Ослобођен активиста групе ПРАВДА ЗА ДАВИДА

У образложењу своје одлуке, Глухаковић је навела да су саслушани свједоци полицајци изјавили да је „дошло до узнемирености грађана“. Такве исказе они су поткријепили тврдњама да су им прилазили поједини пролазници и питали их: „Шта се то дешава?“. Судија Глухаковић је констатовала да ниједан од свједока полицајаца није изјавио да су им се пролазници обраћали зато што су се осјетили узнемиреним због понашања Озрена Пердува

Република Српска 14.02.2020 | 21:11
Ослобођен активиста групе ПРАВДА ЗА ДАВИДА

Судија Основног суда Бањалука Дијана Глухаковић донијела је рјешење којим се Озрен Пердув, активиста неформалне групе „Правда за Давида“ ослобађа одговорности да је у вечери 22. маја прошле године, испред храма Христа Спаситеља у Бањалуци, нарушио јавни ред и мир, јер је са подигнутом песницом узвикивао – „Правда за Давида“ и „Правда“.

Полицијска управа Бањалука и МУП РС теретили су Пердува, те још двадесетак градјана Бањалуке, да су то вече у црквеном дворишту узвикујући и „галамећи“ - „Правда“ и „Правда за Давида“, „изазвали негодовање и узнемиреност пролазника“?!! 

Полиција је насумично одабрала двадесетак људи, против њих поднијела прекршајне налоге, а прво рочиште, у случају Озрена Пердува одржано је 11. фебруара.

КО ЈЕ БИО УЗНЕМИРЕН

Судија Дијана Глухаковић је исти дан донијела рјешење којим је Пердува ослободила одговорности за нарушавање јавног реда и мира. 

У образложењу своје одлуке, Глухаковић је навела да су саслушани свједоци полицајци изјавили да је „дошло до узнемирености грађана“. Такве исказе они су поткријепили тврдњама да су им прилазили поједини пролазници и питали их: „Шта се то дешава?“. Судија Глухаковић је констатовала да ниједан од свједока полицајаца није изјавио да су им се пролазници обраћали зато што су се осјетили узнемиреним због понашања Озрена Пердува. 

„Осјећај узменирености је субјективан осјећај, тако да суд не може на исказима полицијских службеника, без саслушања грађана, утврдити да ли су грађани били узнемирени или не, а прекршајни поступак је поступак гдје све чињенице од значаја за доношење одлуке којом се окривљени оглашава одговорним морају бити утврђене на јасан и недвосмислен начин, па тако и чињеница да ли су грађани били узнемирени мора бити доказана, а не да се та тврдња представника овлаштеног издаваоца прекршајног налога заснива на претпоставкама саслушаних свједока“, наводи се у образложењу судског рјешења. 

Судија Глухаковић је у свом рјешењу навела и оно што би сваки полицајац, који држи до слова закона, требало да зна.

Она је навела да се Законом о јавном реду осјећај узнемирености дефинише као „посљедицу прекршаја који чини онај ко грубим вријеђањем другог лица на политичкој, вјерској или националној основи, или другим безобразним понашањем, изазове осјећај угроженостиили узнемирености грађана“. 

„Међутим, у овом случају се не може говорити о грубом вријеђању другог лица на политичкој, вјерској или националној основи или безобразном понашању које изазива осјећај физичке угрожености или узнемирености грађана“, констатује се у судском рјешењу. 

Свака другачија судска одлука, од оне која је донесена, била би катастрофална, јер Полицијска управа Бањалука није имала ниједан разлог да подноси прекршајне пријаве, већ да је то учињено по наређењу које је стигло из врха МУП РС. 

У прилог томе је и изјава полицајца свједока Ранка Јаворца на усменом претресу, који је на питање адвоката окривљеног - 

да ли је имао пријаву грађана да су узнемирени због узвика „Правда и „Правда за Давида“, лаконски одговорио: „Нисмо имали пријаву, не требају нама грађани да бих ја издао прекршајни налог.“ 

ТРОШКОВЕ ПОДМИРУЈУ ГРАЂАНИ

Након што је Озрен Пердув, као први низу окривљених, ослобођен кривице, логично је очекивати да пред судом падну и други прекршајни налози против грађана који су протестирали.

Нонсенс је што су прекршајне налоге добили и појединци које полиција није легитимисала нити су се уопште налазили на мјесту и у вријеме за које их се терети. 

Након што је Пердув ослобођен одговорности, сасвим је логично да он, као и сви остали када се заврши судски процес, могу да покрену тужбе против полицајаца који су прекорачили своја законска овлаштења.

Трошкови судског поступка у случају Пердув, ићи ће на терет буџета РС. Вјероватно и трошкови у осталих деветнаест окривљених, од којих неки имају и по осам прекршајних пријава. 

Народ ће да плати смишљену и јасну намјеру врха МУП РС да на све могуће начине прогони људе, који од надлежних институција траже само једно - да се пронађу убице Давида Драгичевића.   

(Журнал.инфо) 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мрачајски прото

14.02.2020 20:33

Што каже власт, ту не треба свједок. Сада ће и Дијана бити смјењена, ко њена колигеница прије неколико дана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже туге

14.02.2020 22:03

Ова суђења показују биједу друштва у којем живимо, гдје се кажњавају и насиљем прогоне људи, који подсјећају институције на њихов посао, који траже истину о свом другу, о брату, комшији, дјечаку,..., нехумано, монструозно убијеном у свом граду. Људи се прогоне јер вапе за јавном истином и траже правду, што се подразумијева у сваком нормалним друштвима.

Name

Лука

14.02.2020 20:47

Тотални терор резима над дивним, цеститим људима! Проблем је сто це они и даље наставити са малтретирањем градјана, а да је правне дрзаве сваки од ових полицајаца би летио с посла. Овако, они терорису народ и не фали им длака с главе. Медјутим, осјети се и једна врста страха у њима, знају и они да се близи крај сили и неправди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

15.02.2020 14:54

Пред распад СФРЈ десило се да је сетајуци улицом у припитом стању градјанин пјевусио ''киса пада дрзава пропада'' Милиционер му придје с'ледја, ухвати за крагну, стави лисице и поведе у станицу. Идуци тако упита га засто то пјева? Овај му одговори да је мислио на Бугарску. То је разљутило пајкана па се ухватио пендрека рекавси му ''ти цес мени да говорис, као да ја незнам која дрзава пропада'' Тако и ''наси'' полицајци прогонеци групу правда за Давида писајуци прекрсајне налоге се ослањају на лицни утисак сто им цесто и није јаца страна.

Name

Архандјело

14.02.2020 21:03

ЛУКАЦУ КО ЈЕ УБИО ДАВИДА ЛУКАЦУ ГРАДЈАНИ СУ ЈОС УВИЈЕК УЗНЕМИРЕНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

14.02.2020 21:06

Браво за суткињу ,а истине ради народ јесте био узнемирен ,али бруталносцу полиције ,и треба утврдити исправност поступања полиције током наведеног догадјаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

14.02.2020 21:50

Треба тразити одговорност полиције

Name

НЕНА

14.02.2020 23:03

ПРАВДААААААААА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роцкy

15.02.2020 05:08

Ето вам лукачеве полиције,пола их неписмено али су у полицији зато да не раде ништа а да примају плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

15.02.2020 07:28

Бог помогао људе који имају карактер и осјецај праведности, али зато су остављени на низим нивоима, а проклетник тегелтија изнад свију.

ОДГОВОРИТЕ