 14:08

Сваког човјека који не мисли као он, настоји апсолутно омаловажити, јавно понизити, уништити за сва времена. Некултурно, непрофесионално и безобразно понашање, крајње бахато, а које не служи на част јавној особи.

Name

Бок

15.02.2020 12:11

Кабадахија и баја. Он зна да може како хоће, али изгледа да не зна докле ће. Типично ауторитатрно као и Србији, ко се год не слаже са влашћу, издајник је и плаћеник страних служби. Главни кривци за ово стање су људи који изађу на изборе, а вјерују тим лажима јер су необразовани и полуписмени. Власт зна да је таквих колико хоћеш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ будала

15.02.2020 13:49

Ма он мисли да је цијели народ будала. Није само новинар.

Name

По

15.02.2020 12:12

ко зна који пут пита због цега инцко прима највецу плату у Б и Х умјесто да смијени овог кабадахију! Али битно је да он преноси надлезности а за узврат мозе да ради ста хоце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бонтон

15.02.2020 12:13

Бурле, бонтон ? не

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

15.02.2020 12:22

Шта вам вриједи, односно свима нама кои смо чисти пред господом, а мало нас је бар у Зворнику. Том човјеку ништа није свето умислио да је нај паметнији, а нормално када га подржава огромна купљена армада, кои су се лијепо обогатили. И попови га впле донира им нечасна средства ето па видите вриједи ли њега критиковати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милорад

15.02.2020 12:24

Мени треба народ који цу да водим као гуске кроз маглу а не некакви паметњаковици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Проф.

15.02.2020 13:55

Занима ме има ли "новинара" из РТРС, АТВ и СРНА, који су се придружили осуди?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мало сутра

15.02.2020 15:45

Како це плацена медијска масинерија издати газду таман да је арлаукао

Name

Дадо

15.02.2020 14:12

Треба га питати хоце ли дати оставку јер је неспособан. Јос се неко пита за налогодавца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуле

15.02.2020 14:16

Новинари,бојкотујте олоса на свим конференцијама,па нек даје интервјуе оној сподоби од предсједнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новинари

15.02.2020 15:15

Немојте само писмено протестовати, организујте протесте на улицама. То има своју тежину. Овако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

15.02.2020 20:11

Нека му новинари сваки дан тразе порекло имовине. Да видимо дал сме да се усвоји тај закон

Name

16.02.2020 07:35

И ЈОШ СЕ ПИТАМО ШТА НАМ СЕ ДЕШАВА СА НАШОМ ОМЛАДИНО, СА НАШОМ ДИЈЕЦОМ ПА НЕСТАЈУ И ОДЛАЗЕ У БИЈЕЛИ СВИЈЕТ

ОДГОВОРИТЕ