Protest Dodiku zbog verbalnog napada na novinara Kovačevića

Povodom jučerašnjeg verbalnog napada člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na novinara BN televizije Vladimira Kovačevića, Upravni odbor Udruženja BH novinara i Udruženje novinara Republike Srpske upućuju javni protest Miloradu Dodiku i osuđuju vrijeđanje novinara .

Republika Srpska 15.02.2020 | 12:38
Protest Dodiku zbog verbalnog napada na novinara Kovačevića

Saopštenja prenosimo u cjelosti:

"Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima upućuju javni protest Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD –a, zbog verbalnog napada na novinara Vladimira Kovačevića, dopisnika  BN televizije.  Napad se desio u petak na press konferenciji u Banja Luci, kada je Kovačević pitao Milorada  Dodika o „ozbiljnosti“ najave blokade institucija BiH i da li će ostati „dosljedan“ u svojim namjerama. 

Na legitimno novinarsko pitanje Dodik nije odgovorio, već je Kovačevića i BN TV nazvao „izdajnicima“, čime je ponovo pokrenuo političku hajku i pritske na ovaj medij i njegove novinare na nedozvoljen način, kršeći njihovo pravo na slobodu izražavanja i bezbjedan rad.

Posebno zabrinjava činjenica da se u ovom slučaju radi o višegodišnjem političkom nasilju SNSD –a i njegovih lidera nad novinarima BN TV, koje je 2018. kulminiralo pokušajem ubistva Vladimira Kovačevića. U sudskom postupku samo jedan od napadača je osuđen, dok se drugi nalazi u zatvoru, a nalogodavci ovog krivičnog djela nikada nisu otkriveni.  

UO BH novinara najoštrije osuđuje verbalne prijetnje Kovačeviću i BN TV,  te zahtijeva profesionalnu i zakonitu reakciju policijskih i pravosudnih struktura Republike Srpske u ovom slučaju, bez obzira što je riječ o Miloradu Dodiku, nosioca najviše funkcije u BiH i politički najmoćnijoj osobi u RS.

Njegova javna pozicija podrazumijeva potpuno drugačiji odnos prema novinarima i medijskim slobodama, njihovo poštovanje i zaštitu, a kršenje prava na slobodu izražavanja mora biti ošto i efikasno sankcionirano, upravo zbog Dodikove javne odgovornosti. 

Istovremeno, UO BH novinara poziva međunarodne organizacije za slobodu medija i zaštitu ljudskih prava da poduzmu potrebne mjere zaštite novinara BN TV kao i svih drugih novinara u BiH, zbog brojnih i učestalih političkih prijetnji, kao i kršenja slobode izražavanja i bezbjednosti novinara u  ovoj državi", kaže se u saopštenju Upravnog odbora Udruženja BH novinara.

 

"Udruženje novinara Republike Srpske osuđuje lično obraćanje srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika novinaru Radio-televizije BN Vladimiru Кovačeviću, izražava zabrinutost zbog takvog postupka.

Iz Udruženja još jednom podsjećaju da je posao novinara kao poslenika javne misli i riječi da traži odgovor na pitanja, za koja smatra da su u interesu javnosti.

"Postoji mogućnost da se nekome od osoba koje obavljaju javne funkcije postavi pitanje na koje nema odgovor, ali ne postoji opravdanje da se na takvo pitanje odgovara vrijeđanjem i iznošenjem kvalifikacija na račun novinara i/ili medijske kuće za koju novinar radi", navedeno je u saopštenju Udruženja novinara RS.

Shodno tome, kako su dalje naveli, vršioci javnih funkcija nemaju pravo da novinare na bilo koji način kvalifikuju i/ili da se prema njima odnose na način koji odstupa od normi pristojnog, uljudnog i odnosa u duhu obostranog uvažavanja.

"Osnovnim pravilima međuljudskih odnosa, posebnu pažnju treba da posvete nosioci direktno izabranih funkcija, jer su oni ti koji predstavljaju zajednicu u cjelini i koji diktiraju trendove", rekli su u Udruženju novinara RS", saopštili su iz Udruženja novinara Republike Srpske.

(BN)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

građanin

15.02.2020 11:53

Dodik bi bio dobar vođa narodni, samo da nije opljačkao svoj narod kao okupatori nekad.

ODGOVORITE
Name

kipar

17.02.2020 08:43

Onaj ugravirani polusmijesak na licu ovog lika govori da je doticni vjecni blefer

Name

Sloboda

15.02.2020 11:58

Ovaj covjek nije normalan. On je psihicki bolesnik. Vrijeme je da oni koji su ga doveli na vlast vode odavde

ODGOVORITE
Name

On

15.02.2020 14:08

Svakog čovjeka koji ne misli kao on, nastoji apsolutno omalovažiti, javno poniziti, uništiti za sva vremena. Nekulturno, neprofesionalno i bezobrazno ponašanje, krajnje bahato, a koje ne služi na čast javnoj osobi.

Name

Bok

15.02.2020 12:11

Kabadahija i baja. On zna da može kako hoće, ali izgleda da ne zna dokle će. Tipično autoritatrno kao i Srbiji, ko se god ne slaže sa vlašću, izdajnik je i plaćenik stranih službi. Glavni krivci za ovo stanje su ljudi koji izađu na izbore, a vjeruju tim lažima jer su neobrazovani i polupismeni. Vlast zna da je takvih koliko hoćeš.

ODGOVORITE
Name

Narod budala

15.02.2020 13:49

Ma on misli da je cijeli narod budala. Nije samo novinar.

Name

Po

15.02.2020 12:12

ko zna koji put pita zbog cega incko prima najvecu platu u B i H umjesto da smijeni ovog kabadahiju! Ali bitno je da on prenosi nadleznosti a za uzvrat moze da radi sta hoce!

ODGOVORITE
Name

Bonton

15.02.2020 12:13

Burle, bonton ? ne

ODGOVORITE
Name

ZVORNIK

15.02.2020 12:22

Šta vam vrijedi, odnosno svima nama koi smo čisti pred gospodom, a malo nas je bar u Zvorniku. Tom čovjeku ništa nije sveto umislio da je naj pametniji, a normalno kada ga podržava ogromna kupljena armada, koi su se lijepo obogatili. I popovi ga vple donira im nečasna sredstva eto pa vidite vrijedi li njega kritikovati.

ODGOVORITE
Name

milorad

15.02.2020 12:24

Meni treba narod koji cu da vodim kao guske kroz maglu a ne nekakvi pametnjakovici

ODGOVORITE
Name

Prof.

15.02.2020 13:55

Zanima me ima li "novinara" iz RTRS, ATV i SRNA, koji su se pridružili osudi?!

ODGOVORITE
Name

malo sutra

15.02.2020 15:45

Kako ce placena medijska masinerija izdati gazdu taman da je arlaukao

Name

Dado

15.02.2020 14:12

Treba ga pitati hoce li dati ostavku jer je nesposoban. Jos se neko pita za nalogodavca?

ODGOVORITE
Name

Dule

15.02.2020 14:16

Novinari,bojkotujte olosa na svim konferencijama,pa nek daje intervjue onoj spodobi od predsjednice.

ODGOVORITE
Name

Novinari

15.02.2020 15:15

Nemojte samo pismeno protestovati, organizujte proteste na ulicama. To ima svoju težinu. Ovako?

ODGOVORITE
Name

Xl

15.02.2020 20:11

Neka mu novinari svaki dan traze poreklo imovine. Da vidimo dal sme da se usvoji taj zakon

Name

XL

16.02.2020 07:35

I JOŠ SE PITAMO ŠTA NAM SE DEŠAVA SA NAŠOM OMLADINO, SA NAŠOM DIJECOM PA NESTAJU I ODLAZE U BIJELI SVIJET

ODGOVORITE